June 16, 2020

15.06.2020: Тимошенко підтримає Ляшко на виборах у мажоритарному окрузі

Тимошенко підтримає Ляшко на виборах у мажоритарному окрузі
Тимошенко підтримає Ляшко на виборах у мажоритарному окрузі
  • Тимошенко підтримає Ляшко на виборах у мажоритарному окрузі.
  • Суд відправив активіста Стерненка під домашній арешт.
  • Депутати від "Слуги народу" підтримали перероблену програму діяльності Кабміну.
  • НБУ зняв арешт з майна підприємств Коломойського.

В Україні

  • Глава партії Батьківщина Тимошенко звинуватила президента і його політсилу в порушенні демократії та проштовхуванні через парламент лобістських законів і пообіцяла оскаржити їх у Конституційному суді. Вона заявила, що "Батьківщина" підтримає на виборах до Верховної Ради в мажоритарному окрузі у Чернігівській обл. лідера Радикальної партії Ляшка, попри неприязнь між ними, яка неодноразово виливалися у відкриті образи.
  • Прем'єр-міністр Шмигаль заявив, що депутати від "Слуги народу" "конструктивно" сприйняли та підтримали оновлену програму дій Кабміну. До неї, зокрема, включено створення вільних економічних зон, а також запровадження механізмів захисту українського виробника від демпінгу через СОТ. Також планується подовження пенсійної реформи – на другому етапі чиновники планують запровадити накопичувальну систему.
  • Шевченківський районний суд Києва обрав запобіжний захід активісту з Одеси Стерненку у вигляді домашнього арешту за місцем проживання – у військовій частині. Прокуратура та СБУ звинувачують його в умисному вбивстві, після того, як він смертельно поранив одного з нападників. Звинувачення активно підтримують Портнов – колишній заст. глави адміністрації президента Януковича, а також депутати Верховної Ради від "групи Коломойського" – Дубинський й Бужанський. Після суду активісти провели нечисленні мітинги під Офісом президента, а також під будинком генпрокурора Венедиктової.
  • Міністр фінансів Марченко сподівається, що Україна відмовиться від кредитування МВФ до кінця 2022 р.
  • НБУ скасував позов щодо стягнення заборгованості з підприємств олігарха Коломойського "Дніпроазот", "Ерлан" й "Приватофіс" через погашенням Приватбанком кредиту рефінансування, наданого під заставу їхніх активів.
  • Нерезиденти позбавляються українських державних цінних паперів, на вторинному ринку, тощо. Гривню, що звільнилася, вони виводять з України через “дочки" іноземних банків. Українська влада їм в цьому не перешкоджає, причому уряд, держкорпорації та НБУ діють узгоджено. У понеділок Нафтогаз продавав валюту через держбанки, проте НБУ не скуповував її, як зазвичай, а звільнив місце для іноземних банків, які купили практично всі виставлені на продаж лоти. Результатом цього стало зниження курсу гривні як на міжбанку, так і на готівковому ринку: 26,84 ₴/$ (+0,11 грн), 30,21 ₴/€ (-0,01грн), 3,82 ₴/10 руб (-0,02 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За даними університету Ґопкінса, кількість хворих та тих, що заразилися коронавірусом у світі перевищило 8,1 млн, темпи поширення хвороби продовжують знижуватися – упродовж доби зареєстровано 124 тис. випадків, найбільша кількість – у Бразилії, США, Індії, Росії. В Україні зафіксовано 666 випадків, померли – 11 хворих. Кількість осіб, що одужали не відповідає кількості тих, що заразилися, що свідчить про недостатню кількість вихідних тестів.
    Президент Зеленський продовжує їздити на роботу, попри підтверджене зараження дружини.
    Міністр охорони здоров'я Степанов заявив, що чиновники 19-20 червня приймуть рішення щодо можливості проведення очного зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) випускників, з огляду на епідемічну ситуацію в країні.
    Прем'єр-міністр Шмигаль прогнозує відновлення економіки у другому півріччі, хоча за підсумками року не виключає падіння ВВП країни на 4-8%. З початку карантину за допомогою з часткового безробіття звернулися 16 тис. фізосіб-підприємців, що не мають найманих працівників, отримали таку допомогу – усього 1,3 тис.
    Попри оголошену відмову від продажу квитків до 1 серпня, авіакомпанія МАУ відкриває з 16 червня рейси до Амстердама й Парижу. Українські громадяни не зможуть скористатися ними, оскільки влада ЄС поки не відкрила для них кордони. Аеропорт "Київ" ("Жуляни") поки скасував усі рейси до 17 червня у зв'язку з продовженням карантину в столиці.

Війна

  • На Донбасі окупанти вели активні обстріли позицій українських військ із застосуванням мінометів й протитанкових ракетних комплексів на ділянці фронту від Донецька до Торецька – в Мар'їнці, Авдіївці, Кам'янці, Новоселівці Другій, а також на схід від Маріуполя – у Павлополі й в Орєховому – в Луганській обл . поруч із трасою Р-66. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілів дістали поранень й бойових травм 4 українських військових.

No comments:

Post a Comment