June 04, 2020

03.06.2020: Серед вимог МВФ – ринкові тарифи на газ для населення

Серед вимог МВФ – ринкові тарифи на газ для населення
Серед вимог МВФ – ринкові тарифи на газ для населення
  • Профільний комітет парламенту затвердив законопроєкт про легалізацію грального бізнесу.
  • Зеленський запровадив нове свято – "День фермера" та запропонував відмовитися від кави, лосося й хамона в ім’я перемоги над контрабандою.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроєкт, що дозволяє змінювати не тільки ім’я й прізвище, а й по батькові.
    Профільний комітет парламенту схвалив до 2 читання законопроєкт про легалізацію грального бізнесу.
  • Президент Зеленський видав указ про запровадження нового свята – "Дня фермера", який буде відзначатися 19 червня.
  • Кабмін схвалив держгарантії для залучення кредиту для будівництва третьої черги Дністровської ГАЕС та будівництва Канівської ГАЕС.
    Прийнято постанову про спрощення торгівлі зерновими культурами та захисту місцевого ринку від небезпечних організмів – комах та грибків.
    Схвалено принцип екстериторіальності під час реєстрації земельних ділянок – такі рішення прийматимуть будь-які держреєстратори, "яких обрано за випадковим принципом".
    Затверджено порядок здачі в оренду комунального та державного майна через аукціони.
    На затвердження Верховної Ради спрямовано кандидатури віцепрем’єр-міністра з питань євроатлантичної інтеграції, міністрів екології та культури.
  • МВС випустило додаток для смартфона, який дає можливість перевірити наявність штрафу за порушення правил дорожнього руху.
  • З 23 травня, згідно зі скандальними поправками до Податкового кодексу, прийнятими Верховною Радою у січні, військовий збір із доходів від ОВДП не стягується. За твердженням чиновників, це має підвищити популярність цього джерела доходу у населення.
  • Рада директорів МВФ 9 червня планує затвердити нову програму кредитування України stand-by. Серед основних "маяків", що висунув Фонд – приведення цін на газ для населення до "ринкового рівня", посилення фіскального контролю фізосіб-підприємців, подовження медичної реформи, реформи Податкової та Митної служб, посилення незалежності Антимонопольного комітету, виключення положення про обмеження зарплати членам наглядових рад держкомпаній. Також уряд включив до меморандуму зобов’язання прийняти програму підтримання населення з виплатою гарантованого мінімального доходу. Курс гривні зміцнюється на тлі повідомлень про виділення МВФ першого траншу кредиту: 26,75 ₴/$ (-0,04 грн), 29,96 ₴/€ (+0,04 грн), 3,90 ₴/10 руб. За оцінкою учасників торгів, НБУ купив майже половину виставленої на продаж валюти – майже $70 млн.

Пандемія коронавірусу

  • Кількість зареєстрованих випадків зараження на коронавірус в Україні зросла до 588, 12 хворих – померли, 602 – одужали. За даними американського університету Ґопкінса, кількість інфікованих й хворих у світі знову зросла й перевалила за 120 тис. за підсумками доби.
    Уряд оголосив нове послаблення карантину з 5 червня – дозволив проведення богослужіння у храмах, вихід на вулицю осіб віком понад 60 років, відкрив внутрішнє авіасполучення.
    Про завершення епідемії оголосила Чорногорія. Грузія має намір пускати до країни туристів за пред’явлення результатів тестів на коронавірус.

Війна

  • На Донбасі сталися перестрілки із застосуванням стрілецької зброї та гранатометів на приморській ділянці фронту – у Широкиному й Павлополі, а також на південь від Докучаєвська – у Богданівці, поруч із ділянкою розведення військ. За повідомленням штабу операції об’єднаних сил, армія завершила добу без втрат.
  • "Уряд ЛНР" ухвалив "закон" про позбавлення української мови статусу "державної" на території "республіки".

Україна та світ

  • Конгрес США готує новий пакет санкцій проти компаній та фізосіб, що причетні до будівництва газогону "Північний потік-2".
  • Міністр закордонних справ Кулеба на переговорах із керівництвом МЗС Німеччини заявив, що Україна не готова поступитися суверенітетом й територіальною цілісністю в обмін на врегулювання на Донбасі. Для початку процесу має початися припинення вогню, верифіковане упродовж тривалого часу. Чиновники німецького уряду виступають проти повернення Росії до "великої сімки", звідки її було виключено після окупації Криму.

Тренди

  • На думку лідера Меджлісу кримськотатарського народу Чубарова, ситуація з водою в окупованому Криму близька до критичної й це може підштовхнути Росію до вторгнення до Херсонської області з метою захоплення каналу, через який вода з Дніпра подавалася на окупований півострів.
  • Президент Зеленський заявив, що влада рішуче налаштована на боротьбу з контрабандою, а населення переживе брак кави, лосося та хамона.
  • Експерти звернули увагу на значне збільшення кількості охорони президента Зеленського під час його останніх візитів в регіони. Поліція посилила заходи безпеки в урядовому кварталі на час анонсованих акцій протесту під Кабміном.
  • Уряд запропонував повністю відмовитися від паперових трудових книжок й перевести їх в електронну форму. За твердженням чиновників, це дозволить призначати пенсії автоматично.

No comments:

Post a Comment