June 17, 2020

16.06.2020: Дружину Зеленського шпіталізовано з запаленням легенів

Дружину Зеленського шпіталізовано з запаленням легенів
Дружину Зеленського шпіталізовано з запаленням легенів
  • Дружину Зеленського шпіталізовано з запаленням легенів.
  • Прокуратура наполягатиме на арешті Порошенка з правом внесення застави.
  • Верховний суд розблокував розгляд апеляції про спецконфіскацію "грошей Януковича".

В Україні

  • У Верховній Раді був "гарячий день". У першому читанні було прийнято законопроєкт про акціонерні товариства, який вводить однорівневу систему корпоративного управління, дозволяє проведення зборів акціонерів в електронній формі й, за твердженням авторів документу, захищає права міноритарних акціонерів.
    За основу прийнято законопроєкт про комерційний облік газу в кіловат-годинах, який має усунути різницю в підходах до обліку газу України та ЄС.
    Прийнято закон про заборону нарахування в період карантину банками штрафних санкцій і пені за простроченими кредитами.Прийнято закон про державне підтримання культури, креативних індустрій та туризму у зв’язку з карантином, який вводить систему грантів для установ культури та адресну фінансове підтримання туроператорів.
    У першому читанні прийнято закон про можливість користування хмарними послугами держорганів та місцевої влади, зокрема, про можливість розміщення у віртуальній "хмарі" державних реєстрів. Експерти попереджають про небезпеку такого рішення, оскільки певні частини критично важливої ​​інформації можуть бути неконтрольовано переміщені за межі країни без контролю спецслужб.
    На доопрацювання відправлено законопроєкт про обов’язковість використання з 1 липня 5 % біопалива (біоетанолу) у складі бензину.
    Прийнято за основу законопроєкт депутата від "групи Коломойського" Дубинського, яким Нацбанк може бути позбавлено застав за кредитами рефінансування.
    Депутат від "Слуги народу" Кравчук повідомила, що законопроєкт про загальнонаціональний референдум уже погоджено фракцією й може бути прийнято в першому читанні вже в четвер.
    Кабмін вніс до Верховної Ради законопроєкт про регулювання ринку електроенергії, про зниження тарифів на електроенергію з альтернативних джерел тощо, а також про заборону імпорту з РФ та Білорусі до 2022 р.
  • Президент Зеленський доручив СБУ та МВС організувати перевірку ваги фур на дорогах, оскільки, за його словами, майже кожна друга з них – перевантажена й саме вони спричинили різке погіршення стану дорожнього покриття.
  • Офіс генпрокурора наполягатиме в суді на арешті з правом внесення застави в розмірі 10 млн грн попереднього президента Порошенка в справі про перевищення ним службових повноважень під час призначення заст. глави Служби зовнішньої розвідки Семочка.
  • Верховний суд розблокував можливість повторного розгляду справи, у рамках якої було проведено "спецконфіскацію" активів на суму $\1,5 млрд, що належать компаніям, контрольованим сім’єю колишнього президента Януковича. Рішення в цій справі було винесено Краматорським судом у закритому режимі та засекречено.
  • Глава партії Батьківщина Тимошенко оголосила, що має намір оскаржити в суді меморандум зі МВФ про надання кредиту України stand-by.
  • Мінфін зміг розмістити держоблігації всього на 1,96 млрд грн, оскільки нерезиденти вже не беруть участь в аукціонах, а банки не готові до низької прибутковості ОВДП – чиновники запропонували всього 7,5 % за 3-місячними облігаціями й 8 % – за 6-місячними. На валютному ринку ситуацію знову сформували продажі валюти Нафтогазом. НБУ купив лише $20 млн, а понад $100 млн – дочірній "Сітібанк", який використовують нерезиденти для виведення коштів з України. Довідковий курс встановлено на позначці 26,74 ₴/$ (-0,10 грн), 30,24 ₴/€ (+0,03 грн), 3,86 ₴/10 руб (+0,03 грн). Банкіри прогнозують поступове зниження курсу гривні на тлі відтоку валюти з країни. Міністр економіки Петрашко вважає ситуацію з інфляцією катастрофічною, попри уповільнення її темпів у травні і прогнозує зростання цін за підсумками року не менше ніж на 11 %, хоча у 2019 році темпи зростання цін становили 4,1 %.

Пандемія коронавірусу

  • У світі знову зафіксовано стрибок захворюваності – до 142 тис. випадків на добу. Нових хворих і інфікованих найбільше в Бразилії – 33 тис., у США – 25 тис., в Індії – 11 тис. та в Росії – 8 тис. В Україні також знову зросла кількість хворих і тих, хто заразився – до 758, померли – 31. Зростання захворюваності експерти пов’язують із різким збільшенням тестування.
    За інформацією Офісу президента, дружину Зеленського шпіталізовано з двобічною пневмонією, яка розвинулася після її зараження на коронавірус.
    За твердженням прем’єр-міністра Шмигаля, зовнішнє незалежне оцінювання випускників (ЗНО) не буде скасовано й розпочнеться 25 червня. На спільному засіданні уряду та глав обладміністрацій він заявив, що Кабмін планує скасувати носіння масок на вулиці, але посилити адміністративну відповідальність за їхню відсутність під час знаходження в громадських місцях та транспорті.

Війна

  • На Донбасі бойова ситуація загострилася в Попаснянському районі Луганської обл., де окупанти в Новоолександрівці й Новозванівці застосували ствольну артилерію та міномети. Також із мінометів були обстріляно оборонців Пищовика – на приморській ділянці фронту і Кримського – у районі траси Р-66 на півночі Луганської обл. Перестрілки сталися в Пищовику, Мар’їнці на околиці Донецька, в Авдіївці, у Луганському на Світлодарському водосховищі, а також в Орєховому – на трасі Р-66. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілів травмовано українського бійця.
    "Влада ДНР" не пропускає на територію "республіки" місцевих мешканців із контрольованої Україною території, а в Станиці Луганській "війська ЛНР" пропустили лише кілька десятків "благонадійних", що практично повністю паралізувало рух через КПВВ.
  • СБУ оголосило про затримання командира бойового судна, який набув громадянства РФ і працював на її спецслужби.

Україна та світ

  • Газпром видалив зі звітності дані щодо постачання газу на окуповану територію Донбасу, хоча вони не припинялися ні на день. На думку низки експертів, російський монополіст може прикривати постачання компанією-"прокладкою", яка не боїться потрапити під санкції, а також приховати його в обсягах газу, що використовується в технологічних цілях.
    За інформацією аналітичного центру C4ADS, Росія вивезла з окупованої території з 2016 р не менше ніж 3,5 млн т вугілля, 360 тис. т сталі та металопродукції.
  • За твердженням генерального секретаря НАТО Столтенберга, Україна отримала статус партнера з розширеними можливостями, проте Угорщина все ще блокує засідання комісії Україна – НАТО. Грузія має такий статус уже 6 років, однак, як і Україна, досі не отримала план дій щодо членства (ПДЧ).

No comments:

Post a Comment