June 19, 2020

18.06.2020: Депутати не підтримали програму діяльності уряду

Депутати не підтримали програму діяльності уряду
Депутати не підтримали програму діяльності уряду
  • Депутати не підтримали програму діяльності уряду.
  • В Україні зафіксовано антирекорд захворюваності на коронавірус.
  • У першому читанні прийнято законопроєкт про всеукраїнський референдум.
  • Судове засідання щодо вибору запобіжного заходу Порошенку перенесено на липень.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт про всеукраїнський референдум. Плебісцит може бути проведено за ініціативою понад 3 млн громадян, які мають право голосу, за указом президента. На референдум може бути винесено лише одне питання загальнодержавного значення, зокрема,  щодо зміни територіального поділу. Не можуть бути предметом референдуму питання щодо ліквідації незалежності країни, порушення суверенітету та територіальної цілісності, а також законодавчі акти з питань оподаткування, амністії й ті, що є компетенцією правоохоронних органів та суду. Документом передбачено проведення голосування в електронному вигляді після розробки відповідної автоматизованої системи.
    Депутати не підтримали програму уряду Шмигаля, остаточно "підвісивши" його – тепер його може бути відправлено у відставку в будь-який момент. За словами депутатів президентської фракції, програма не може бути затверджена, поки в складі уряду є міністр внутрішніх справ Аваков, на звільнення якого в парламенті поки не вистачає голосів.
    Також внесено зміни до Кодексу про банкрутство, які забороняють відкриття проваджень щодо юридичних осіб за заявами кредиторів на період карантину.
    Прийнято закон про громадські слухання з оцінки впливу викидів на довкілля під час карантину – пропозиції учасників мають бути подані в письмовій або електронній формі.
    Депутати не прийняли відставку депутата від партії "Голос" співака Вакарчука.
    Бюджетний комітет із другої спроби схвалив виділення МВС із фонду боротьбі з коронавірусом додатково 2,6 млрд грн.
  • Пресслужба Укртрансгазу повідомила, що українські підземні сховища до кінця 2020 р будуть готові до переведення на європейський облік в енергетичних одиницях.
    За словами глави Нафтогазу Коболєва, в українські ПСГ уже закачано майже 19 млрд м³ газу, а до кінця сезону запаси можуть зрости до найбільших за останні 30 років обсягів.
    Фінансовий директор монополіста ван Дріл заявив, що компанія має достатню фінансову "подушку" для проходження світової фінансової кризи й пов’язаного з нею зниження цін. Радник голови правління з юридичних питань Зеркаль заявила, що компанія ще не визначилася з подачею нових позовів проти Газпрому з урахуванням високої вартості юридичних послуг та підписаного транзитного контракту. За інформацією російських ЗМІ, Газпром почав демонтування трубопроводів, що ведуть до кордону з Україною.
    Колишній міністр екології Злочевський – власник скандальної компанії Burisma, фігуранта процесу про корупцію колишнього віцепрезидента США Байдена – купив ще одну велику газову компанію "Гео Інвест Груп".
  • Судове засідання, на якому має бути обраний запобіжний захід попередньому президенту Порошенку перенесено на липень. Генпрокурор Венедиктова заявила, що просила суд відпустити його під особисте зобов’язання. Вона повідомила, що 3 кримінальні провадження проти Порошенка вже закриті. Тим часом, Держбюро розслідувань відкрило ще одну справу проти Порошенка про розпалювання релігійної ворожнечі під час отримання томосу про автокефалію Православною церквою в Україні. Порошенко заявив на мітингу біля будівлі суду, що Зеленського ніхто не боїться. Його прихильники пройшли колоною до Офісу президента, де провели мітинг на підтримку Порошенка.
  • Печерський суд узяв під варту до 28 липня без права внесення застави главу Херсонської облради Мангера, якого підозрюють в організації вбивства активістки Гандзюк.
  • Верховний суд визнав неправомірними дії НБУ щодо оголошення неплатоспроможним та виведення з ринку банку "Фінансова ініціатива", власником якого був олігарх Бахматюк.
  • Директор пресслужби МВФ Райс оголосив, що Фонд ухвалить рішення щодо виділення другого траншу кредиту stand-by для України у вересні в разі виконання урядом країни умов, прописаних у меморандумі про співпрацю.
  • У четвер практично всю валюту, яку виставив на продаж Нафтогаз через держбанки, купив Нацбанк. Іноземні "дочки" взяли паузу після погашення Мінфіном доларових ОВДП на суму $807 млн ​​та виплати купонного доходу за валютними облігаціями в розмірі $9 млн. Курс зафіксовано на позначці 26,76 ₴/$ (-0,01 грн), 30,06 ₴ / € (-0,01 грн), 3,85 ₴/10 руб.

Пандемія коронавірусу

  • Офіційні дані щодо кількості хворих та інфікованих в Україні зростають щодня – упродовж четверга зафіксовано 921 новий випадок, 19 хворих – померли, 586 – одужали.
    Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що в разі подальшого зростання захворюваності припускає запровадження додаткових обмежень в деяких регіонах.
    Суд у Хмельницькому зупинив провадження щодо порушення президентом Зеленським карантинних вимог – він відвідав закрите кафе під час візиту до міста.
    Харківський аеропорт відновив регулярне міжнародне авіасполучення.
    Туреччина з 1 липня відкриває кордони для українських туристів без додаткового тестування та самоізоляції за дотримання норм безпеки авіаперевізниками.

Війна

  • На Донбасі внаслідок обстрілів загинув український боєць, ще одного – поранено. Окупанти обстріляли українські війська з мінометів під Авдіївкою, у Шумах в околицях Горлівки й у Кримському – у районі траси Р-66 на півночі Луганської обл. Бої місцевого значення сталися в Мар’їнці на околиці Донецька, в Авдіївці, а також в Орєховому і Кримському на трасі Р-66.

Україна та світ

  • Лідери ЄС визначили дату проведення наступного саміту "Східного партнерства", на якому буде затверджено 5 основних довготермінових цілей взаємодії Європи з країнами колишнього СРСР.

No comments:

Post a Comment