May 27, 2020

26.05.2020: Держборг України у квітні виріс на 1,3 % до $81,4 млрд


Держборг України у квітні виріс на 1,3 % до $81,4 млрд
Держборг України у квітні виріс на 1,3 % до $81,4 млрд
  • Держборг України у квітні виріс на 1,3 % до $81,4 млрд.
  • Шмигаль не зміг домовитися з власниками сонячних електростанцій про зниження тарифу.
  • Геращенко не вважає зґвалтування жінки поліціянтами приводом для звільнення Авакова.

В Україні

  • Кабмін звільнив із посади главу Держгеокадастру Башлика, який заявив, що дізнався про звільнення з мережі Інтернет.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль не зміг домовитися з керівниками підприємств відновлюваної енергетики про зниження вартості електроенергії, яку купує в них ДП “Гарантований покупець”.
  • Попередній президент Порошенко відкрив виставку картин у музеї ім. Гончара замість присутності на допиті в Держбюро розслідувань, куди його було викликано  з приводу незаконного вивезення цих картин із країни. Директор музею заявив, що співробітники ДБР увірвалися до будинку, не пред’явивши постанову суду про обшук.
  • Суд заарештував двох поліціянтів із Київської обл., яких звинувачують у зґвалтуванні й тортурах жінки. Помічник міністра внутрішніх справ Геращенко стверджує, що дії співробітників поліції не можуть служити підставою для відставки глави МВС.
  • Державний та гарантований державою борг у квітні в гривні знизився на 2,7 % до 2,2 трлн грн, а в доларовому еквіваленті – виріс на 1,3 % до $81,4 млрд.
  • Мінфіну вдалося розмістити на аукціоні ОВДП лише на 1,04 млрд грн. Їхня прибутковість менша, ніж попередніх випусків, тому нерезиденти почали виводити їх із країни після погашення. Курс долара поступово зростає на тлі виплат Держказначейством відшкодування ПДВ експортерам: 26,90 ₴/$ (+0,03 грн), 29,51 ₴/€ (+0,19 грн), 3,80 ₴/10 руб (+0,06 грн).

Пандемія коронавірусу

  • Упродовж минулої доби у світі зареєстровано 92 тис. нових випадків зараження на коронавірусну інфекцію. За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, епіцентр пандемії перемістився до Північної й Південної Америки. В Україні діагностовано захворювання в 321 осіб, померло – 14, видужали – 420. Укрзалізниця відновлює рух пасажирських потягів із 1 червня й почала продаж квитків на них, а з 15 червня – відкривається внутрішнє та міжнародне авіасполучення. З 30 травня дозволено проведення футбольних матчів, спочатку – без глядачів.
    За даними інвесткомпанії ICU, у квітні темпи падіння української економіки прискорилися до 12 % з 4,5 % у березні. Рейтингова компанія Fitch погіршила прогноз падіння світової економіки у 2020 р із 3,9 % до 4,6 %, зазначивши водночас зменшення темпів спаду виробництва в травні. За оцінкою компанії, ВВП ЄС впаде на цілих 8,2 %, прогнози для Великобританії та країн, що розвиваються, також вкрай несприятливі.

Війна

  • На Донбасі внаслідок обстрілу загинув український військовослужбовець. Бойові зіткнення та перестрілки сталися у Водяному й Павлополі на схід від Маріуполя, у Новотроїцькому в районі КПВВ на трасі Донецьк – Маріуполь, а також у Новомихайлівці й Мар’їнці в околицях Донецька. Зафіксовано випадок зараження на коронавірус поліціянта з підрозділу, який включено до складу операції об’єднаних сил.

No comments:

Post a Comment