May 22, 2020

21.05.2020: МВФ готовий надати Україні кредит у розмірі $5 млрд терміном 18 міс

МВФ готовий надати Україні кредит у розмірі $5 млрд терміном 18 міс
МВФ готовий надати Україні кредит у розмірі $5 млрд терміном 18 міс
  • МВФ готовий надати Україні кредит у розмірі $5 млрд терміном 18 міс.
  • Зеленський підписав скандальні закони про банки та посилення податкового контролю.
  • Глава СБУ Баканов досі є директором іспанської компанії.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про зміни податкового законодавства № 1210, що встановлює норми жорсткого податкового контролю малого та середнього бізнесу, а також закон про гарантії неповернення збанкрутілих банків їхніх колишнім власникам. За твердженням оточення президента, прийняття цих законів було умовою МВФ для підписання угоди про надання кредиту stand-by. Фонд повідомив про досягнення попередньої домовленості про таку програму для України обсягом $5 млрд на 18 міс.
    Мінфін веде переговори з державними банками щодо купівлі ними ОВДП замість депозитних сертифікатів НБУ. Уряд сподівається закрити діру в бюджеті внутрішніми запозиченнями через розміщення держоблігацій у той час, як ситуація з позиками на міжнародних фінансових ринках для країн третього світу погіршується.
    Зеленський звернувся до уряду з проханням про підготовку законопроєктів про податкову амністію та прозоре оподаткування іноземних компаній.
  • До Конституційного суду надійшло ще одне подання про визнання неконституційним закону про продаж землі, який Верховна Рада прийняла у квітні. 53 депутати наполягають, що закон було проголосовано з порушенням регламенту за відсутності кворуму.
  • Кабмін зменшив частку продажу електроенергії АЕС підприємству "Гарантований покупець" та дозволив Енергоатому реалізацію електроенергії за двосторонніми договорами. Експерти Енергетичної спільноти назвали це рішення чиновників незаконним. За інформацією видання "Українська правда", енергохолдинг олігарха Ахметова намагається вийти з кризи шляхом лобіювання своїх інтересів у Кабміні та Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, зокрема, через одержання преференцій для "зеленої" енергетики.
  • Президент Зеленський анонсував відкриття кредитної програми для ремонту доріг регіонального та місцевого значення під гарантії місцевих бюджетів. Укравтодор вніс до Верховної Ради законопроєкти, які дадуть можливість використовувати цей механізм залучення коштів.
  • За даними НБУ, доля прострочених споживчих кредитів за період карантину зросла з 19 до 24 %, частка прострочених валютних кредитів – з 30 до 40 %. Обсяг споживчого кредитування, а також надання кредитів малому й середньому бізнесу швидко зменшується. За інформацією Держстату, роздрібний товарообіг у квітні впав майже на 23 % проти березня. У травні надходження до Пенсійного фонду складають лише 80 % планових.
  • З початку торгового дня спекулянти інтенсивно розгойдували курс із надією на великі обсяги купівлі валюти нерезидентами. Сітібанк купив майже $30 млн, після чого почалося поступове зниження котирувань. Курс зафіксовано на позначці 26,77 ₴/$ (+0,18 грн), 29,46 ₴/€ (+0,32 грн), 3,78 ₴/10 руб (+0,07 грн).

Пандемія коронавірусу

  • Динаміка поширення коронавірусу у світі не поліпшується. Станом на ранок 22 травня зареєстровано майже 107 тис. нових випадків захворювання, зокрема, в США – 28 тис. В Україні – 0,4 тис. нових хворих, найбільша кількість – у Львівській та Чернівецькій областях і у Києві. Упродовж  минулої доби від коронавірусу померли всього 9 хворих, видужали – 358.
    У Києві наземний громадський транспорт відновить функціонування з 23 травня, метрополітен – із 25 травня. З 1 червня відкриється міжобласне пасажирське сполучення, запрацюють дитячі садки, школи та виші, відновлять функціонування спортзали.

Війна

  • На Донбасі армія знову зазнала втрат – унаслідок обстрілів один боєць загинув, ще 7 – дістали поранення та бойові травми. Окупанти знову обстріляли з мінометів населені пункти в районі траси Р-66 на півночі Луганської обл. – Кримське і Трьохізбенку, перестрілки сталися в Широкиному й Павлополі – на приморській ділянці фронту, у Старогнатівці й Богданівці – на південь від Докучаєвська, а також в Авдіївці й неподалік – у Верхньоторецькому.

Україна та світ

  • Україна відмовилася від участі в конференції Ради Безпеки ООН щодо ситуації в Криму, яку скликає Росія. Чиновники МЗС України заявили, що для отримання об’єктивної інформації щодо ситуації на окупованому півострові, Росія має забезпечити туди доступ міжнародних спостерігачів.

Тренди

  • Журналісти програми "Схеми: Корупція в деталях" виявили, що глава СБУ Баканов, порушуючи українське законодавство, досі займає керівну посаду в іспанській компанії, що працює у сфері будівництва і продажу нерухомості.

No comments:

Post a Comment