May 28, 2020

27.05.2020: Німецький суд відмовив Україні в екстрадиції Онищенка

Німецький суд відмовив Україні в екстрадиції Онищенка
Німецький суд відмовив Україні в екстрадиції Онищенка

  • Німецький суд відмовив Україні в екстрадиції колишнього депутата Онищенка.
  • Курс долара на міжбанку стійко зростає.
  • Кабмін розділив Міністерство енергетики та охорони довкілля на два окремих відомства.

В Україні

  • Кабмін засекретив реєстр концесійних договорів, його розпорядником призначено Міністерство економіки.
    Міністерство енергетики розділено на 2 окремих відомства – створено нове Міністерство захисту довкілля.
    Створена нова інспекція містобудування замість Державної архітектурно-будівельної інспекції.
    Представлено ​​програму стимулювання економіки для подолання наслідків епідемії, яку Кабмін відразу ж відправив ​​на 3-денне доопрацювання. Однією з головних цілей уряду прем’єр-міністр Шмигаль назвав входження країни до першої тридцятки за легкістю ведення підприємницької діяльності Doing Business.
    Схвалено проєкт меморандуму з американською компанією Louisiana Natural Gas Exports, який відкриває можливість імпорту газу зі США.
  • Вироблення електроенергії атомними електростанціями впало до історичного мінімуму – сумарна потужність усіх енергоблоків у мережі – менше ніж 50 % встановленої.
  • За інформацією Рахункової палати, надходження до держбюджету в І кварталі – на 45 млрд менше, ніж було заплановано, з яких 27 млрд грн – це митні та податкові платежі. Це призвело до скорочення видатків бюджету на 28,3 млрд грн.
  • Курс долара продовжує зростати на тлі виплат Держказначейством відшкодування ПДВ експортерам, навіть попри необхідність сплати ними акцизних та рентних платежів до бюджету: 27,02 ₴/$ (+0,10 грн), 29,72 ₴/€ (+0,21 грн), 3,80 ₴/10 руб. Переважну частку валюти купують нерезиденти через Сітібанк та Креді Агріколь для виведення її за кордон після погашення гривневих ОВДП і виплати купонного доходу. До кінця тижня НБУ має повернути США кредитні кошти в розмірі $1 млрд. Судячи з активності нерезидентів, Нацбанк вирішив їхніми руками поступово підвищувати курс долара для збільшення митних надходжень.

Пандемія коронавірусу

  • У світі зафіксовано зростання захворюваності впродовж доби зареєстровано 106 тис. нових випадків, з них у Бразилії – 22,3 тис. й у США – 20,5 тис. В Україні минулої доби виявлено 477 хворих та інфікованих на коронавірус, 444 особи – одужали, 11 – померли. Усього жертвами епідемії в країні стали 669 осіб. Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що уряд не планує відновлювати Санепідслужбу як окрему установу, буде лише створено підрозділ у складі міністерства.
    Укрзалізниця відкрила продаж квитків ще на 9 поїздів східного та південного напрямів. У Києві з 30 травня відкриваються великі готелі та торгово-розважальні центри.
    В Іспанії та Італії смертність від коронавірусу останніми днями практично припинилася. Прем’єр-міністр Вірменії Пашинян оголосив про нове зростання захворюваності, який він назвав другою хвилею пандемії.

Війна

  • Упродовж минулої доби бойові дії тривали в районі Старогнатівки Волноваського району, у Новотроїцькому – у районі КПВВ на трасі Донецьк – Маріуполь, у Мар’їнці на околиці Донецька, В Новолуганському та Луганському на Світлодарському водосховищі й у Кримському в районі траси Р-66 на півночі Луганської обл. окупанти здійснили обстріли з мінометів та гранатометів. За інформацією штабу операції об’єднаних сил, армія завершила добу без втрат.

Україна та світ

  • ООН закликала Україну терміново ратифікувати Стамбульську конвенцію із захисту жінок від домашнього насильства.
  • Суд у Німеччині відмовив Україні в екстрадиції колишнього депутата Онищенка, якому оголошено підозру в шахрайстві і привласненні державних коштів. Суд мотивував рішення браком гарантій належного утримання Онищенко в українській в’язниці.
  • Пентагон назвав значним прогрес України в проведенні інституційних реформ і звернувся до Конгресу з проханням про виділення їй додаткової військової допомоги на суму $125 млн.

No comments:

Post a Comment