June 18, 2020

17.06.2020: "Адаптивний карантин" подовжено до 31 липня

"Адаптивний карантин" подовжено до 31 липня
"Адаптивний карантин" подовжено до 31 липня
  • "Адаптивний карантин" подовжено до 31 липня.
  • Парламентський комітет не підтримав перероблену програму дій уряду.
  • США дозволили продаж Україні озброєння та військової техніки на $600 млн.

В Україні

  • Біля Офісу президента відбулася акція прихильників "партії Шарія" під гаслом "Вова, виходь". Поліція затримала 15 осіб, які кидали димові шашки й застосували сльозогінний газ. У момент проведення мітингу Зеленського в будівлі не було. Увечері на тому же місці відбувся мітинг із вимогою покарання винних у вбивстві активістки Гандзюк
  • Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт про постачання електроенергії для обслуговування багатоквартирних будинків за тарифами для населення.
    Прийнято закон про заходи щодо погашення заборгованості на гуртовому ринку електроенергії, який передбачає випуск ОВДП для докапіталізації Енергоатому та Укргідроенерго.
    Комітет із питань економічного розвитку не підтримав перероблену програму уряду й запропонував депутатам самостійно визначитися щодо її затвердження під час голосування.
    Комітет із правоохоронної діяльності схвалив проєкт постанови про звільнення міністра внутрішніх справ Авакова.
    Комітет із гуманітарної та інформаційної політики не підтримав законопроєкт про скасування закону про мову депутата Бужанського з "групи Коломойського"
    Бюджетний комітет не підтримав виділення МВС 2,9 млрд грн із фонду боротьби з наслідками коронавірусу. Прем’єр-міністр Шмигаль доручив Мінфіну провести аудит витрачання коштів цього фонду.
    Комітет із питань фінансової, податкової та митної політики затвердив проєкт постанови про оцінку діяльності голови НБУ Смолія та рекомендував створити тимчасову слідчу комісію з розслідування діяльності керівництва Нацбанку та Фонду гарантування вкладів фізосіб у 2014–2019 рр.
    Нацагентство з питань запобігання корупції проаналізувало за запитом парламенту законопроєкт про легалізацію грального бізнесу і знайшло в ньому низку статей, що містять корупційні загрози.
  • Кабмін вніс до Верховної Ради подання про призначення міністром освіти колишнього члена Партії Регіонів – ректора Чернігівського технологічного університету Шкарлета.
    Скасовано ліміти на видавання кредитів підприємцям за програмою "5–7–9 %".
    Визнано пріоритетним використання видобутого в країні вугілля для виробництва електроенергії на ТЕС. Чиновники стверджують, що це підтримає вугільну галузь і збереже в ній 20 тис. робочих місць.
    Ухвалення рішення щодо доплати митникам у розмірі 50 % на період карантину і упродовж 30 днів після його скасування.
    Міністр інфраструктури Криклій повідомив, що до кінця року на трасах України з’являться 54 автоматичних комплекси габаритно-вагового контролю, що вимірюють вагу без зупинки вантажного транспорту, також буде оновлено 50 пересувних комплексів для зважування. Він анонсував запуск системи автоматичного стягнення штрафів за перевантаження. Криклій заявив, що місцева влада матиме право самостійно встановлювати такі комплекси з отриманням частини штрафів до місцевих бюджетів.
  • Суд, який має обрати запобіжний захід попередньому президенту Порошенку, відбудеться 18 червня. Європейська народна партія – найчисленніша у Європарламенті – висловила стурбованість політичним переслідуванням Порошенка.
  • СБУ оголосила про розкриття схеми постачання неякісних запчастин Укрзалізниці на суму 100 млн грн.
  • Банки масово знижують прибутковість депозитів після зниження НБУ облікової ставки.
  • НБУ уклав із Європейським банком реконструкції та розвитку угоду про валютний своп терміном на 2 роки обсягом до $500 млн із можливістю пролонгації й уже здійснив перший обмін на суму $30 млн із поверненням коштів за місяць.
  • Ситуацію на міжбанку знову визначили великі продажі валюти Нафтогазом. Нацбанк у торгах участі не брав, тому котирування досить швидко прийшли до рівноваги. Довідковий курс встановлено на рівні 26,78 ₴/$ (+0,03 грн), 30,07 ₴/€ (-0,17 грн), 3,85 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • Епідеміологічна ситуація у світі залишається складною. Упродовж доби зафіксовано 141 тис. нових випадків захворювання та зараження коронавірусом. З моменту оголошення пандемії кількість випадків склала 8,4 млн, померли 450 тис. хворих. В Україні, за даними РНБО, захворюваність зростає – 17 червня виявлено 829 нових інфікованих та хворих, 23 осіб – померли. Кабмін подовжив дію "адаптивного карантину" до 31 липня і встановив показники, які визначатимуть можливість посилення обмежень. Прем’єр-міністр Шмигаль оголосив, що будуть внесені зміни в графіки роботи в деяких галузях, щоби розтягнути в часі “годину пік”, запроваджено обов’язкове носіння масок у приміщеннях і обмеження кількості пасажирів у громадському транспорті.
    Президент Зеленський запропонував Верховній Раді через епідемію зробити цього року зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) випускників необов’язковим.

Війна

  • На Донбасі не припиняються активні бойові дії всією лінією фронту. Окупанти обстріляли українські війська з мінометів у Пищовику й Водяному в районі Маріуполя, у Новотроїцькому поблизу КПВВ на трасі Донецьк – Маріуполь, у Пісках та Невельському в околицях Донецька, а також в Орєховому й у Кримському в районі траси Р-66 на півночі Луганської області. Перестрілки зі застосуванням гранатометів та стрілецької зброї сталися всією лінією фронту від Азовського моря до Сіверського Дінця в Луганській обл. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілів 1 український боєць загинув, ще 2 – дістали поранень та бойових травм.

Україна та світ

  • Агентство з питань оборонного співробітництва США схвалило продаж Україні озброєнь, обладнання військового призначення та надання допомоги в навчанні військовослужбовців на суму $600 млн. Військову допомогу на суму $60 млн, зокрема, ракети для ПТРК Javelin, уже доставлено ​​до України.
  • Країни НАТО погодили пакет заходів протидії посиленню ракетного потенціалу Росії після її виходу з договору про скорочення ракет середнього та малого радіуса дії, який включає зміцнення протиповітряної та протиракетної оборони й адаптацію розвідки та системи військових навчань до нових умов.
  • Українські чиновники сподіваються підписати угоду про відкрите небо на саміті Україна – ЄС, який має відбутися 1 жовтня.

Тренди

  • За інформацією ЗМІ, мер Дніпра Філатов активно працює над створенням нової "партії мерів" і планує завдати поразки "Слугу народу" на місцевих виборах. До проєкту вже приєдналися мери Чернівців, Миколаєва та Житомира, тривають активні переговори з главами інших великих міст. Презентацію партії призначено на 19 червня.

No comments:

Post a Comment