June 20, 2020

19.06.2020: Верховна Рада призначила нового міністра екології

  • Верховна Рада призначила нового міністра екології.
  • ЄС подовжив ще на півроку санкції проти РФ.
  • Посли G7 висловилися проти розслідування діяльності чиновників НБУ і ФГВФО.

В Україні

  • Президент Зеленський замінив у Наглядовій раді Укроборонпрому главу свого Офісу Єрмака на колишнього секретаря РНБО та директора Національного інституту стратегічних досліджень Горбуліна.
    Верховна Рада призначила міністром екології та природних ресурсів заступника міністра енергетики Абрамовського. Глава парламентської фракції "Слуга народу" Арахамія вважає за необхідне залучення до роботи в уряді "професіоналів", оскільки "нові обличчя" не розуміються в складних системах. У Верховній Раді низка депутатів президентської фракції збирає підписи за відставку депутата Бабака після того, як очолюваний ним комітет із науки та освіти не підтримав кандидатуру колишнього члена Партії регіонів – глави Чернігівського технологічного університету Шкарлета на посаду міністра освіти.
  • Держстат поліпшив оцінку падіння ВВП України в І кварталі з 1,5 % до 1,3 %. За твердженням чиновників, ВВП на душу населення склав 20,2 тис. грн, що становить приблизно $750.
  • НАБУ оголосило підозру колишньому міністру інфраструктури Омеляну через його рішення про зниження портових зборів, що, за твердженням детективів, спричинило збитки для держави в розмірі 30 млн грн.
  • Посли країн "великої сімки" заявили, що рішення профільного комітету Верховної Ради про створення комісії із розслідування діяльності керівництва НБУ та Фонду гарантування вкладів фізосіб може призвести до припинення міжнародної фінансової підтримки України. Аналітики Bank of America знизили рейтинг українських державних зобов’язань і облігацій до "ринкового". Причиною стало внесення Верховною Радою поправок до закону про НАБУ, рішення про створення ТСК, а також ризики, пов’язані з можливою повторною зупинкою економіки через зростання захворюваності на коронавірус.
    Олігарх Бахматюк набув право на компенсацію збитків від ліквідації банку "Фінансова ініціатива", власником якого він був, після рішення Верховного суду щодо неправомірних дій чиновників НБУ, які оголосили банк неплатоспроможним.
  • Нафтогаз усе ще продає валюту через держбанки, майже всю її викуповують НБУ та імпортери. Торги на міжбанку пройшли досить спокійно, НБУ купив майже $20 млн, а впродовж тижня – $110 млн. Довідковий курс встановлено на позначці 26,76 ₴/$ (-0,01 грн), 30,06 ₴/€ (-0,01 грн), 3,85 ₴/10 руб.

Пандемія коронавірусу

  • Станом на ранок 20 червня у світі зафіксовано рекордну кількість нових випадків зараження на коронавірус – 181 тис., з них у Бразилії – 55 тис., у США – майже 34 тис., в Індії – 15 тис. у Росії – трохи понад 8 тис Смертність від захворювання – понад 5 тис. осіб, майже чверть із них – у Бразилії. Упродовж тижня за даними американського університету Гопкінса, заразилися майже 1 млн осіб. Чиновники Всесвітньої організації охорони здоров’я попередили про новий можливий спалах пандемії через зняття карантинних обмежень державами, попри швидке поширення захворюваності у світі.
    Чиновники МОЗ відрапортували про незначне зменшення захворюваності – у п’ятницю отримано 841 позитивний тест., померли – 9 хворих. Лідери за кількістю випадків – Львівська, Закарпатська, Рівненська області та Київ. Заст. глави президентського Офісу Тимошенко заявив, що "команда Зеленського" не хоче поновлювати жорсткий карантин через тяжкі наслідки для економіки, однак не виключив такого заходу в разі погіршення епідеміологічної ситуації. За словами прем’єр-міністра Шмигаля, Кабмін має намір посилити контроль за дотриманням масочного режиму та дистанціювання. Суд у Хмельницькому відмовився штрафувати президента Зеленського за порушення карантину, оскільки "президент є недоторканим", усі інші учасники зустрічі, головний санлікар тощо, мають сплатити штраф.
    Відновив міжнародне авіасполучення аеропорт Львів. Упродовж тижня Украерорух зафіксував різке зростання авіатрафіку після відкриття аеропортів.
    Угорщина відновила пропуск пасажирських автобусів з України. Чорногорія відкрила кордони для туристів з України за наявності в них негативного тесту. Канцлер Німеччини Меркель та глава Європейського центробанку Лагард закликали лідерів країн ЄС якомога швидше ухвалити план відновлення економіки єврозони. ЄС має намір повністю відкрити кордони між країнами до кінця червня.

Війна

  • Упродовж доби на Донбасі ситуація не змінилася. Бойові дії тривають в околицях Докучаєвська, Авдіївки, Горлівки та траси Р-66 на півночі Луганської обл. У Новотошківському на міні підірвалася військова вантажівка, двоє військовослужбовців дістали поранень. В Авдіївці під мінометний обстріл потрапили житлові будинки, на щастя, обійшлося без жертв серед населення.

Україна та світ

  • Лідери країн ЄС подовжили ще на півроку санкції проти РФ за агресію в Україні, оскільки вона не продемонструвала прогресу в реалізації мінських домовленостей.

Тренди

  • Співак Вакарчук має намір скласти депутатський мандат за будь-яких умов. Для цього він, навіть, вийшов із фракції створеної ним партії "Голос".

No comments:

Post a Comment