May 26, 2020

25.05.2020: Суд подовжив арешт підозрюваних у вбивстві Шеремета

Суд подовжив арешт підозрюваних у вбивстві журналіста Шеремета
Суд подовжив арешт підозрюваних у вбивстві журналіста Шеремета
  • Суд подовжив арешт підозрюваних у вбивстві журналіста Шеремета.
  • У Києві та Дніпрі відновлено функціонування метрополітену.
  • У Київській обл. поліцейські зґвалтували та катували жінку.
  • Саакашвілі наполягає на негайній зміні скандального податкового закону.

В Україні

  • Нацрада з питань телебачення та радіомовлення оголосила про невиконання телеканалами й радіостанціями мовних квот на мовлення.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль оголосив про плани поділу Міністерства енергетики та охорони довкілляна 2 окремих відомства, а також про виділення міністерства сільського господарства з Мінекономрозвитку.
  • Апеляційний адмінсуд скасував рішення суду нижчої інстанції про заборону Фонду держмайна на зміну менеджменту однієї з найбільших енергогенеруючих компаній – "Центренерго".
  • Україну сколихнуло повідомлення про зґвалтування та тортури жінки співробітниками поліції в місті Кагарлик Київської області. Нацполіція розформувала відділок поліції, де стався злочин і взяла під варту двох поліціянтів.
  • Печерський суд подовжив ще на 2 місяці арешт військовослужбовця Антоненка та лікаря Кузьменко, яких Нацполіція звинуватила в організації вбивства журналіста Шеремета. Ще одній підозрюваній – медсестрі Дугарь – подовжений домашній арешт із правом внесення застави 168 тис. грн. Під Офісом президента відбувся мітинг із вимогою звільнення та зняття звинувачень із підозрюваних.
  • Держбюро розслідувань відкрило провадження через факт прослуховування розмов попереднього президента Порошенка з колишнім віцепрезидентом США Байденом.
  • За даними Держстату, українські підприємства в І кварталі 2020 р імпортували 2,4 млрд м³ газу на суму $414 млн, 60 % – поставили швейцарські компанії, 30 % – німецькі.
  • Заст. глави НБУ Рожкова оголосила про плани регулятора скасувати державне регулювання більшості обов’язкових видів страхування, що, за її словами, дасть змогу перемогти демпінг на ринку страхових послуг.
  • Держказначейська служба оприлюднила результати виконання держбюджету – за підсумками 4 міс. 2020 р дефіцит склав 24 млрд грн. За даними Держстату, в І кварталі підприємства одержали 204,8 млрд грн збитків – це на 495 % більше торішнього показчика, понад 40 % компаній та підприємців показали негативні фінансові результати. Інвестиції в І кварталі обвалилися на третину проти аналогічного періоду 2019 р і склали 76,9 млрд грн, найбільше скорочення – у промисловості – 36,2 % й у сільському господарстві – 44,1 %.
  • Приватбанк оголосив про істотне зниження ставок за всіма програмами кредитування підприємств та підприємців.
  • Приватбанк звернувся до Окружного адмінсуду Києва з заявою про перегляд рішення за позовами до нього А-Банку та футбольного клубу "Динамо Київ", що належать родині олігархів Суркісів, за якими у 2018 р із нього було стягнуто 407 млн грн.
  • У вихідний день у США обсяг торгів на міжбанку був мінімальним, НБУ та Сітібанк у сесії участі не брали. Курс встановлено на позначці 26,87 ₴/$ (+0,12 грн), 29,32 ₴/€ (+0,15 грн), 3,74 ₴/10 руб. Банкіри очікують великого розміщення ОВДП у вівторок – їх будуть викуповувати держбанки, які на ці цілі можуть отримати рефінансування від НБУ. Прем’єр-міністр Шмигаль заявив про необхідність "розігріву" інфляції, для цього НБУ може знизити на початку червня облікову ставку до 6 % річних.

Пандемія коронавірусу

  • Упродовж минулої доби у світі зареєстровано майже 90 тис. хворих та інфікованих на коронавірус, більшість із них – у США, Бразилії, Росії та Індії, померли – понад 3 тис. осіб. У США проведено понад 15 млн тестів, тому статистика, на думку експертів, близька до реальної. В Україні зафіксовано 339 нових хворих, 21 осіб – померли, 341 – одужали. Усього з моменту початку карантину кількість інфікованих та хворих у країні перевищило 21,5 тис. За даними Міністерства охорони здоров’я, 4 тис. з них – медики.
    У Києві та Дніпрі відновлено функціонування метрополітену. З 26 травня буде послаблено карантин у Київській обл. й дозволено рух міжобласного, міського та приміського пасажирського транспорту.
    Україна й Туреччина домовляються про відновлення авіасполучення та відкриття туризму. Чорногорія оголосила про перемогу над коронавірусом і зняла всі обмеження.
    Всесвітня організація охорони здоров’я вважає можливим новий спалах пандемії в будь-який час і констатує зростання захворюваності.

Війна

  • На Донбасі обстріли та бої не припиняються ні на день. Позиції українських військ було обстріляно з мінометів у Пісках на околиці Донецька, у Луганському – на Світлодарському водосховищі й в Орєховому – на трасі Р-66 у Луганській обл. У Водяному, на приморській ділянці фронту, окупанти атакували за підтримки мінометів та гармат БМП. Перестрілки та бойові зіткнення сталися в Павлополі на схід від Маріуполя, у Богданівці на південь від Докучаєвська поблизу від ділянки розведення військ, у Березовому – на трасі Донецьк – Маріуполь, в околицях Донецька – у Мар’їнці, Красногорівці, Авдіївці. За офіційним зведенням штаба операції об’єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців упродовж минулої доби не було.

Тренди

  • Голова виконкому Нацради реформ Саакашвілі заявив, що закон про регулювання грального бізнесу, який Верховна Рада планує ухвалити найближчим часом, є корупційним та захищає інтереси однієї з бізнес-груп.
    За його словами, скандальний закон про внесення змін до Податкового кодексу, проти якого протестує малий та середній бізнес, значно розширює повноваження податкових органів і ускладнює адміністрування податків, тому потребує термінового коригування.

No comments:

Post a Comment