May 15, 2020

14.05.2020: Кабмін оприлюднив послідовність виходу країни з карантину

Кабмін оприлюднив послідовність виходу країни з карантину
Кабмін оприлюднив послідовність виходу країни з карантину
  • Кабмін оприлюднив послідовність виходу країни з карантину.
  • На переговорах з урегулювання на Донбасі Україна зажадала повернути ОРДЛО в українське податкове поле.
  • Зеленський подовжив блокування російських інформсайтов і соцмереж.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав указ про продовження блокування російських інформаційних сайтів і соцмереж.
  • Заступник глави Офісу президента Ковалів заявила, що Зеленський не збирається ветувати скандальний податковий закон № 1210, прийнятий у січні Верховною Радою.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль заявив на зустрічі з керівництвом компаній – виробників "зеленої" електроенергії, що країна не може оплачувати їм найдорожчий у Європі тариф. Він запропонував підписати меморандум про взаєморозуміння для зниження цього тарифу.
  • Глава Держгеокадастру Башлик стверджує, що державних земель залишилося набагато менше, ніж було озвучено раніше – упродовж останніх років землю масово виводили з держвласності через тіньові схеми.
  • В Україні почав роботу інтернет-магазин компанії IKEA.
  • Нацбанк розробив програмний модуль для смартфонів для інтегрування його в комп’ютерні системи банків, який дозволяє зчитувати дані з біометричних паспортів.
  • Глава НБУ Смолій заявив, що співпраця зі МВФ відкриє для України можливість отримання додаткових кредитів, які буде спрямовано на погашення дефіциту держбюджету.
  • Після декількох активних днів, коли Нафтогаз продавав валюту, об' єми торгів знову впали до мінімуму. На думку фінансових аналітиків, пом’якшення карантину не привело до активізації бізнесу, що загрожує новою хвилею банківської та економічної кризи вже найближчим часом. Курс зафіксовано на позначці 26,68 ₴/$ (-0,01 грн), 28,79 ₴/€ (-0,24 грн), 3,60 ₴/10 руб (-0,04 грн). Нафтогаз упродовж 4 місяців перерахував майже 28 млрд грн податків і зборів – понад 12 % загальних доходів держбюджету.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні упродовж  минулої доби зареєстровано 482 нових випадки зараження на коронавірусну інфекцію, померли – 20 осіб, одужали – 330. Темпи поширення захворювання залишаються майже незмінними, проте президент та уряд готуються поступово скасовувати карантинні обмеження. Кабмін затвердив послідовність виходу країни з карантину. Вона реалізовуватиметься залежно від епідемічної ситуації в регіонах за формулою "адаптивного карантину". У рамках першого етапу дозволено відкрити непродовольчі ринки. Другий етап чиновники планують реалізувати, починаючи з 22 травня – буде відновлено спортивні змагання без глядачів, роботу готелів, дошкільних установ та громадського транспорту. Міністр інфраструктури Криклій оприлюднив трьохетапну схему відновлення функціонування громадського транспорту.
    Німецька авіакомпанія Lufthansa планує відновити рейси до України в червні. Кількість жертв пандемії у світі перевищила 300 тис. осіб, минулої доби захворюваність знову зросла. У Європі ситуація поліпшується. Смертність в Італії й надалі  знижується, відновило роботу консульство України в Мілані.
    Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує європейським країнам готуватися до другої хвилі епідемії восени та взимку.
    Президент США Трамп не виключив повного припинення відносин із Китаєм через приховування його керівництвом інформації про спалах епідемії.

Війна

  • Бойова ситуація на Донбасі не змінюється. Окупанти обстріляли з мінометів позиції українських військ у Верхньоторецькому – у районі траси Донецьк – Горлівка, в Орєховому й Золотому – у районі траси Р-66 на півночі Луганської обл. Перестрілки сталися у Водяному – на приморській ділянці фронту, у Новомихайлівці, Красногорівці та Пісках – в околицях Донецька, в Авдіївці, а також у Зайцевому на північ від Горлівки. Добу, що минула, армія завершила без втрат.
    Під час навчань у зоні проведення операції об’єднаних сил загинули 2 військовослужбовців.
  • У режимі відеоконференції відбулися переговори тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі. Представники України запропонували повернути окуповані території до податкового поля України й верифікувати майно, що там розташовано. Також було заявлено про неможливість закріплення особливого статусу ОРДЛО в Конституції, проведення місцевих виборів можливе тільки після отримання Україною контролю над кордоном із РФ.

Україна та світ

  • ЄС планує проведення 18 червня саміту "Східного партнерства" в режимі відеоконференції.

No comments:

Post a Comment