June 03, 2020

06.02.2020: В обіг випущено монету номіналом 10 грн

В обіг випущено монету номіналом 10 грн
В обіг випущено монету номіналом 10 грн
  • В обіг випущено монету номіналом 10 грн.
  • ОПЗЖ і Дубинський прагнуть скасувати амністію активістів Майдану.
  • У Верховній Раді розпочато збір підписів за відставку Авакова.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла закон про створення лісового кадастру та інвентаризацію лісів.
  • Депутати від "Опозиційної платформи – За життя" разом із 2 депутатами, яких було виключено з фракції "Слуга народу" та Дубинським із "групи Коломойського" подали до Конституційного суду подання про визнання неконституційним закону про амністію активістів Майдану. Цей закон прагне скасувати Портнов – колишній заст. глави адміністрації Януковича, а також генпрокурор Венедиктова.
  • Вищий антикорупційний суд зобов’язав НАБУ відкрити кримінальне провадження щодо брата глави Офісу президента Єрмака після оприлюднення депутатом Леросом аудіозаписів, які свідчать про його корупційні злочини.
  • Нацполіція відкрила кримінальне провадження за фактом крадіжки з Держрезерву 2700 вагонів зерна на суму 800 млн грн.
  • За твердженням міністра внутрішніх справ Авакова, після запуску автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху, їхня кількість скоротилася на 40 %.
  • Антимонопольний комітет визнав монопольним зловживанням дії компаній ДТЕК-Західенерго та Д-Трейдинг, що належать олігархові Ахметову, у зоні "Бурштинського енергоострова".
  • За даними компанії “Оператор ГТС України”, імпорт газу з ЄС із початку року виріс на 30 % до 5,2 млрд м³, зокрема через "віртуальний реверс" – на 1,3 млрд м³.
  • Генеральний директор компанії "Київстар" Комаров заявив, що експлуатація в Україні мереж стандарту 5G почнеться з 2023 року, а мобільний інтернет у метро запрацює до кінця поточного року.
  • Європейський інвестбанк планує надати кредит уряду України в розмірі €300 млн для підвищення енергоефективності громадських будівель, установки лічильників та систем управління кондиціонуванням та опаленням.
  • Мінфін планує призначити нового главу Ощадбанку. Чинного голови правління Пишного в списку кандидатів на посаду немає.
  • НБУ випустив в обіг монету номіналом 10 грн.
  • Мінфін розмістив на аукціоні гривневі ОВДП із терміном погашення від 3 місяців до 1 року під 9,84–10,89 % річних на загальну суму 2,94 млрд грн, майже половину суми було залучено під облігації терміном 1 рік. Торги на міжбанку пройшли доволі динамічно – на ринку з’явилися імпортери палива після відновлення роботи транспорту. НБУ вдалося купити приблизно $20 млн, після чого ринок швидко прийшов до рівноваги: 26,80 ₴/$ (-0,02 грн), 29,92 ₴/€ (+0,11 грн), 3,90 ₴/10 руб (+0,05 грн). За даними НБУ, у травні обсяг продажу готівкової валюти виріс на 15,4 % до $909 млн, також збільшилася покупка – до $ 860 млн – більшість громадян витрачали заощадження під час карантину. Рада директорів МВФ планує ухвалити рішення щодо затвердження програми кредитування України на засіданні 5 червня.

Пандемія коронавірусу

  • Упродовж доби, що минула, у світі зафіксовано понад 110 тис. нових випадків зараження на коронавірус, з них 27 тис. – у Бразилії, понад 22 тис. – у США, майже 9 тис. – у Росії. В Україні протягом доби зареєстровано 483 нових інфікованих та хворих, померли – 8 осіб, одужали – 362. Спалах захворюваності сталася у Львові – у футбольному клубі "Карпати". Головний санлікар Ляшко заявив, що умови "адаптивного карантину" можуть бути переглянуті після 22 червня, а рішення щодо його скасування буде залежати від епідеміологічної ситуації не тільки всередині країни, а й у країнах Євросоюзу.
    Експерти звернули увагу на численну різницю між кількістю тих, що заразилися й видужали, яка в багато разів перевищує смертність, що може свідчити про підтасовування даних чиновниками Всесвітньої організації охорони здоров’я та пов’язаних із нею наукових установ, а також урядами різних країн.

Війна

  • Окупанти обстріляли позиції українських військ у Старогнатівці Волноваського району з важкої артилерії з житлового сектора селища Староласпа, надіючись на відкриття вогню у відповідь, який призвів би до жертв серед мирного населення. У цьому ж районі вони вели вогонь із мінометів по Богданівці, яка розташована поблизу ділянки розведення військ. Перестрілки сталися у Водяному – на приморській ділянці фронту, у Майорську – на околиці Горлівки, у Луганській обл. – у Новозванівці Попаснянського району й у Золотому поблизу ще однієї ділянки розведення військ. У Мар’їнці, на околиці Донецька, українські війська обстріляв снайпер. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок бойових дій дістав поранень український військовослужбовець.
  • Командування десантно-штурмових військ спростувало заяви російської влади про те, що український військовослужбовець, якого захопили спецслужби РФ, нібито перетнув адмінкордон з окупованим Кримом у стані алкогольного сп’яніння.

Україна та світ

  • Ціна на нафтові ф’ючерси марки Brent уперше з березня перетнула психологічний бар’єр $40 за барель через безпрецедентне скорочення видобутку майже всіма основними виробниками.

Тренди

  • В Одесі на одному з найбільших у країні промисловому ринку "7 кілометр" сталася перестрілка, поранено 2 осіб. Це ще одна резонансна подія, яка може свідчити про спробу низки політичних сил прибрати з поста міністра внутрішніх справ Авакова, У Верховній Раді фракція "Голос" почала збір підписів за його відставку, у разі винесення питання на голосування звільнення міністра можуть підтримати значна частина депутатів президентської партії, а також інші фракції, зокрема, "Європейська солідарність" і "ОПЗЖ".

No comments:

Post a Comment