June 06, 2020

05.06.2020: Мітинг "Авак-OFF" виявився черговим "випусканням пари"

Мітинг "Авак-OFF" виявився черговим "випусканням пари"
Мітинг "Авак-OFF" виявився черговим "випусканням пари"
  • Мітинг "Авак-OFF" виявився черговим "випусканням пари".
  • Верховна Рада перенаправила кошти фонду боротьби з коронавірусом на ремонт доріг.
  • Штаб ООС планує відкрити КПВВ на Донбасі з 10 червня.

В Україні

  • Президент Зеленський змінив керівника Служби зовнішньої розвідки. Новим очільником призначено колишнього заступника глави Адміністрації президента Порошенка генерала Кондратюка.
  • Верховна Рада перенаправила частину коштів із фонду боротьби з коронавірусом до Дорожного фонду й на реалізацію інфраструктурних проєктів, які анонсувала "команда Зеленського".
    Депутати проголосували за збільшення в 35 разів штрафів за неналежну відповідь або за відмову відповіді на депутатське звернення.
    Прийнято закон про мораторій на банкрутство бюджетних установ.
    Створено тимчасову спеціальну комісію із захисту прав інвесторів, яка має підготувати відповідний пакет законодавчих ініціатив.
  • Під Верховною Радою відбувся мітинг із вимогою відставки міністра внутрішніх справ Авакова під гаслом "Авак-OFF", учасники якого спалили привезений із собою старий міліцейський автомобіль. Сам міністр у виступі перед депутатами парламенту дав зрозуміти, що не планує залишати посаду, навіть після резонансних злочинів, які скоїли співробітники поліції. Фракція "Голос" зареєструвала проєкт постанови про його звільнення.
  • За даними Митної служби, виторг від експорту чорних металів за підсумками 5 місяців скоротився на 19 % – до $3,3 млрд. Частка металургії в експортному балансі скоротилася до 16,7 % з 19,5 % минулого року.
  • В. о. міністра енергетики Буславець повідомила, що борги держкомпанії "Гарантований покупець" перед постачальниками електроенергії зросли до 20 млрд грн, з яких 14 млрд – воно заборгувало підприємствам "зеленої" електроенергії, одним з основних власників яких є олігарх Ахметов.
  • Мінфін планує опублікувати текст меморандуму про співпрацю зі МВФ відразу ж після затвердження програми кредитування stand-by. За твердженням міністра Марченка, підписання угоди дозволить знизити ціну на газ для населення, а уряд не планує збільшення комунальних тарифів.
  • На валютному ринку знову відбулося перекладання грошей з однієї державної кишені в іншу – Нафтогаз продав не тільки виторг від транзиту, але й частину виплат Газпрому за рішенням Стокгольмського арбітражу. Основним покупцем був Нацбанк, який купив, за оцінками банкірів, приблизно $220 млн. Активність інших учасників ринку була незначною, тому гривня швидко зміцнювалася: 26,60 ₴/$ (-0,09 грн), 30,15 ₴/€ (+ 0,15 грн), 3,88 ₴/10 руб (+0,02 грн). Упродовж минулого тижня НБУ викупив у Нафтогазу рекордний обсяг валюти – понад $410 млн. Міжнародні резерви в травні скоротилися на 1,3 % – до $ 25,4 млрд через великі виплати для обслуговування й погашення держборгу ($2,9 млрд), водночас як чисті резерви (різниця між резервами та зобов’язаннями) зросли на 2,1 % – до $ 16,5 млрд. Наступного тижня очікується велике погашення гривневих ОВДП та виплата за ними купонного доходу – на 8,1 млрд грн, значну частку цих коштів нерезиденти виводитимуть з України. Мінфін оголосив про проведення "безлімітного" аукціону з розміщення ОВДП у вівторок для зв’язування вивільнених коштів банків і запобігання їхнього потрапляння на валютний ринок. Експерти вважають, що основними покупцями облігацій у вівторок знову будуть держбанки та держкомпанії – їхнім коштом уряд має намір профінансувати діру в бюджеті, як це було зроблено минулого тижня коштом Нафтогазу.

