May 21, 2020

20.05.2020: Українці негативно оцінили результати річної каденції Зеленського

Українці негативно оцінили результати річної каденції Зеленського
Українці негативно оцінили результати річної каденції Зеленського
  • Українці негативно оцінили результати річної каденції Зеленського.
  • Кабмін подовжив "адаптивний карантин" до 22 червня й запускає транспорт із 22 травня.

В Україні

  • Президент Зеленський влаштував пресконференцію за підсумками року з моменту отримання посади, на яку не було допущено низку представників "незручних" для влади ЗМІ.
    Він похвалився успіхами своєї команди, зокрема, зниженням цін на комунальні послуги та паливо. У відповідь на заяву ЮНІСЕФ щодо мільйонів українців, які можуть опинитися за межею бідності внаслідок коронавірусної кризи, він заявив, що зарплата $250 – не дуже маленька, і не потрібно порівнювати її з європейськими або американськими стандартами. Зеленський стверджує, що не призначив у владу жодного кума або військового друга, а лише "чистих людей, яким довіряє" та пообіцяв продовжити переслідування попереднього президента Порошенка.
    Він заявив, що буде президентом, який побудує в країні дороги, а для реалізації його планів може не вистачити однієї каденції, тому він розмірковує щодо висунення на другий термін.
    Зеленський повідомив, що законопроєкт про "інвестиційних нянь" уже готовий і найближчим часом його буде внесено до парламенту. Планку інвестицій, після яких інвесторам будуть надані персональні держменеджери, було знижено зі $100 до $30 млн через кризу.
    Згідно з результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології, більшість респондентів негативно оцінили результати роботи президента. Лише 26 % вважають, що він досяг успіху в боротьбі з корупцією, 66 % – що провалив цю боротьбу. Лише 21 % вважають, що він просунувся в припиненні війни на Донбасі, 69 % – впевнені, що не досяг мети. Лише 21 % вважають його зусилля з протидії економічній кризі адекватними, 64 % – мають протилежну думку.
  • Парламент ухвалив у першому читанні законопроєкт, яким передбачено впровадження публічних договорів про надання житлово-комунальних послуг, хоча укладення їх у письмовій формі не скасовано. До документа внесено норму, яка дає змогу на доступ до житлового приміщення без згоди власника для обмеження доступу до послуги в разі заборгованості.
    Прийнято в першому читанні законопроєкт про Нацагентство з виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів, який за словами авторів документа, дає нагоду  залучити спеціальні компанії, які допоможуть повернути з-за кордону кошти корупціонерів.
    Верховна Рада скасувала пленарні засідання 21 та 22 травня через хворого на коронавірус депутата від "Батьківщини" Мейдіча.
  • Кабмін ухвалив рішення щодо запровадження з 1 червня відеофіксації порушень Правил дорожнього руху.
  • За підсумками І кварталу 2020 р Укрзалізниця отримала збиток 7 млрд грн. Менеджмент компанії стверджує, що він виник унаслідок коронавірусної кризи.
  • Приватбанк перерахує до бюджету 24,5 млрд грн, що залишилися після розподілу чистого прибутку за 2019 р.
  • Мінфін очікує підписання угоди зі МВФ щодо нової програми кредитування stand-by на суму $5 млрд та отримання першого траншу вже наприкінці травня.
  • На міжбанку відбувся розворот курсу. Період бюджетних платежів завершився, посівна кампанія закінчилася, припинив продажі валюти Нафтогаз та інші держкомпанії. Також нерезиденти купували валюту після виплати Мінфіном відсотків купонного доходу з ОВДП. Обсяг торгів був невеликим, НБУ до процесу не втручався. Офіційний курс зафіксовано на позначці 26,59 ₴/$ (+0,07 грн), 29,14 ₴/€ (+0,12 грн), 3,71 ₴/10 руб (+0,05 грн).

Пандемія коронавірусу

  • Американський університет Гопкінса зафіксував зростання захворюваності на коронавірус – минулої доби заразилися понад 100 тис. осіб, кількість хворих та інфікованих у світі перевищила 5 млн, померли – 328 тис., одужали – 2 млн. Зросла кількість хворих і в Україні – до 476 (усього з початку пандемії – 19,7 тис.), померли – 15 осіб (усього 579).
    Кабмін ухвалив рішення про подовження "адаптивного карантину" до 22 червня. У цей період обмеження визначатимуть місцеві органи влади. Міністр інфраструктури Криклій анонсував відкриття метрополітену з 25 травня.
    Міністерство освіти та науки оголосило про проведення Зовнішнього незалежного оцінювання з 25 червня до 17 липня. Навчальний рік у школах буде завершено в дистанційному режимі.

Війна

  • На Донбасі окупанти посилили обстріли позицій українських військ. З мінометів обстріляно Красногорівку в околицях Донецька, Шуми й Південне (Чигирі) у районі Горлівки, у Луганській обл. – Новоолександрівка Попаснянського району й Орєхово на трасі Р-66. Перестрілки та вогневі контакти сталися в Павлополі в районі Маріуполя, у Старогнатівці Волноваського р-ну, у Богданівці поблизу ділянки розведення військ на південь від Докучаєвська, у Мар’їнці, Красногорівці та Пісках на околицях Донецька, у Кам’янці в районі Авдіївки, а також у Південному й Орєховому. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілів дістали поранень 3 українських військовослужбовців.
    У районі Трьохізбенки на березі Сіверського Дінця в Луганській обл. загинув командир батальйону патрульної служби особливого призначення Луганськ-1, ще 3 бійців дістали осколкових поранень.
  • Віцепрем’єр-міністр Резніков повідомив, що Україна скликає позачергове засідання Тристоронньої контактної групи через  неправдиве повідомлення про обстріл об’єктів критичної інфраструктури, який нібито було скоєно українськими військами.
  • На окуповану територію прибули 3 фури гуманітарного конвою Міжнародного Червоного Хреста з товарами гігієни та медичного призначення.

Україна та світ

  • Суд ЄС відхилив позов компаній Nord Stream та Nord Stream-2 щодо повного доступу до транзитних газогонів і постановив, що до них не можуть бути застосовано виняток з газової директиви Єврокомісії. Рішення стосується й газогону "Північний потік", який прокладено в територіальних водах країн-членів ЄС.
  • МЗС заявив протест Болгарії через її втручання у внутрішні справи України після заяви парламенту країни щодо реформи місцевого самоврядування в Болградському районі Одеської обл.
  • МЗС України планує подати до Морського трибуналу ООН меморандум щодо незаконного затримання українських військових катерів та членів їхніх екіпажів береговою охороною ФСБ РФ у 2018 р і вимагатиме виплати матеріальної та моральної компенсації.
  • Комітет Сенату США, більшість якого складають республіканці, починає розслідування дій колишнього віцепрезидента Байдена в Україні. Представник демократичної партії Байден – головний конкурент чинного президента Трампа.

No comments:

Post a Comment