June 13, 2020

12.06.2020: Україна отримала право участі в програмі розширених можливостей НАТО

Україна отримала право участі в програмі розширених можливостей НАТО
Україна отримала право участі в програмі розширених можливостей НАТО
  • Україна отримала право участі в програмі розширених можливостей НАТО.
  • Кабмін планує повністю перекроїти адміністративну мапу України перед виборами.
  • До Конституційного суду надійшло подання про скасування "антиколомойского" закону.
  • Офіційна статистика захворюваності на коронавірус у світі й в Україні гіршає.

В Україні

  • Кабмін запропонував повністю перекроїти адміністративний устрій країни – ліквідувати 490 та створити 129 нових великих районів. Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що адміністративна реформа має бути завершена до місцевих виборів. Міністри також затвердили межі та центри 1470 територіальних громад в усіх областях.
  • В. о. міністра енергетики Буславець заявила, що аукціони з купівлі "зеленої електроенергії" почнуться наступного року – після того, як уряд затвердить квоти для кожного типу генерації. Вона також повідомила про звернення до РНБО з проханням про запровадження заборони на використання на ТЕС дешевого газу як палива замість вугілля, оскільки це вбиває українську вугільну галузь, а шахтарі залишаються без зарплати.
  • Конституційний суд скасував відповідальність суддів за винесення свідомо неправосудних рішень. На думку депутатів – авторів подання, формулювання є "оцінювальним" і не забезпечує однозначного застосування норм законодавства.
  • До суду надійшло подання 64 депутатів Верховної Ради про визнання неконституційним закону про гарантії неповернення банків-банкрутів їхнім колишнім власникам.
  • На рахунки НБУ надійшли кошти першого траншу кредиту МВФ stand-by у розмірі $ 2,1 млрд.
  • Торги на міжбанку тривали досить динамічно. Українські держбанки – Укргазбанк та Ощадбанк продавали великі партії валюти. На думку банкірів, це були кошти Нафтогазу, який готується заплатити до бюджету торішній прибуток. Експерти звернули увагу, що на торгах черговий раз не було Нацбанку. Він "люб’язно поступився" місцем іноземним дочірнім банкам – Сітібанку і Креді Агріколь, які купували валюту для виведення нерезидентами коштів з України після погашення ОВДП Мінфіном. Збільшення попиту на валюту призвело до зростання котирувань долара: 26,73 ₴/$ (+0,13 грн), 30,21 ₴/€ (+0,04 грн), 3,84 ₴/10 руб. Цього тижня покупка валюти Нацбанком була незначною – усього $40 млн – в 10 разів менше, ніж попереднього тижня.
    За оцінкою експертів МВФ, ВВП України у 2020 р скоротиться до 3,91 трлн грн, проти 3,98 трлн грн у 2019 р за зниження темпів інфляції із 7,7 % до 5,9 %, а середньорічний курс долара виросте до 30,0 грн. Вони прогнозують повернення України на ринок міжнародних запозичень у IV кв. 2020 р, де вона зможе розмістити єврооблігації на суму до $1 млрд.

Київ

  • Київська влада скасувала безоплатний  проїзд у громадському транспорті пільгових категорій громадян інших населених пунктів і запропонувала їм купувати квитки на загальних підставах, а потім пред’являти проїзні документи та виписки з банку за місцем проживання.
  • Київський водоканал планує за 2 роки повністю відмовитися від очищення води хлором і замінити її сучасними технологіями знезараження.

Пандемія коронавірусу

  • За даними американського університету Ґопкінса, захворюваність на коронавірусну інфекцію у світі поступово зростає – 12 червня зафіксовано 141 тис. нових випадків, 11 червня – 137 тис., 10 – 134 тис., Лідерами, як і раніше, залишаються США, Бразилія, Індія та РФ. За інформацією МОЗ, ситуація гіршає  й в Україні. Упродовж доби зафіксовано 753 нових хворих та інфікованих, померли – 10 осіб, одужали – 409.
    Офіс президента повідомив про підтвердження інфікування коронавірусом дружини президента, сам Зеленський скасував поїздки та перейшов у режим самоізоляції, хоча в нього й дітей тести негативні.
    Через карантин Кабмін скасував проведення пробного незалежного оцінювання випускників 15 та 17 червня, яке не є обов’язковим, а результати його – не враховуються під час вступу до вишів.
    Кабмін відкрив кордони для іноземців із країн, де немає серйозного поширення епідемії. Громадяни України зможуть вилетіти з країни з 15 червня до Туреччини, Албанії, Великої Британії та США.
    Польща повністю відкрила кордони з країнами ЄС після 3 місяців карантину. З України до країни можуть в’їхати лише громадяни, особи, що мають посвідку на проживання або "карту поляка", а також офіційно працевлаштовані працівники. Авіакомпанія Lufthansa з другої половини червня запроваджує нову послугу експрес-тестування пасажирів на коронавірус для отримання довідок для в’їзду до країн, які їх вимагають.
    Міністерство фінансів США виступає проти запровадження жорстких карантинних обмежень у разі настання другої хвилі епідемії восени-взимку, оскільки їхні наслідки для економіки більш руйнівні, ніж сама епідемія.

Війна

  • Окупанти впродовж доби здійснили обстріли позицій українських військ зі ствольної артилерії, мінометів, гранатометів та стрілецької зброї в Луганському – на березі Світлодарського водосховища. Під мінометні обстріли також потрапили оборонці  Широкиного – на приморській ділянці фронту і Кримського – на Сіверському Дінці в районі траси Р-66 у Луганській обл. Перестрілки сталися у Водяному та Широкине – на приморській ділянці фронту, у Мар’їнці на околиці Донецька, в Авдіївці, у Верхньоторецькому на північний захід від Горлівки й у районі траси Р-66. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, під час бойових дій поранено українського бійця.
    Окупанти, як і раніше, не пропускають людей на окуповану територію, За даними моніторингової місії ООН із прав людини, у районі КПВВ Мар’їнка в п'тницю помер місцевий мешканець.

Україна та світ

  • НАТО надав Україні членство в програмі розширених можливостей. Чиновники Альянсу підкреслили, що отримання статусу не впливає на переговори щодо членства.
  • Іран офіційно звернувся до Французького агентства з розслідування авіаційних подій із проханням про розшифровку самописців авіалайнера української компанії МАУ, який було збито ракетою в небі над Тегераном 8 січня.
  • Відбувся візит до Франції голови Офісу президента Єрмака, який обговорив із радником президента Франції Бонном переговорний процес у Мінську та підготовку візиту президента Макрона до України.

No comments:

Post a Comment