June 25, 2020

24.06.2020: Повінь на заході України посилюється

Повінь на заході України посилюється
Повінь на заході України посилюється
  • Повінь на заході України посилюється.
  • ЄС може не відкрити кордони для українців з 1 липня через зростання захворюваності.
  • Депутат від "Слуги народу" Третьякова запропонувала примусово стерилізувати сім’ї безробітних

В Україні

  • МВС підготувало законопроєкт про підвищення штрафів за перевищення швидкості.
  • Повінь у Західній Україні й у Карпатах посилюється. У Прикарпатті впродовж 2 діб випала 2,5 місячна норма опадів. Уже затоплено тисячі будинків, зруйновано десятки кілометрів доріг і об’єкти інфраструктури. Укрзалізниця скасувала рух приміських поїздів в Івано-Франківській обл. Уряд стверджує, що цього року наслідки повені будуть набагато гірше, ніж у 2008 р. Президент Зеленський пообіцяв допомогти тим, хто постраждав – відремонтувати або надати нове житло, відновити інфраструктуру. Уряд прийняв комплекс заходів щодо подолання наслідків стихійного лиха.
  • За результатами стрес-тесту банків, який здійснив НБУ, 9 установ показали ризики достатності капіталу, з них – 2 держбанки.
  • Продажі валюти Нафтогазом припинилися й ринок "схлопнув". Практично всю виставлену на продаж валюту купують через дочірні іноземні банки нерезиденти, що поступово позбавляються гривневих ОВДП, тому курс долара зростає: 26,65 ₴/$ (+0,04 грн), 30,07 ₴/€ (-0,06 грн), 3,86 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • Станом на ранок 25 червня у світі знову зафіксовано зростання захворюваності на коронавірус – упродовж доби підтверджено діагноз ще в 173 тис. осіб. Найбільша кількість випадків – у Бразилії, США, Індії, Росії та Мексиці. Офіційна статистика України також показує зростання кількості тих, що заразився – у середу зареєстровано 994 нові випадки, 16 хворих – померли.
    За даними МОЗ, статистика захворюваності в столиці погіршилася, проте київська влада дозволила роботу ресторанів, кафе, басейнів, театрів і кінотеатрів з обмеженням кількості відвідувачів та дотриманням дистанції. Попри карантин, зовнішнє незалежне оцінювання випускників розпочнеться 25 червня.
    Голова Львівської обласної державної адміністрації Козицький звинуватив мера Львова Садового, що у зв’язку з послабленням їм обмежень у місті зросла кількість хворих, що не дає змогу послабити карантин в області.
    Чиновники МОЗ заявили, що рішення про переведення шкіл на дистанційне навчання з 1 вересня залежатиме від епідеміологічної ситуації в країні.
    ЄС може не відкрити кордони для громадян України з 1 липня через зростання захворюваності й перевищення граничних норм на 100 тис. населення.
    Експерти МВФ погіршили прогноз падіння світового ВВП у 2020 р із 3,0 % до 4,9 %. За оцінкою чиновників НБУ, реальна зарплата українців цього року знизиться.

Війна

  • Доба на Донбасі минула відносно спокійно, без жертв серед українських військовослужбовців. Окупанти атакували українські війська за підтримки мінометів у Широкиному на азовському узбережжі, перестрілки сталися в Старогнатівці на схід від Волновахи, у Мар’їнці на околиці Донецька й у Золотому на півночі Луганської обл.

Україна та світ

  • У Москві та інших містах Росії, попри епідемію, пройшли помпезні паради зі залученням військової техніки. Паради провели й "республіки" Донбасу. У Москві на параді були присутні глави Білорусі, Узбекистану, Таджикистану, Казахстану, Молдови, Сербії, Боснії та Герцеговини, а також самопроголошених республік Абхазії та Південної Осетії.

Тренди

  • Депутати від "Слуги народу щодня потрапляють у гучні скандали, що обвалюють рейтинг партії і президента. У вівторок соцмережі обурилися аудіозаписом розмови керівників фракції Абрахамі та Корнієнка, які обговорювали жінок із фракції. У середу ЗМІ підірвало висловлювання глави комітету з питань соцполітики та в справах ветеранів Третьякової, яка заявила, що в безробітних "народжуються діти низької якості" й запропонувала стерилізувати громадян, що непрацевлаштовані. На думку більшості експертів, таке висловлювання є проявом сегрегації, замахом на основоположні принципи Конституції та проповідує принципи євгеніки, які реалізовували нацисти в Німеччині. Федерація профспілок зажадала відставки Третьякової.
  • До парламенту внесено законопроєкт про звільнення від акцизного податку з 1 січня 2021 р імпортованого автотранспорту (як нового, так і вживаного).
  • Пресслужба СБУ заявила, що зняла санкції з російської телеведучої Варнави, яка підтримала анексію Криму й виступала на концерті в Севастополі перед президентом РФ Путіним, через закінчення терміну заборони на її в’їзд та браком даних про загрозу нацбезпеці України з її боку.

No comments:

Post a Comment