May 08, 2020

07.05.2020: МВФ планує надати Україні короткотерміновий кредит stand-by

МВФ планує надати Україні короткотерміновий кредит stand-by
МВФ планує надати Україні короткотерміновий кредит stand-by
  • МВФ планує надати Україні короткотерміновий кредит stand-by.
  • Глава МОЗ уважає, що медреформа не була адаптована до українських реалій.
  • Верховна Рада прирівняла загиблих лікарів до військовослужбовців.
  • Зеленський призначив Саакашвілі на посаду без повноважень.

В Україні

  • Президент Зеленський призначив главу партії "Рух нових сил", колишнього президента Грузії Саакашвілі головою виконкому Національної ради реформ – дорадчого органу при президентові, створеного у 2014 р. Саакашвілі заявив, що Україну "потрібно витягати з болота", і зробити це може лише Зеленський.
    Президент підписав закон про скасування штрафних балів за порушення правил дорожнього руху – з цього моменту всі штрафи порушники мають сплачувати тільки грошима.
  • Парламент прийняв закон про підтримку системи охорони здоров’я для протидії поширенню коронавірусу. До документа включено виплату допомоги розміром 100 % зарплати всім медикам, які заразилися і перебувають у режимі самоізоляції, незалежно від їхнього страхового стажу. Передбачено залучення на волонтерських засадах до лікування хворих коронавірусною інфекцією лікарів-інтернів та фахівців, що не мають відповідної категорії. Вводиться обов’язкове тестування кожного, хто звернувся за медичною допомогою з ознаками зараження, медпрацівників, які контактують із хворими на коронавірус, а також співробітників Нацполіції, Нацгвардії та інших служб, що беруть участь у протиепідемічних заходах. Померлі від коронавірусу лікарі отримають статус, подібний до військовослужбовців, що загинули під час несення служби.
  • Кабмін звільнив мовного омбудсмена Монахову. Вона подала заяву про відставку після півроку роботи без зарплати.
  • На думку міністра охорони здоров’я Степанова, медична реформа колишнього міністра Супрун не була адаптована до українських реалій і спрямована лише на збільшення зарплати лікарів, а не на турботу про здоров’я пацієнтів.
  • Споживання електроенергії у квітні зменшилося на 8 % проти квітня минулого року. Держбюро розслідувань відкрило справу проти чиновників Міністерства енергетики, які знизили потужність АЕС заради закупівлі електроенергії в приватних компаній за вищою ціною.
  • Індекс очікувань ділової активності впав у 2 рази проти березня.
  • Кабмін повідомив про виділення коштів приватному кримськотатарському каналу ATR – це дозволить уникнути його закриттю.
  • Держвиконавці Мін’юсту почали процес стягнення коштів із Приватбанку в розмірі $250 млн на користь сім’ї олігархів Суркісів, не чекаючи рішення Верховного суду, яке може бути оголошено 15 червня. Міністр юстиції Малюська стверджує, що держава не планує повертати гроші Суркісам.
  • Гривня на міжбанку зміцнилася через великі продажі валюти Нафтогазом. За оцінкою банкірів, він продав майже $150 млн. Практично всю валюту (приблизно $120 млн) викупив Нацбанк, активно купували валюту й нерезиденти. Курс встановлено на рівні 26,82 ₴/$ (-0,11), 28,91 ₴/€ (-0,19 грн), 3,64 ₴/10 руб (+0,04 грн). У травні уряд та НБУ мають здійснити великі виплати на погашення та обслуговування держборгу, тому продаж валюти Нафтогазом була очікуваною. На 8 травня намічено проведення аукціону НБУ для надання банкам довготермінового рефінансування. Кошти під ці вливання будуть геть "надруковані". Чиновники очікують, що істотна частина рефінансу буде вкладена банками в ОВДП, які мають прибутковість набагато більшу, ніж відсотки за кредитами рефінансування. Проте частина гривні потрапить і на міжбанк, що призведе до зниження її курсу, особливо на тлі погашення держборгу. У квітні на ці потреби було витрачено $304 млн. За оцінкою експертів, дефіцит бюджету буде покрито коштом розміщення держоблігацій та через виплату дивідендів держпідприємствами, насамперед Нафтогазом. Саме його продажі визначатимуть ситуацію на малооб’ємному українському валютному ринку, оскільки більшу її частину купить Нацбанк. Станом на 1 травня золотовалютні резерви країни склали $25,7 млрд, протягом квітня вони виросли на 3,1 %.
    МВФ оголосив про зміну програми кредитування України. Замість трирічної програми розширеного фінансування (EFF), МВФ планує надати стабілізаційний кредит stand-by терміном на півтора року, водночас вимога про ухвалення Верховною Радою "антиколомойского" закону щодо гарантії неповернення збанкрутілих банків їхнім колишнім власникам залишається чинною. Закон може бути прийнятий на позачерговому засіданні 13 травня. Банкіри не виключають зменшення обсягу кредиту з оголошених президентом Зеленським $8 млрд до $3,0 – $3,5 млрд. На думку представника України у Фонді Рашкована, отримати кошти за програмою stand-by буде простіше, ніж за програмою розширеного фінансування. МВФ змінив керівника місії в Україні – новим главою призначено громадянку Болгарії Голлар.
    НБУ та Європейський банк реконструкції та розвитку підписали угоду щодо валютного свопу (обміну гривні на валюту) на суму $500 млн. Термін угоди – 2 роки з можливою пролонгацією. Кошти буде спрямовано на підтримку ліквідності, поповнення обігових коштів банків та кредитування компаній.

