May 02, 2020

01.05.2020: Мер Черкас скасував низку карантинних обмежень

Мер Черкас скасував низку карантинних обмежень
Мер Черкас скасував низку карантинних обмежень
  • Мер Черкас скасував низку карантинних обмежень.
  • Президент США визначився з послом в Україні.
  • Бойова ситуація на Донбасі загострюється.
  • Малі партії виступили проти узурпації влади на місцевих виборах "Слугою народу".

В Україні

  • Наглядова рада Нафтогазу доручила правлінню обмежити на період карантину зарплати та додаткові виплати керівництву компанії.
  • Мобільний оператор Vodafone підіймає тарифи на 20 % з 15 травня, пояснюючи це зростанням витрат на будівництво інфраструктури, збільшенням навантаження на мережу та падінням доходів від роумінгу.

Пандемія коронавірусу

  • Минулої доби в Україні зафіксовано 550 випадків захворювання на коронавірусну інфекцію, померли 7 осіб. Отже, кількість жертв епідемії сягнула 279. Мери міст скасовують карантинні вимоги, що введені урядом. Першими стали Черкаси та Мукачево, їхній приклад збирається наслідувати мер Дніпра. У відповідь на погрози міністра внутрішніх справ Авакова та президента Зеленського, а також критику з боку міністра охорони здоров’я Степанова, мер Черкас заявив, що ситуація в місті безпечна, він не боїться правоохоронних органів і уважає нерівними умови, створені для малого та великого бізнесу. У Львові відбулася демонстрація підприємців, які протестували проти закриття підприємств.Офіс президента оголосив про підготовку до пом’якшення карантину після травневих свят, які можуть стати приводом для спалаху захворюваності. У святкові дні в парках чергуватимуть поліцейські патрулі, щоби запобігти їхньому відвідуванню громадянами.
    Чиновники МОЗ вважають, що епідеміологічна ситуація в країні дозволяє почати вихід із карантину.
    Всесвітній банк виділив Україні кредит у $150 млн на систему соціальної підтримки населення, зокрема – на виплату соціальної допомоги малозабезпеченим верствам населення.
    За оцінкою експертів НБУ, рівень безробіття за підсумками ІІ кварталу зросте до 12 % працездатного населення, падіння ВВП прискориться до 11 %. Вони вважають, що для швидкого відновлення економіки потребує пом’якшення фіскальної та монетарної політики.
    Влада Києва оголосила про запуск програми кредитування інвестпроєктів під 6,5 % річних, на компенсацію різниці відсоткової ставки до кінця року асигновано 7 млн ​​грн.
    Президент Зеленський пообіцяв підприємцям І та ІІ груп почати виплати допомоги на
    дітей віком до 10 років у розмірі до 2 тис. грн.
  • Темпи зростання захворюваності у світі знову прискорилися – протягом доби зареєстровано майже 100 тис. нових хворих та інфікованих. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, темпи розвитку епідемії в Білорусі – одні з найвищих у Європі. Також швидко поширюється інфекція в Росії.Німеччина з 3 травня відкриває музеї, дитячі майданчики, виставки та церкви за умови дотримання протиепідемічних заходів. Також скасовують низку карантинних заходів Чехія та Австрія. У Греції на 1 травня відбулися демонстрації профспілок – мітингувальники дотримувалися соціальної дистанції. Зменшилася кількість хворих в Італії, Іспанії, Франції, проте у Великій Британії рівень смертності все ще зростає.
    На думку глави Європейського центробанку Лагард, економіку єврозони очікує безпрецедентне падіння – різко скоротилася економічна активність, швидко погіршується ситуація на ринку праці. Одна з найбільших компаній-лоукостерів – Ryanair через епідемічні обмеження закриває кілька баз у Європі та звільняє 3 тис. співробітників.
    Вчені університету Міннесоти вважають, що пандемія може розтягнутися на 2 роки, до набуття населенням імунітету до вірусу. Влада США оголосила про успішні випробування противірусного препарату, який дозволяє полегшити стан хворих та збільшує шанси на одужання.

Війна

  • Бойова ситуація на Донбасі загострюється. Українські війська було обстріляно з мінометів в Авдіївці в районі Донецька, у Південному – в околицях Горлівки, у Миронівському – на Світлодарському водосховищі, а також в околицях траси Р-66 в Луганській обл. – в Орєховому, Новотошківському, Золотому, Кримському. Вогневі контакти сталися всією лінією фронту – від Азовського моря до північної частини Луганської обл. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок боїв та обстрілів поранено 4 українських бійців.

Україна та світ

  • Послом США в Україні буде призначено директора центру Маршалла в Німеччині Дейтона, який служив військовим аташе посольства в Росії.
  • Після скандалу в ЗМІ, віце-прем’єр-міністр Пристайко заявив, що уряд не планує чинити перешкод для виїзду громадян за кордон на роботу.
  • Єврокомісар із закордонних справ Боррель заявив, що пандемія не вплине на санкціонну політику Євросоюзу щодо РФ.
  • Федеральне агентство Німеччини не збирається задовольняти заявку компанії Nord Stream-2 на звільнення від вимог газової директиви ЄС, яка передбачає поділ потужностей газогонів між кількома незалежними компаніями.

Тренди

  • Колишній генпрокурор Рябошапка заявив, що на брифінг, присвячений "розкриттю" вбивства журналіста Шеремета його запросив не президент, а міністр внутрішніх справ Аваков.
  • Малі партії виступили проти планів "Слуги народу" щодо змін до Виборчого кодексу. Зміни збільшують розмір застави, вводять виборчий бар’єр у 5 % по всій країні, що зробить практично неможливим висунення незалежних кандидатів й, фактично призведе до узурпації влади.
  • За твердженням глави НАБУ Ситника, його служба готується до оголошення підозр у шахрайстві та розкраданні майна в особливо великих розмірах у справі Приватбанку.

No comments:

Post a Comment