June 12, 2020

11.06.2020: НБУ знизив облікову ставку до 6 %

НБУ знизив облікову ставку до 6 %
НБУ знизив облікову ставку до 6 %
  • НБУ знизив облікову ставку до 6 %.
  • МВФ опублікував текст меморандуму з Україною.
  • Зеленський змінив командувача ВМС.
  • В Україні – другий день поспіль зростання кількості тих, що заразилися коронавірусів.
  • Вакарчук відмовився від депутатського мандата.

В Україні

  • Президент Зеленський звільнив командувача Військово-Морськими силами Воронченка і призначив замість нього контрадмірала Неїжпапу.
  • Парламентський комітет із фінансів не зміг зібрати кворум для розгляду питання щодо висловлення недовіри керівництву Нацбанку.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль оголосив про перенесення приватизації держпакетів акцій великих підприємств на більш пізній термін. Натомість він запропонував продати 300 дрібних та середніх держпідприємств. Глава Фонду держмайна Сенниченко планує продати 1 тис. підприємств, а ще 1,8 тис. – ліквідувати. На думку чиновників Фонду, 766 підприємств – із загальної кількості 3,6 тисячі – краще залишити під державним управлінням.
  • МВФ опублікував текст меморандуму про співпрацю з Україною. Серед умов продовження кредитування безліч таких, які можуть спричинити  різке неприйняття населенням і бізнесом.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль відзвітував про результати роботи уряду за 100 днів. Він оголосив про плани впровадження одноразового "нульового декларування" вже в поточному році. За його словами, з незадекларованого майна потрібно буде сплатити податок на доходи фізосіб менше звичайної ставки в 9 %. Уряд не має наміру переглядати держбюджет протягом наступних 2 кварталів. Відповідно до вимог Фонду Кабмін планує посилити повноваження Антимонопольного комітету й надати йому право проведення обшуків і конфіскації документів. Крім того, за планами чиновників, рішення АМКУ стануть обов’язковими для виконання.
    На думку більшості експертів, уряд є несамостійним, ним керує Офіс президента з Банкової в ручному режимі, проте Кабмін бере на себе весь негатив за рішення "команди Зеленського".
  • Рада НБУ прийняв рішення щодо зниження облікової ставки до 6 % – до найнижчого рівня за всю сучасну історію України. Це означає, що банки зможуть отримати рефінансування під дуже низькі відсотки, й, відповідно, знизять дохідність за депозитними вкладами, а вільна гривня частково потрапить на валютний ринок, що призведе до поступової її девальвації. Кошти, отримані від МВФ, Єврокомісії, Світового банку та інших міжнародних донорів, Кабмін планує використовувати для погашення боргу за раніше взятими держзобов’язаннями – у червні-липні їхня загальна сума складе $3,3 млрд. За словами прем’єр-міністра Шмигаля, уряд очікує на отримання упродовж  місяця понад $3,2 млрд від міжнародних партнерів, зокрема, $1 млрд – від Світового банку. Зменшення прибутковості ОВДП призведе до подальшого відтоку нерезидентів із ринку державних запозичень та виведенню ними валюти з України – процес уже набирає обертів. На міжбанку торгівля пожвавилася – долар купували Нацбанк й – через Сітібанк – нерезиденти, які виводять кошти з України після погашення ОВДП. Курс долара наприкінці сесії виріс на 9 коп. проти попереднього дня, але довідковий курс зафіксовано на позначці 26,60 ₴/$ (-0,04 грн), 30,17 ₴/€ (-0,11 грн), 3,84 ₴/10 руб (-0,04 грн). Згідно з чутками, які поширюються серед банкірів, Нафтогаз не виставляє валюту на міжбанк, а безпосередньо продає Сітібанку – мова йде про суми в кілька сотень мільйонів доларів на день. За інформацією пресслужби газового монополіста, він за 5 місяців 2020 р перерахував до бюджету 31 млрд грн податків і зборів, що становить 11 % доходів бюджету.

Пандемія коронавірусу

  • За даними українського МОЗ, упродовж доби, що минула, кількість хворих та інфікованих збільшилася на 683, померли – 16 осіб, одужали – 426. За твердженням головного санітарного лікаря Ляшка, зростання кількості інфікованих пов’язано з чергою на проведення тестів лабораторіями. Він заявив про масове порушення карантинних обмежень ресторанами Києва.
    Усього у світі зареєстровано 7,6 млн інфікованих та хворих, лідерами захворюваності залишилися Бразилія, США та РФ. Єврокомісія планує відкрити зовнішні кордони ЄС із 1 липня, у списку країн, громадянам яких дозволено в’їзд до Шенгенської зони, Україна відсутня. Єгипет відкриває кордони для туристів із 1 липня, зі збільшенням навантаження готелів до 75 %.

Війна

  • У четвер – ніч на п’ятницю ситуація на Донбасі не змінилася – усією лінією фронту йшли бої місцевого значення. Окупанти обстріляли українські війська з мінометів у Гнутовому й Павлополі на схід від Маріуполя, у Мар’їнці – на околиці Донецька, у Луганському – на Світлодарському водосховищі, в Орєховому й Золотому – у районі траси Р-66 на півночі Луганської обл., там же, поруч – на березі Сіверського Дінця в Кримському – атакували за підтримки гармат БМП. Вогневі контакти сталися всією лінією бойових дій – у Павлополі, у Чермалику на схід від траси Донецьк – Маріуполь на березі Кальміусу, у Новотроїцькому – поблизу КПВВ у районі Докучаєвська, в околицях Донецька – у Новомихайлівці й Мар’їнці, у Верхньоторецькому в околицях Горлівки, у Луганському, а також у Новоолександрівці неподалік від Попасної. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілів дістали поранень і бойових травм 3 українські військовослужбовці.

Україна та світ

  • Конгрес США затвердив пакет військово-технічної допомоги Україні у 2020 р на суму $220 млн. До нього буде включено системи спостереження, контрбатарейної боротьби, транспорт, медичне обладнання та медикаменти, системи кіберзахисту, а також підтримка Військово-Морських сил України.
  • Офіс президента оголосив, що в п'тницю українська делегація відвідає Францію для обговорення ситуації на Донбасі. У четвер відбулася зустріч української та російської делегацій на переговорах у Мінську.
  • Міністр закордонних справ Кулеба запропонував знайти "збалансоване рішення" щодо подвійного громадянства, водночас вважає неприпустимим наявність другого паспорта в держслужбовців, а також друге громадянство РФ. Він також заявив, що українська влада не планує йти на поступки Угорщині щодо мовного та освітнього законів.
  • Посли країн ЄС на зустрічі зі секретарем РНБО Даниловим закликали українську владу до проведення реформ в оборонному секторі. На їхню думку, приведення його до міжнародних стандартів прозорості дасть змогу  залучити інвестиції до галузі.

Тренди

  • Співак Вакарчук, який у березні покинув пост глави партії "Голос", оголосив про складання депутатського мандату.
  • За даними опитування Київського міжнародного інституту соціології, у парламентському рейтингу лідирують "Слуга народу" (28,0 %), "Опозиційна платформа ≠ За життя" (17,7 %), "Європейська солідарність" (16,2 %) та "Батьківщина" (8 %). З урахуванням похибки, шанси на проходження мають "Сила й честь", "Партія Шарія" та Радикальна партія Ляшка. Опитування показало істотне просідання рейтингу президентської партії і зростання популярності проросійських сил.

No comments:

Post a Comment