May 29, 2020

28.05.2020: Список найбагатших бізнесменів України очолили Ахметов, Пінчук і Порошенко

Список найбагатших бізнесменів України очолили Ахметов, Пінчук і Порошенко
Список найбагатших бізнесменів України очолили Ахметов, Пінчук і Порошенко
  • Список найбагатших бізнесменів України очолили Ахметов, Пінчук і Порошенко.
  • РНБО має намір створити ще одне міністерство.
  • Вироблення електроенергії на ТЕС перевищило атомну генерацію.

В Україні

  • Кабмін погіршив прогноз падіння українського ВВП у 2020 р із 4 до 8 % проти 2019 р через погіршення ситуації на зовнішніх та внутрішньому ринках і розривом світових виробничих ланцюжків. Наслідками кризи стануть зростання дефіциту бюджету на 8 %, і безробіття – до 9,5 %.
    Уряд схвалив запит на отримання кредиту від Міжнародного банку реконструкції та розвитку на відновлення економіки після пандемії на суму $350 млн.
  • Секретар РНБО Данилов оголосив про рішення Ради створити міністерство оборонно-промислового та космічного комплексу, для керівництва ним буде запроваджено ще одну посаду – профільного віцепрем’єр-міністра.
  • До Конституційного суду надійшло подання 47 депутатів щодо визнання неконституційним закону про поділ (анбандлінг) Нафтогазу. Скасування ініціювала фракція "Батьківщина", її підтримала "Опозиційна платформа – За життя".
  • Під будівлею Кабміну відбулася маніфестація аграріїв, які вимагають скасування квот на імпорт добрив. Усі українські підприємства – виробники аміачної селітри належать олігархові Фірташу, ціни на добрива в Україні набагато вищі за світові, запровадження квот посилить диктат монополіста.
  • НАБУ веде 21 кримінальне провадження щодо корупції топменеджменту Укрзалізниці, збитки від якої оцінюються в 1,1 млрд грн.
  • Фонд держмайна з лютого не може здавати державне й комунальне майно в оренду через неприйняття Кабміном необхідних норм.
  • 28 травня обсяги вироблення електроенергії ТЕС, більшість яких належать олігарху Ахметову, уперше за сучасну історію України перевищили обсяги виробництва АЕС – потужність ТЕС склала 7,2 ГВт проти 6,7 ГВт на АЕС. Така ситуація виникла внаслідок прямої вказівки Міністерства енергетики, яке знизило потужність ядерних енергоблоків.
  • Журнал Forbes-Україна, який відновив роботу через 5 років після закриття, опублікував рейтинг найбагатших бізнесменів України. Його очолили олігархи Ахметов, який володіє активами на $2,8 млрд, Пінчук ($1,4 млрд), Порошенко ($1,4 млрд).
  • Вищий антикорупційний суд заочно заарештував олігарха Бахматюка – власника збанкрутілого VAB-банку, який наразі перебуває за кордоном.
  • Приватбанк назвав підробленими документи, на підставі яких сім’я Суркісів отримала рішення суду щодо відшкодування $250 млн, конвертованих у капітал під час націоналізації банку.
  • Держказначейство затримало виплату відшкодування ПДВ, чим змусило продавати валюту експортерів, насамперед "Метінвест" олігарха Ахметова. Усі надлишки тут же скупив Нацбанк, який поповнив резерви на $55- $60 млн. Перевищення пропозиції призвело до ситуативного зміцнення гривні: 26,91 ₴/$ (-0,09 грн), 29,62 ₴/€ (-0,09 грн), 3,80 ₴/10 руб.

Київ

  • Рано вранці 29 травня в Броварах сталася масова перестрілка між "дахами" автоперевізників, у якій узяли участь понад 100 осіб.

Пандемія коронавірусу

  • Темпи поширення пандемії коронавірусу впродовж останньої доби різко зросли – до 116 тис. нових випадків. Бразилія, де зареєстровано 24 тис. нових хворих, обігнала США (22,7 тис.). За ними йдуть Росія, Індія, Перу, Чилі та Мексика. Кількість хворих у США є відбиттям масового тестування населення – з березня проведено понад 16 млн тестів. Економічна ситуація в країні – вкрай тривожна, протягом квітня втратили роботу понад 20 млн осіб, загальна кількість безробітних перевищила 40 млн. Китайська влада стверджує, що впродовж минулої доби не було зареєстровано жодного нового хворого. Більшість країн Європи планують відкриття кордонів у середині – наприкінці червня.
    В Україні протягом доби захворіли 429 осіб, померли – 10, одужали – 495. Укрзалізниця відновлює  приміське сполучення в 10 областях. Головний санлікар Ляшко заявив, що в разі другої хвилі епідемії влада запропонує нову стратегію боротьби з коронавірусів, яка не передбачатиме оголошення тотального карантину.

Війна

  • Окупанти обстріляли українські війська з мінометів у Широкиному – на приморській ділянці фронту, й у Кримському – у районі траси Р-66 на півночі Луганської обл. Перестрілки сталися в Павлополі на схід від Маріуполя, а також в околицях траси Р-66. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, упродовж минулої доби втрат серед військовослужбовців не було. У віці 38 років помер від серцевого нападу командир танкової бригади, розташованої в зоні бойових дій.

Україна та світ

  • Влада Німеччини відмовилася надати політичний притулок колишньому депутату Онищенку, якого українські правоохоронці звинувачують у шахрайстві та розкраданні держкоштів. Притулок йому відмовилася надати й Іспанія. Онищенко має можливість виїхати до РФ після того, як отримав російське громадянство.

No comments:

Post a Comment