May 17, 2020

16.05.2020: Україна планує залучити внутрішніх переселенців до мінських переговорів

Україна планує залучити ВПО до мінських переговорів
Україна планує залучити ВПО до мінських переговорів
  • Україна планує залучити внутрішніх переселенців до мінських переговорів.
  • Єрмак і Саакашвілі обговорили з послами країн G7 урегулювання на Донбасі і співпрацю зі МВФ.

Пандемія коронавірусу

  • Упродовж минулої доби у світі зафіксовано 95 тис. нових випадків зараження на коронавірус, з них в Україні – 433. Кількість жертв епідемії в країні за 2 місяці склало 510 осіб, у суботу померли 17 хворих. Міністр охорони здоров’я спростував власне повідомлення про початок масового тестування на антитіла. За його твердженням, воно може дати групі ризику помилкове відчуття безпеки, тому тестуватимуть тільки осіб із симптомами захворювання. За оцінюванням дослідницького центру "Геоінформатика та сталий розвиток", спад епідемії в Україні відбудеться в третій декаді травня.
    Туреччина дозволила відвідування країни іноземцям, які потребують лікування (медичний туризм). Греція масово відкриває пляжі. Знижується смертність в Італії та Іспанії, проте іспанський уряд має намір подовжити карантин ще на місяць. Австрія 15 червня відкриває кордони з Угорщиною, Чехією і Словаччиною. У Великобританії щодобова смертність – приблизно 400 осіб, проте карантинні обмеження пом’якшено вже з 13 травня. У Франції поновилися акції "жовтих жилетів". У кількох великих містах Німеччини відбулися акції протесту проти карантину.
    У Нідерландах провели онлайн-концерт Євробачення. Конкурс перенесено на наступний рік, він відбудеться в Роттердамі.
    Економічна ситуація в США гіршає, роздрібні продажі за місяць впали на 16 % – це найбільше падіння за весь час спостереження з 1992 р. За оцінкою експертів МВФ, світовій економіці буде потрібно три роки для відновлення після кризи.

Війна

  • Окупанти обстріляли українські війська з мінометів під Авдіївкою й у Новгородському в районі Горлівки, перестрілки сталися на схід від Маріуполя – у Лебединському, у Гранітному Бойківського району, у Новотроїцькому – поруч із КПВВ на трасі Донецьк – Маріуполь та в Авдіївці. Унаслідок мінометного обстрілу дістав поранення український боєць.

Україна та світ

  • Керівник президентського Офісу Єрмак та глава виконкому Ради реформ Саакашвілі провели відеоконференцію з послами країн G7, на якій обговорили питання про інтенсифікацію мінського переговорного процесу, а також відновлення співпраці зі МВФ. Єрмак заявив, що Україна виконала всі взяті на себе зобов’язання для підписання угоди про кредитування.
  • За інформацією українських ЗМІ, на наступний раунд переговорів із врегулювання на Донбасі українська делегація винесе проєкт регламенту реалізації рішень тристоронньої контактної групи та механізмів контролю їхнього виконання. Зустріч відбудеться у форматі відеоконференції. Глава Офісу президента Єрмак заявив, що на ній будуть присутні представники ОРДЛО з числа внутрішньо переміщених осіб, які представлятимуть місцеві громади окупованих територій та покладуть край монополії на участь представників невизнаних "республік" і попросив підтримки в цьому починанні в послів країн "великої сімки". Єрмак заявив, що найближчими тижнями планує відвідати Берлін для консультацій щодо підвищення ефективності "нормандського" та "мінського" форматів.
  • Віцепрем’єр-міністр із реінтеграції тимчасово окупованих територій Резніков очікує допомоги в деокупації Криму від Великобританії і США – країн-підписантів Будапештського меморандуму й заявив про готовність створити "міжнародний майданчик" для переговорів із цього питання.

Тренди

  • Глава парламенту Разумков заявив, що упродовж кількох тижнів депутати розглянуть законопроєкт про всеукраїнський референдум – один із пакета законодавчих актів про народовладдя.

No comments:

Post a Comment