May 14, 2020

13.05.2020: Верховна Рада ухвалила "антиколомойскій закон"

Верховна Рада ухвалила "антиколомойскій закон"
Верховна Рада ухвалила "антиколомойскій закон"
  • Верховна Рада ухвалила "антиколомойскій закон".
  • До кінця карантину подовжено "кредитні канікули", а підприємці звільнені від сплати ЄСВ.
  • Подовжено заборону на доступ до російських соцмереж та пропагандистських сайтів.
  • Армія знову зазнала втрат на сході.
  • У Берліні відбулися переговори щодо врегулювання на Донбасі без участі України.

В Україні

  • Президент Зеленський змінив керівників СБУ Києва та трьох областей – Київської, Житомирської та Одеської.
  • Верховна Рада на позачерговому засіданні прийняла закон про заборону повернення збанкрутілих банків їхнім колишнім власникам. Водночас колишні власники можуть отримати компенсацію в разі визнання незаконними дій НБУ на суму вкладеного капіталу, а також претендувати на компенсацію упущеної вигоди та матеріальних збитків. Ухвалення закону було основною вимогою МВФ для укладення нової угоди про кредитування. Важливість закону для влади засвідчила особиста присутність президента Зеленського на позачерговому засіданні. Глава Мінфіну Марченко заявив, що МВФ може виділити Україні перший транш кредиту Stand-by у розмірі $1,75 млрд уже до кінця травня. Прем’єр-міністр Шмигаль повідомив, що у 2020 р уряд і НБУ планують отримати від міжнародних донорів понад $10 млрд. Депутати Поляков та Дубинський із "групи Коломойського" зареєстрували постанову про скасування голосування.
    Депутати прийняли закон про скасування сплати фізособами-підприємцями єдиного соціального внеску за місяці, у які вони не отримали прибутку. Також звільнено від сплати ЄСВ підприємців-інвалідів та ФОП, що отримують пенсію за віком.
    До закінчення карантину подовжено мораторій на перевірку платників податків Податковою службою, дію податкових пільг та спрощених адміністративних процедур. Штрафні санкції до платників податків не можуть бути застосовані до останнього дня місяця, у якому уряд оголосить про припинення карантину.
    Затверджено порядок виплати надбавок медпрацівникам, яких залучено до боротьби з епідемією, а також оподаткування допомоги з безробіття під час карантину.
    Прийнято закон про продовження "кредитних канікул" – до кінця карантину громадяни не платитимуть штрафи та пені за несвоєчасне погашення споживчих кредитів. Банки матимуть право підвищення процентних ставок за кредитами лише за місяць після закінчення карантину.
    Знижено вимоги до статутного капіталу банків із 500 до 200 млн грн, подовжено дію закону про спрощення процедури реорганізації та капіталізації банків.
    Депутати ухвалили в першому читанні законопроєкт, що дозволяє виключати з електронної декларації чиновників їхніх дітей у разі роздільного з ними проживання.Отже , відкрито лазівку ​​для приховування доходів через  переписування майна на неповнолітніх дітей.
    Парламент підтримав пропозицію президента Зеленського щодо подовження заборони російських сайтів та соцмереж.
  • Кабмін погодив законопроєкт про формалізацію адміністративної процедури, що регулюватиме відносини бізнесу і громадян із держслужбовцями та держструктурами, зокрема, – вирішення спорів в адміністративних судах.
    Звільнено голову екологічної інспекції колишнього депутата Фірсова, на його місце призначено главу управління екології Київської міськадміністрації Мальованого.
  • Держгеокадастр підписав зі Світовим банком програму дій у сфері управління земельними відносинами та обробки геоданих.
  • Фонд зайнятості повідомив про зростання на 197 тис. офіційно зареєстрованих безробітних. На 13 травня їхня чисельність склала 486 тис. Уряд очікує зростання безробіття до 9,4 % до кінця року. Міністр економіки Петрашко презентував держпрограму зі створення 500 тис. робочих місць – 154 тис. осіб міністерство планує залучити до будівництва доріг та об’єктів інфраструктури, 150 тис. – до сфери благоустрою шляхом надання субвенцій місцевим бюджетам, 85 тис. – у сільське господарство.
  • Виконавчий директор Нафтогазу Вітренко заявив, що його посаду скорочують, а його буде звільнено з компанії за 2 місяці.
  • Глава НБУ Смолій припускає подальше зниження облікової ставки упродовж нинішнього року. Поточна ставка становить 8 %. Міжнародні резерви НБУ на 1 травня склали $26,7 млрд, чисті резерви – зросли до $16,8 млрд. З початку року зростання чистих резервів склало 6,7 %.
  • Мінфін у вівторок розмістив на аукціоні короткострокові 3-х та 6-місячні ОВДП на 19,4 млрд грн під 11,3 % річних. Цими коштами були закриті виплати з погашення держоблігацій, які було випущено торік. Знову основним покупцем валюти на торгах був Нацбанк, який придбав майже $70 млн, а також Сітібанк. Ці покупки дали нагоду  курсу долара наприкінці торгової сесії знову піднятися до рівня вівторка. Довідковий курс зафіксовано на позначці 26,69 ₴/$ (-0,11 грн), 29,03 ₴/€ (-0,06 грн), 3,67 ₴/10 руб (+0,01 грн). Нацбанк стверджує, що у вівторок купив усього $51 млн, а не $560 млн, а в результати торгів вкралася технічна помилка.