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я, кількість інфікованих на коронавірус в Україні минулої доби збільшилася на 504 й сягнула 14,2 тис., померли – 21 особа (усього – 361), вилікувалися – 310 хворих (усього – 2,7 тис.). Черговий спалах зафіксовано в Дніпропетровській обл. Київська міська адміністрація відкрила 10 ринків, інші обіцяє відкрити, коли вони забезпечать дотримання протиепідемічних норм. Офіс президента не планує відкривати метрополітен у великих містах до 22 травня.
    Місія ЄС в Україні передала українським правоохоронним органам засоби індивідуального захисту. 13 травня Європарламент має затвердити надання кредиту Україні в розмірі €1,2 млрд для подолання наслідків епідемії.
  • Протягом минулої доби, за даними американського університету Хопкінса, кількість інфікованих на коронавірус у світі зросло на 95 тис., померли – 5,6 тис.осіб. Швидко зростає захворюваність у Росії і Бразилії. Ситуація в США поступово стабілізується, проте вони залишаються лідерами за кількістю жертв епідемії. У Білорусі зафіксовано понад 20 тис. хворих, проте слід зазначити, що медичні заклади проводять у рази більше тестів, ніж в Україні.

Війна

  • Бойова ситуація на Донбасі знову загострилася – окупанти обстріляли з мінометів позиції українських військ у Широкиному – на азовському узбережжі, у Мар’їнці – в околицях Донецька, у районі траси Р-66 на півночі Луганської обл. – в Орєховому і Кримському, а також у Новотошківському, де застосували ствольну артилерію. Перестрілки та бойові зіткнення сталися на приморській ділянці фронту, у Волноваському районі, поруч із КПВВ на трасі Донецьк – Маріуполь, в околицях Донецька, Авдіївки, на півночі Луганської обл. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, минулої доби внаслідок боїв і обстрілів 6 українських військовослужбовців отримали поранення.
  • Глава Офісу президента Єрмак має намір запросити внутрішніх переселенців на наступні переговори тристоронньої контактної групи. За його словами, у керівництва України є "план Б" у разі провалу переговорів у Мінську. Єрмак стверджує, що проведення виборів в "окремих районах" можливо лише після отримання Україною контролю над кордоном із РФ та підтвердження Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ про можливість їхнього проведення. Партія "Голос" вважає, що запрошення переселенців на переговори є прикриттям для залучення до процесу російських чиновників із міжнародного санкційного списку.
    Держсекретар США Помпео висловив задоволення спробою України вирішити "конфлікт на Донбасі" в мирний спосіб.


No comments:

Post a Comment