June 05, 2020

04.06.2020: У системі онлайн-процесингу Приватбанку знову стався масштабний збій

У системі онлайн-процесингу Приватбанку знову стався масштабний збій
У системі онлайн-процесингу Приватбанку знову стався масштабний збій
  • У системі онлайн-процесингу Приватбанку знову стався масштабний збій.
  • Верховна Рада запровадила визначення "злодіїв у законі".
  • У квітні 2021 року Україна перейде на облік газу в енергетичному еквіваленті.
  • Програму дій уряду знову відправлено ​​на доопрацювання.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла закон про митний тариф – він набуде чинності з 1 липня. Документ лише уточнює номенклатуру товарів, ввізне мито не змінюються. З 1 квітня 2021 р облік у зовнішньоторговельних операціях із природним газом буде грунтуватися на енергетичних одиницях – тис. кВт•год, до цього моменту – обсяги газу рахуватимуться в тис. м³.
    Прийнято закон, що вводить визначення "злодіїв у законі" й передбачає за це кримінальну відповідальність.
    Внесено зміни до Бюджетного кодексу для фінансування ремонту та будівництва доріг місцевого значення із залученням позабюджетних коштів.
    Прийнято зміни до закону про захист інформації, що стосуються підтвердження відповідності державних інформаційних систем безпековим вимогам. Віцепрем’єр-міністр Федоров вважає за необхідне захистити персональні дані громадян "на конституційному рівні". Заст. міністра Рабчинська стверджує, що додаток для смартфона "Дія" не зберігає персональні дані користувачів, а лише є інтерфейсом до держреєстрів.
    Програму уряду відправлено ​​на доопрацювання на прохання прем’єр-міністра, коли з’ясувалося, що для її ухвалення не вистачає голосів, зокрема, депутатів від президентської фракції. На думку експертів, у такий спосіб оточення Зеленського, насамперед, глава його Офісу Єрмак, "підвішує" Кабмін для управління ним у "ручному" режимі з Банкової.
    За словами глави парламенту Разумкова, найближчими днями на розгляд буде винесено законопроєкт про всеукраїнський референдум.
  • До Конституційного суду надійшло подання Верховного суду щодо визнання неконституційними карантинних обмежень, які було запроваджено Кабміном, оскільки, на думку суддів, уряд перевищив свої повноваження.
  • За оцінкою міністра економіки Марченка, падіння ВВП України за 4 місяці 2020 р. склало 5 %, "що відповідає прогнозу".
  • Фонду держмайна вдалося взяти під контроль Запорізький титано-магнієвий комбінат та призначити нового директора. Підприємство було продано олігархові Фірташу, який не виконав інвестиційні зобов’язання й фактично знищив підприємство.
  • У найбільшому в країні державному Приватбанку стався збій – система онлайн-банкінгу та контакт-центр не працювали майже весь день.
  • Чиновники МВФ заявили, що остаточний текст угоди про надання кредиту Україні ще не погоджено – його буде затверджено на засіданні ради директорів. Тому текст документа, що опубліковано українськими ЗМІ, є неправдивими.
  • Обсяги торгівлі валютою на міжбанку зросли до $170 млн. На думку банкірів, це сталося через продажі Нафтогазом виторгу від транзиту і спричинило зміцнення гривні. Нацбанк купив приблизно $70 млн, після чого ринок дійшов до рівноваги, а нерезидентам, яким Мінфін виплатив дохід і погасив кілька випусків ОВДП, валюти вже не вистачило. Курс встановлено на позначці 26,70 ₴/$ (-0,06 грн), 30,00 ₴/€ (+0,03 грн), 3,86 ₴/10 руб (-0,04 грн). На світових ринках євро помітно зміцнився після оголошення Європейським центробанком про викуп проблемних кредитів на суму €1,35 трлн, які позичальники не в змозі обслуговувати через коронавірусну кризу.

Пандемія коронавірусу

  • Захворюваність на коронавірусну інфекцію в Україні поступово зростає – упродовж минулої доби зареєстровано 553 нових випадків, 15 хворих – померли, 330 – одужали. Попри зростання кількості хворих, уряд поступово скасовує карантинні обмеження – Укрзалізниця відновила рух потягів на Західну Україну, відкрито внутрішнє авіасполучення. Проте ресторани й кафе в Києві, як і раніше, закриті через високий рівень захворюваності.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли позиції українських військ із важких мінометів у Красногорівці, у Чермалику на північний схід від Маріуполя й у Богданівці на південь від Докучаєвська – з протитанкових ракетних комплексів. Перестрілки сталися в Павлополі, Чермалику, Богданівці, в Авдіївці та в її околицях – у Кам’янці, в околицях Горлівки – у Новгородському, на Світлодарському водосховищі – у Новолуганському, а також в Орєховому на трасі Р-66 на півночі Луганської обл. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, упродовж минулої доби втрат серед українських військовослужбовців не було.

Україна та світ

  • У Конгресі й Сенаті США зареєстровано законопроєкти про розширення санкцій проти юридичних і фізичних осіб, що беруть участь у будівництві газогону Північний потік-2.

Тренди

  • Колишній генпрокурор Рябошапка стверджує, що прокуратура не знайшла порушень у діяльності в Україні сина кандидата в президенти США від Демократичної партії Байдена.
  • За інформацією журналістів програми "Схеми: Корупція в деталях", фірми олігарха Коломойського за півроку контролю над державною енергогенерувальною компанією "Центренерго" заробили понад 4 млрд грн через продаж їй вугілля за завищеною ціною.
  • Заст. міністра внутрішніх справ Геращенко звинуватив у провалі реформи Нацполіції її колишнього керівника Деканоїдзе.
  • Президент Зеленський обіцяє "дотиснути" банки для зниження ними ставок кредитування в гривні до 5–6 %, а у валюті – до 3–5 %.

No comments:

Post a Comment