May 19, 2020

18.05.2020: Уряд відкриває рух транспорту з 22 травня

Уряд відкриває рух транспорту з 22 травня
Уряд відкриває рух транспорту з 22 травня
  • Уряд відкриває рух транспорту з 22 травня.
  • Журналіст Гордон узяв інтерв’ю у терориста Гіркіна.
  • ВАКС скасував заочний арешт колишнього міністра Клименка.

В Україні

  • Президент Зеленський висунув на посаду заступника міністра закордонних справ колишню заст. міністра інформполітики Джапарову. Він також призначив 10 голів районних адміністрацій Києва.
  • Вищий антикорупційний суд скасував заочний арешт Клименка – колишнього міністра податків і зборів режиму Януковича.
  • Через епідемію запуск фотофіксації порушень правил дорожнього руху перенесено на 1 червня.
  • Центральна виборча комісія спрощує процедуру зміни адреси виборця з 1 липня 2020 р.
  • НБУ наказав усім банкам до 1 вересня запровадити на своїх сайтах кредитні калькулятори для отримання позичальниками повної інформації про кредити та депозити.
  • Курс гривні в дні бюджетних платежів майже завжди зміцнюється – експортери активно конвертують валютний виторг. Нацбанк стримав зростання курсу гривні, активно скуповуючи надлишки валюти – за оцінкою учасників торгів, він купив понад $70 млн. Офіційний курс встановлено на позначці 26,57 ₴/$ (-0,06 грн), 28,79 ₴/€ (+0,02 грн), 3,65 ₴/10 руб (+0,03 грн). Аналітики інвестбанку Morgan Stanley вважають, що якість українського держборгу нижча, ніж в інших країн, що розвиваються, та рекомендували інвесторам вкладати кошти в облігації Аргентини, Бахрейну та Пакистану. На думку фінансових аналітиків, ситуацію з запозиченнями для України могло б поліпшити укладення нової угоди зі МВФ та зростання прибутковості ОВДП. Поки відтік капіталів із країни тимчасово зупинився.
    Мінфін планує велике розміщення держоблігацій у вівторок, зокрема, валютних. Їхніми основними покупцями можуть стати держбанки, які отримали рефінансування від НБУ – 17 травня 6 банків одержали довгострокові кредити на суму 0,67 млрд грн під 8 % річних. Мінфін у вівторок має виплатити велику суму купонного доходу за гривневими ОВДП.
    Міністр економіки Петрашко стверджує, що банківська система країни перебуває в стані гіршому, ніж на початку 2014 р, а відсоток безнадійних кредитів не зменшується.

Пандемія коронавірусу

  • Статистика захворювання на коронавірус поліпшується. У світі протягом доби зафіксовано 88 тис. випадків захворювання. В Україні – усього 266 нових хворих, померли – 13 осіб, одужали – 356. Мер Кличко оголосив про відкриття з 22 травня великих магазинів, промислових ринків та фітнес-клубів. Більшість курортних готелів планують відкриття з 1 червня. Прем’єр-міністр Шмигаль анонсував запуск із 22 травня громадського транспорту, приміського тощо, а метрополітену – з 25 травня, з цієї ж дати заплановано відкриття дитячих садків.
    В Італії відкрилися більшість магазинів та ресторанів, хоча жорсткі обмеження пересування людей поки тривають. Греція відкрила археологічні пам’ятки й відновила навчання в школах. Чехія послаблює контроль на кордонах із 26 травня. Туреччина планує відкрити кордони для туристів.
    Президент США Трамп висунув ультиматум Всесвітній організації охорони здоров’я з вимогою "істотних поліпшень" її діяльності. В іншому випадку, він пригрозив виходом країни з організації та припиненням фінансування. Трамп зажадав від ВООЗ надати докази незалежності від Китаю.
    Китай збільшив споживання нафти до докризового рівня, ціни на світових біржах поступово зростають.

Війна

  • Окупанти обстріляли з мінометів оборонцев  Богданівки – поблизу ділянки розведення військ на південь від Докучаєвська, а також населених пунктів на трасі Р-66 на півночі Луганської обл. – Новотошківського та Орєхового. Вогневі контакти сталися в Широкиному – на узбережжі Азовського моря, у Богданівці й Тарамчуку – у районі Докучаєвська, у Красногорівці в околицях Донецька, у Південному – на околиці Горлівки, у Новолуганському й Луганському – на Світлодарському водосховищі, а також у Новоолександрівці в околицях Попасної в Луганській обл. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, армія завершила добу без втрат.
  • Віцепрем’єр-міністр у справах реінтеграції окупованих територій Резніков стверджує, що утримання донбаських "республік" коштує Росії $5 млрд на рік.

Тренди

  • Журналіст Гордон після скандального інтерв’ю з колишнім кримським прокурором, депутатом Держдуми РФ Поклонською, узяв інтерв’ю одіознішого персонажа – терориста й агента ФСБ Гіркіна, який захопив Слов’янськ у 2014 р та обіймав посаду "міністра оборони ДНР". На думку більшості експертів, Гордон працює на легалізацію російської присутності в українському інформаційному просторі та відбілювання агресії Росії в Україні. Гордон стверджує, що проводив інтерв’ю за підтримки українських спецслужб, а матеріали вже відправлено до суду Гааги.
  • На думку голови Верховної Ради Разумкова, законопроєкт про легалізацію грального бізнесу може бути проголосовано на початку червня. Він також анонсував розгляд парламентом у першому читанні законопроєкту про громадянство, який, за оцінкою низки експертів, може дати змогу іноземцям брати участь у купівлі землі сільгосппризначення без відмови від основного громадянства.

No comments:

Post a Comment