Пандемія коронавірусу

  • Рівень захворюваності в Україні залишається на майже на одному рівні – протягом доби зареєстровано 422 нових випадки зараження на коронавірус, померли 17 осіб, вилікувалися – 427. Кабмін послабив карантинні обмеження – дозволено присутність громадян на вулицях групами 8 осіб та перебування за столиками літніх майданчиків кафе до 4 осіб. Мер Києва Кличко звернувся до уряду з проханням про відновлення роботи метро з 25 травня. У центрі Києва відбулася акція протесту підприємців-перевізників, які вимагали відновлення внутрішнього й міжнародного сполучення. Мер Дніпра Філатов зажадав від Кабміну дати змогу на роботу громадського транспорту.
    Уряд відкрив пішохідний пункт пропуску "Шегині" на кордоні з Польщею.
    Європарламент схвалив виділення кредиту Україні на подолання наслідків кризи в розмірі €1,2 млрд.
    Європейське агентство авіаційної безпеки внесло до списку ризикованих аеропорти Києва та Чернівців – літаки, що прибули з них, мають проходити повну дезінфекцію, а також мати на борту кілька комплектів засобів захисту членів екіпажу.
    Німеччина скасовує контроль на кордонах з 15 червня, проте ослаблення почнуться вже незабаром.
    Всесвітня організація охорони здоров’я вважає, що коронавірусна інфекція може стати однією з постійних хвороб.

Війна

  • У середу армія знову зазнала втрат під час бойових дій на Донбасі – один боєць загинув, ще двох – поранено. Окупанти обстріляли з мінометів позиції українських військ в Авдіївці та Верхньоторецькому – у районі траси Донецьк – Горлівка, у Луганській обл. – у Катеринівці Попаснянського району й на трасі Р-66 – в Орєховому і Кримському. Перестрілки сталися на приморській ділянці фронту – у Широкиному, Талаківці, Гнутовому, у Волноваському районі – у Старогнатівці, в околицях Авдіївки, Попасної та траси Р-66.

Україна та світ

  • У Берліні у відомстві канцлера відбулися переговори з урегулювання на Донбасі за участі "куратора" від президента РФ Путіна – заст. керівника його адміністрації Козака. Показово, що до них не було залучено представників України.
  • Європарламент погодив спрощення візового режиму ЄС із Білоруссю, а також знизив вартість оформлення віз для громадян країни.
Тренди
  • РНБО попередив про істотне зниження рівня води в річках, що може призвести до обмеження водоспоживання, у тому числі для населення. Глава Одеської облдержадміністрації Куций повідомив про найбільшу з 1947 р посуху.

No comments:

Post a Comment