Пандемія коронавірусу

  • Американський університет Ґопкінса констатує зростання захворюваності на коронавірус у світі – упродовж минулої доби кількість нових випадків перевищила 130 тис., а всього з початку пандемії – понад 6,8 млн. В Україні захворюваність тримається на попередньому рівні – протягом доби, що минула, захворіли 550 осіб, померли – 15, проте прем’єр-міністр заявив, що статистика гіршає  третій день поспіль, і, якщо тенденція збережеться, то графік виходу з карантину буде переглянуто. Мер Києва Кличко заявив, що поки не має наміру послаблювати карантин. Проте, попри заборони влади, масово відкрилися кафе й ресторани. Головний санлікар Ляшко анонсував відкриття з 10 червня готелів та санаторіїв, а також надання дозволу на переміщення груп понад 50 осіб.
    За даними НБУ, банки вже відкрили майже 90 % відділень і практично відновили діяльність інфраструктури. Украерорух констатував падіння трафіку в повітряному просторі країни в травні на 90 %. Позабанківські установи та ломбарди повідомили про збільшення до 70 % частки прострочених кредитів, хоча у 2019 році вона становила приблизно 20 %.
    Країни Шенгенської зони планують до кінця місяця скасувати всі обмеження на перетин внутрішніх кордонів своїми громадянами, проте не збираються відкривати кордони для іноземців з 15 червня, як було заплановано раніше. Водночас Греція заявила про намір дозволити міжнародний туризм з 1 липня.

Війна

  • "Війська республік" обстріляли позиції українських вояків із мінометів, гранатометів та стрілецької зброї в Авдіївці. Перестрілки сталися всією лінією фронту – на приморській ділянці – у Широкиному й Павлополі, у Старогнатівці Волноваського району, в Опитному – на околиці Донецька, у Південному (Чигирях) в околицях Горлівки, у Новолуганському на Світлодарському водосховищі, у Новоолександрівці в околицях Попасної й в Орєховому – на трасі Р-66 на півночі Луганської обл. Унаслідок обстрілів дістали поранень 2 українських військовослужбовців.
    Штаб операції об’єднаних сил оголосив про підготовку до відкриття КПВВ на окуповану територію з 10 червня, проти чого рішуче заперечують Донецька та Луганська облдержадміністрації.
  • Міністр закордонних справ Кулеба назвав "червоною лінією", за яку не збираються переходити українська влада, безпосередні переговори з "республіками", на чому наполягає президент РФ Путін.

Україна та світ

  • Український Оператор ГТС та польська держкомпанія Gas-System оголосили про відкриття на кордоні віртуального пункту передачі газу. Це значно спростить імпорт газу до України через польську газотранспортну систему.

Тренди

  • Партії вже розпочали підготовку до місцевих виборів. "Слуга народу" досі не визначилася з кандидатом – на вибори можуть піти "Коля Оболонський" – ресторатор Тищенко, якого називають тіньовим куратором Києва від "команди Зеленського", колишній журналіст каналу 1+1 Дубинський із "групи Коломойського" та колишня мер невеликого містечка депутат Верещук. Чинний мер Кличко відмовився від пропозиції Порошенка піти кандидатом від партії "Європейська солідарність" і оголосив, що його висуне партія "УДАР".
  • За результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології, у президентському рейтингу впевнено лідирує Зеленський – його підтримують понад 40 % тих, хто прийшов би на вибори. Слідом ідуть попередній президент Порошенко, лідер партії "Сила й честь" Смешко і співголова "Опозиційної платформи – За життя" Бойко. У парламентському рейтингу лідирують "Слуга народу" – майже 30 % з тих, хто визначився, приблизно 16 % – підтримують ОПЗЖ, понад 13 % – "Європейську солідарність", трохи менш як 12 % – "Батьківщину".

No comments:

Post a Comment