June 02, 2020

01.06.2006: Дефіцит бюджету за 5 місяців склав 47 млрд грн

Дефіцит бюджету за 5 місяців склав 47 млрд грн
Дефіцит бюджету за 5 місяців склав 47 млрд грн
  • Дефіцит бюджету за 5 місяців склав 47 млрд грн.
  • Великобританія та Канада – проти повернення Росії до G7.
  • "Слуга народу" має намір призначити міністром культури колишнього гендиректора каналу 1+1 Ткаченка.

В Україні

  • Партія "Слуга народу" запропонувала призначити на пост міністра культури та інформаційної політики колишнього генерального директора телекомпанії олігарха Коломойського "1+1" Ткаченка – одного з авторів скандального закону про цензуру медіа. Віцепрем’єр-міністром із питань європейської інтеграції "команда Зеленського" планує призначити главу урядового офісу з координації європейської та євроатлантичної інтеграції Стефанишину.
  • За даними Служби зайнятості, кількість безробітних упродовж минулого тижня зросла майже на 17 тис. осіб і сягнула 511 тис. – це на 69 % більше, ніж на 1 червня 2019 р.
  • За інформацією МВС, система відеофіксації в перший день роботи зареєструвала майже 35 тис. порушень швидкісного режиму водіями.
  • Фонд держмайна оцінив збитки Центренерго за підсумками 2019 р у 2 млрд грн. Компанія до кінця травня перебувала під контролем олігарха Коломойського, підприємства якого отримували від неї дешеву електроенергію, поставляючи дороге вугілля на її ТЕС.
  • За інформацією Держстату, заборгованість населення за житлово-комунальні послуги (без урахування боргів за електроенергію) у квітні скоротилася на 4,8 % і становить 57,3 млрд грн.
  • За даними Мінфіну, дефіцит держбюджету за перші 5 місяців 2020 р склав 47,8 млрд грн, доходи – 88,4 % від плану.
  • Мінфін у червні виставить на аукціон ОВДП із термінами погашення 3,6,9,12 і 15 міс, а також 12-місячні зобов’язання в євро.
    За словами прем’єр-міністра Шмигаля, Україна отримає від МВФ у 2020 р два транші на загальну суму $3,5 млрд, перший транш у розмірі $1,9 млрд буде перераховано найближчим часом. Курс гривні в перший день місяця зміцнився на тлі повідомлень щодо швидкого одержання коштів від МВФ, НБУ купив приблизно $20 млн: 26,81 ₴/$ (-0,05 грн), 29,80 ₴/€ (-0,12 грн), 3,84 ₴/10 руб (+0,03 грн).

Пандемія коронавірусу

  • У світі впродовж 1 червня, за даними американського університету Ґопкінса, захворіли й заразилися коронавірусною інфекцією майже 103 тис. осіб, з них в Україні – 328. Протягом минулої доби в Україні померли від коронавірусу 9 осіб, одужали – 388. Більшість областей України перейшли до 3 етапу послаблення карантину, відновлено пасажирське сполучення в містах і між областями.
    Аналітики компанії Dragon Capital прогнозують зниження ВВП України у 2020 р на 7,2 %, наступного року – зростання на 4,3 %.
    Австрійська влада виступила проти планів Єврокомісії щодо випуску облігацій для підтримання економік єврозони на €750 млрд, оскільки вважає його занадто великим навантаженням для платників податків країни.
    Туреччина оголосила про готовність приймати туристів з 1 липня. В Італії зафіксовано найменшу кількість нових хворих із початку епідемії. Україна з 16 червня відновлює міжнародне авіасполучення, з країнами ЄС тощо.

Війна

  • На Донбасі триває відносне затишшя. Окупанти обстріляли українські війська зі стрілецької зброї і гранатометів у Гнутовому – на приморській ділянці фронту, у Майорську на околиці Горлівки й у Попаснянському районі. Унаслідок бойових дій поранено українського військовослужбовця.

Україна та світ

  • За твердженням віцепрем’єр-міністра в справах тимчасово окупованих територій Рєзнікова, широкомасштабна війна з Росією наразі малоймовірна, оскільки Україна зміцнила армію. Він назвав війну на Донбасі війною на сході Європи й закликав західних партнерів до перегляду Будапештського меморандуму, за яким Україна відмовилася від ядерної зброї в обмін на гарантії безпеки.
  • Прем’єр-міністр Канади Трюдо та уряд Великобританії виступили проти планів президента США Трампа щодо повернення Росії до неформального клубу провідних країн – "великої сімки", з якого її було виключено після вторгнення до Криму.

Тренди

  • Як і кілька місяців тому, після появи чуток про можливе звільнення міністра внутрішніх справ Авакова, у Києві сталася чергова "спроба теракту", і знову – на мосту Метро. "Терорист" виявився психічно хворим і не мав  вибухівки. Президент Зеленський ввів Авакова до складу Нацради з питань антикорупційної політики.
  • До другого читання законопроєкту про легалізацію грального бізнесу подано 3,5 тис. поправок, профільний комітет парламенту приступить до їхнього розгляду 3 червня

No comments:

Post a Comment