May 03, 2020

02.05.2020: Річниця трагедії в Одесі відбулася без значних інцидентів

Річниця трагедії в Одесі відбулася без значних інцидентів
Річниця трагедії в Одесі відбулася без значних інцидентів
  • Річниця трагедії в Одесі відбулася без значних інцидентів.
  • Мер Черкас повідомив про погрози від заступника глави Офісу президента.
  • Зеленський анонсував програму кредитування підприємців для погашення зарплатних боргів.

В Україні

  • В. о. міністра енергетики Буславець стверджує, що зупинення роботи АЕС пов’язано з плановими ремонтами, а не з перерозподілом потужностей на користь "зеленої енергетики", головним бенефіціаром якої є олігарх Ахметов.
  • В Одесі відбулися жалобні заходи в річницю трагедії у Будинку профспілок й центрі міста, де 2 травня 2014 р загинули 48 та отримали поранення понад 200 осіб. Мітинги відбулися практично без ексцесів, поліція склала всього 3 адміністративних протоколи. Президент Зеленський заявив, що правоохоронці зобов’язані закінчити розслідування подій 2014 г. На переговорах про обмін наприкінці 2019 р Росія наполягала на видаванні 9 організаторів заворушень.

Пандемія коронавірусу

  • Захворюваність на коронавірус в Україні доволі незначна, у всіх областях епідемічний поріг не перевищено – всього з початку спостережень зафіксовано 11,9 тис. хворих й тих, що заразився (протягом минулої доби – 502), померли 288 осіб (минулої доби – 9). Медики, що залучено до боротьбі з епідемією, так і не отримали обіцяні президентом та урядом 300 % надбавки до зарплати. Міністр охорони здоров’я Степанов стверджує, що кошти до регіонів надійшли.
    Президент Зеленський оголосив, що бізнес зможе взяти в банках кредити "під низькі відсотки" для виплати зарплати працівникам.
    Мер Черкас Бондаренко заявив, що після скасування карантинних обмежень у місті йому на телефон надійшли погрози від заступника глави Офісу президента Трофимова. Бондаренко дорікнув президенту щодо корупції його "команди" та застеріг від тиску на місцеву владу. Він не виключає появи на місцевих виборах нової опозиційної "партії мерів" й уважає, що центр боїться опору.
    Власники ресторанів влаштували флешмоб під Офісом президента з вимогою дозволити роботу літніх майданчиків та відкритих кафе.
  • За даними університету Ґопкінса, минулої доби від коронавірусу у світі померли понад 5 тис. осіб, понад третина з яких – у США. Великобританія за кількістю смертей майже наздогнала Італію, проте усією Європою зафіксовано істотне зменшення смертності та захворюваності. Глави Німеччини, Франції, Італії та Норвегії підтримали ініціативу Європейської комісії щодо виділення €7,5 млрд для розробки вакцини проти вірусу. Керівництво Китаю стверджує, що вже 5 днів у країні не зафіксовано жодної смерті від інфекції. За офіційною статистикою, з початку пандемії одужали понад 1,1 млн осіб.

Війна

  • Бойові дії на Донбасі не припиняються ні на день. Окупанти обстріляли позиції українських військ з мінометів у Богданівці – на південь від Докучаєвська поблизу ділянки розведення військ, в Авдіївці, а також у Луганській обл. – у Попаснянському районі – в Новоолександрівці, й поблизу траси Р-66 – в Орєховому, Золотому, Кримському. Перестрілки сталися усією лінією фронту від узбережжя Азовського моря до півночі Луганської обл., а у Гнутовому на схід від Маріуполя українські позиції було атаковано безпілотником, який скинув гранату. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілів поранено 2 українських військовослужбовців. Захворювання на коронавірус серед особового складу ВСУ не зафіксовано.

No comments:

Post a Comment