May 04, 2020

03.05.2020: Громадяни все частіше відмовляються виконувати вимоги карантину.

Громадяни все частіше відмовляються виконувати вимоги карантину.
Громадяни все частіше ігнорують вимоги карантину.
  • Громадяни все частіше відмовляються виконувати вимоги карантину.
  • НБУ знизив прогноз надходження в Україну переказів від трудових мігрантів.
  • Україна втратила доходи від транзиту газу до Південної Європи після запуску "Турецького потоку".

В Україні

  • Держслужба з надзвичайних ситуацій повідомила, що в Житомирській та Київській обл. досі триває ліквідація пожеж, зокрема – на торфовищах у зоні відчуження Чорнобильської АЕС. Однією з головних проблем пожежники називають низький рівень грунтових вод через безсніжну зиму й суху весну.
  • НБУ погіршив прогноз надходжень коштів з-за кордону від трудових мігрантів у 2020 р з $12,7 до $10,1 млрд.
  • Колишній власник Приватбанку олігарх Коломойський має намір звернутися до Європейського суду з прав людини для захисту своїх інтересів після ухвалення Верховною Радою закону про гарантії неповернення збанкрутілих банків їхнім колишнім власникам.

Пандемія коронавірусу

  • Кількість хворих на коронавірусну інфекцію в Україні перевищила 12,3 тис., з них, за словами міністра охорони здоров'я Степанова понад 2,3 тис. – медпрацівники. Упродовж минулої доби темпи поширення епідемії знизилися, у всіх без винятку областях епідемічний поріг не перевищено, хоча в окремих регіонах зафіксовано спалахи – в Одеській та Чернівецькій областях і у Запоріжжі. Під Офісом президента відбулася маніфестація підприємців, що вимагають скасування карантину. З початку запровадження карантину закрилися майже 40% підприємств громадського харчування, які не змогли платити оренду та зарплату найманим працівникам. За словами головного санлікаря Ляшка, МОЗ готується до поступового скасування обмежень і дозволу роботи магазинів, перукарень та кафе за умови дотримання протиепідемічних норм.
    Водночас в Одесі люди масово вийшли на вулиці без засобів захисту, працюють магазини та кафе. Черкаська облдержадміністрація має намір оскаржити в суді рішення міськради про скасування карантинних обмежень.
  • За даними університету Ґопкінса, у світі зареєстровано понад 3,5 млн хворих та інфікованих.
    Болгарія й Сербія різко послаблюють карантинні обмеження. У Великобританії та Франції епідемія йде на спад, проте в Росії і Бразилії зафіксовано швидке зростання захворюваності. Попри збільшення кількості хворих, низка штатів США планує відновлення роботи бізнесу після масових виступів громадян проти карантину. Держсекретар Помпео оголосив про наявність у влади країни доказів китайського походження вірусу.
    Країни НАТО готуються до другої хвилі епідемії восени – спільний план протидії має бути погоджено на зустрічі міністрів оборони в червні.

Війна

  • Окупанти знову обстріляли українські війська з мінометів у Богданівці на південь від Докучаєвська, в Орєховому і Кримському – у районі траси Р-66 у Луганській області. Вогневі контакти та перестрілки не припиняються всією лінією фронту – від азовського узбережжя до Сіверського Дінця в Луганській обл., зокрема, поблизу ділянок розведення військ. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок бойових дій минулої доби поранено і травмовано 4 українських військовослужбовців.

Україна та світ

  • Тимчасова повірена в справах США в Україні Квін закликала українську владу завершити розслідування нападів на журналістів та активістів.

Тренди

  • Директор компанії "Оператор ГТС" Макогон заявив, що після запуску "Турецького потоку" Україна втратила доходи від транзиту газу до Туреччини й Південної Європи. Після запуску другої черги "потоку" наприкінці поточного – на початку наступного року, транзит впаде ще на 15 млрд м³. За його твердженням, після запуску "Північного потоку-2" транзит російського газу через Україну буде остаточно припинено, що означає втрату $2,5- $3,0 млрд на рік.

No comments:

Post a Comment