May 09, 2020

08.05.2020: "Слуга народу" планує ухвалити "антиколомойскій закон" 13 травня

Слуга народу" планує ухвалити "антиколомойскій закон" 13 травня
Слуга народу" планує ухвалити "антиколомойскій закон" 13 травня
  • "Слуга народу" планує ухвалити "антиколомойскій закон" 13 травня.
  • В. о. міністра енергетики пообіцяла не підвищувати тарифи на електроенергію для населення до 1 січня 2021 р.
  • Грузія відкликає посла в Україні через призначення Саакашвілі головою виконкому Ради реформ.

В Україні

  • Президент Зеленський у день пам’яті та примирення 8 травня відвідав меморіал загиблих у Другій світовій війні в Міловому – на кордоні з Росією в Луганській обл.
  • Міністр фінансів Марченко стверджує, що подовження переговорів зі МВФ щодо надання кредиту неможливо без прийняття Верховною Радою закону про гарантії неповернення збанкрутілих банків їхнім колишнім власникам. Закон може бути ухвалено на позачерговому засіданні парламенту 13 травня – за твердженням керівництва фракції "Слуга народу", голосів для цього вистачить.
  • Кабмін оприлюднив постанову про повернення з 18 травня до державного регулювання цін на соціально значущі продукти, засоби захисту, антисептики та ліки на період пандемії.
  • В. о. міністра енергетики Буславець заявила, що до кінця 2020 року ціни на електроенергію для побутових споживачів не підвищуватимуть.
  • За даними Держстату, зростання споживчих цін у квітні склав 0,8 % проти березня, стільки ж, скільки й попереднього місяця. У 2019 р інфляція виросла на 4,1 %, за підсумками 4 місяців 2020 р вона сповільнилася до 2,1 % у річному обчисленні.
  • Глава НБУ Смолій заявив, що внаслідок зниження облікової ставки до 8 % перерахований за підсумками року до бюджету прибуток регулятора знизиться у 2 рази. Цього квітня Нацбанк перерахував 43 млрд грн – весь прибуток 2019 р, що склало майже половину доходів бюджету. Доходи регулятора впадуть через зменшення виплат комерційними банками за кредитами. Смолій підкреслив, що банківська система країни – надліквідна, а будь-який банк може звернутися до НБУ за кредитом рефінансування. Він анонсував перегляд макроекономічного прогнозу в червні через падіння ВВП.
  • На міжбанку ситуацію знову повністю визначив Нафтогаз, який продавав валюту. проте, на відміну від попередніх днів, Нацбанк у сесії участі не брав. Тому, попри досить великі обсяги торгів, основним покупцем став Сітібанк, який представляє інтереси нерезидентів. Нацбанк видав комерційним і державним банкам кредити рефінансування терміном на 5 років лише на 2,4 млрд грн і ці кошти не потрапили на валютний ринок. Довідковий курс практично не змінився: 26,82 ₴/$, 29,10 ₴/€ (+0,18 грн), 3,66 ₴/10 руб (+0,01 грн). Протягом тижня НБУ купив $199 млн.

Пандемія коронавірусу

  • Епідемічна ситуація в Україні поки не змінюється – протягом доби зареєстровано 515 нових хворих, померли – 15, одужали – 203. Спалахи захворюваності зафіксовано в Чернівецькій, Львівській та Тернопільській областях, а також серед співробітників апеляційного суду Дніпра. Головний санлікар Ляшко стверджує, що без запровадження жорсткого карантину кількість хворих сягнула б 220 тис., водночас як на сьогодні зареєстровано лише 14,7 тис. інфікованих та хворих. Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що місцева влада самостійно впроваджуватиме "адаптивний карантин". Мер Києва Кличко оголосив, що після 11 травня карантин знову може бути посилено в разі спалаху захворюваності. Про пом’якшення карантину оголосив і мер Львова Садовий.\
    Міністр економіки Петрашко оголосив, що відновлення малого та середнього бізнесу буде реалізовано через "адаптивний карантин, антикризові заходи та інфраструктуру підтримки" – уряд обіцяє підприємцям полегшити доступ до фінансування і зменшити регуляцію.
    За оцінкою центру аналізу суспільних фінансів Київської школи економіки, коштів фонду обов’язкового страхування на випадок безробіття не вистачить на виплати через падіння надходження єдиного соціального внеску та зростання кількості осіб, що втратили роботу. Ця проблема гостро стоїть не тільки в Україні – у США безробіття підстрибнуло протягом місяця майже до 15 % працездатного населення – уперше з періоду Великої депресії 30-х рр. минулого століття.
  • Кількість хворих у світі перевищила 4 млн осіб, найбільш постраждалими залишаються США й Велика Британія. Єврокомісія рекомендувала країнам-членам ЄС подовжити до 15 червня обмеження на в’їзд громадян третіх країн та рекомендувала скасовувати епідемконтроль на внутрішніх кордонах поступово. Польща не планує послаблювати карантин до 18 травня. Болгарія з 13 травня скасовує обмеження на туристичні поїздки країною й відкриває готелі. Міністр закордонних справ Кулеба стверджує, що ЄС не скасовуватиме безвізовий режим для громадян України через пандемію

Війна

  • Бойова ситуація на Донбасі не змінюється – окупанти знову обстріляли українські війська з мінометів у Широкиному на азовському узбережжі, у Кам’янці в околицях Авдіївки, у Золотому та Кримському – у районі траси Р-66 на півночі Луганської обл., перестрілки сталися всією лінією фронту. У Широкиному позиції українських військ було атаковано ударним безпілотником. Унаслідок бойових дій 4 українських бійців отримали поранення.

Україна та світ

  • Грузія відкликала посла з України після призначення Саакашвілі головою виконкому Ради реформ при президентові Зеленському.

Тренди

  • На думку консультативної місії ЄС, законопроєкт про реформу СБУ, який було внесено президентом Зеленським, загрожує зростанням зловживань, оскільки надає співробітникам служби надзвичайні повноваження, коло яких чітко не окреслено.

No comments:

Post a Comment