April 22, 2020

21.04.2020: Рік президентства Зеленського не став періодом кардинальних реформ

Рік президентства Зеленського не став періодом кардинальних реформ
Рік президентства Зеленського не став періодом кардинальних реформ
  • Рік президентства Зеленського не став періодом кардинальних реформ.
  • Верховна Рада планує розглянути "антиколомойській" законопроєкт у п’ятницю.
  • Кабмін планує подовжити карантин до 12 травня.

В Україні

  • Минув рік із моменту обрання Зеленського президентом. Оцінки його діяльності з боку експертів, політиків та населення різняться. Більшість констатує невиконання обіцянок, які він дав перед виборами, відсутність навичок державного управління в нього та його команди, а також збереження кумівства, параліч судової системи, посилення олігархічного впливу на економіку, що є критичним в умовах пандемії та глобальної економічної кризи, що швидко насувається. Зеленський поскаржився виданню BBC Україна, що пандемія гальмує "турборежим" "проведення реформ".
  • Профільний комітет Верховної Ради пропонує розглянути лише 235 з 16 тис. поправок до закону про гарантії неповернення збанкрутілих банків їхнім колишнім власникам, прийняття якого є однією з головних вимог МВФ для підписання нової програми кредитування. Фракція "Слуга народу" планує провести засідання парламенту в п’ятницю, 24 квітня, на якому ухвалити цей закон.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль оголосив про поступову нормалізацію ситуації з лісовими пожежами на півночі країни.
  • За даними Держстату, роздрібний товарообіг в І кварталі, проти аналогічного періоду минулого року, скоротився на 10,6 %, а обсяги транспортних перевезень (трубопровідний транспорт тощо) – на 13,1 %.
  • Нова пошта оголосила про запуск чартерних рейсів для доставлення посилок із Китаю.
  • Торги на міжбанку пройшли дуже спокійно. Українські енерготрейдери дешеву нафту купувати не хотіли, тому ринок швидко дійшов до рівноваги без участі Нацбанку: 27,08 ₴/$, 29,36 ₴/€ (-0,07 грн), 3,52 ₴/10 руб (-0,14 грн). Мінфін знову відмовився від аукціону з розміщення ОВДП.

Пандемія коронавірусу

  • Темпи поширення епідемії в Україні залишаються досить низькими – протягом доби кількість зареєстрованих хворих та інфікованих зросла всього на 467 осіб до 6,6 тис., померли – 13, одужали – 100. Прем’єр-міністр Шмигаль заявив про намір подовжити карантин до 12 травня з одночасним пом’якшенням вимог. За його словами, цілу низку обмежень не буде скасовано протягом наступних 2 років. Згідно з опитуванням компанії R&B Group, у 39 % респондентів протягом останніх 2 тижнів виникли фінансові труднощі, у 45 % – закінчилися заощадження, а у 30 % – грошей вистачить лише на місяць. У звичайному режимі працюють лише чверть працездатного населення, 16 % – дистанційно. Уряд підвищив на період карантину із 650 до 1000 грн на міс. розмір виплати для осіб, що отримують мінімальну допомогу з безробіття. До окружного адмінсуду Києва подано позов щодо незаконності розпорядження Кабміну про закриття державних кордонів із метою протидії поширенню вірусу.
    В Одеській обл. закривають на карантин місто Подольськ, де зареєстровано спалах захворюваності. Офіс президента має намір застосувати заходи впливу до мерів Харкова та Одеси, які не закрили продовольчі ринки. Мер Львова Садовий оголосив про перенесення святкування Дня міста.
    Укрспирт повідомив про повне забезпечення потреб України в постачанні спиртовмісних антисептиків.
    ЄС готує програму допомоги Україні для боротьби з епідемією та відновлення економіки. Також про наміри допомогти країнам, що розвиваються, до яких належить і Україна, заявила директор-розпорядник МВФ Георгієва.
  • Темпи розвитку пандемії у світі поступово знижуються, але в окремих країнах ситуація погіршується. Знову зросла кількість жертв у Великобританії і США, у Росії зареєстровано вже понад 50 тис. хворих, кількість інфікованих у Туреччині перевищила показники Китаю. Президент Трамп оголосив про припинення програми імміграції в США, а сенат виділив $ 484 млрд на допомогу малому бізнесу й медустановам, які приймають хворих.
    Влада Данії з 10 травня планує дозволити масові заходи за участі до 500 осіб. Чорногорія скорочує комендантську годину, дозволяє заняття спортом і продовжує роботу магазинів.

Війна

  • Окупанти обстріляли українські війська з мінометів у Луганському – на березі Світлодарського водосховища й в околицях траси Р-66 на півночі Луганської обл. Перестрілки сталися на південь від Докучаєвська – поруч із ділянкою розведення військ у Богданівці, а також у Старогнатівці, а в районі Донецька – у Красногорівці й в Авдіївці. За інформацією штабу операції об’єднаних сил, минулу добу армія завершила без втрат.

Україна та світ

  • Через падіння попиту на енергоресурси та зупинку виробничих потужностей ціна нафти марки Brent з постачанням у червні впала до $18 – уперше з 2002 р.

Тренди

  • Через надвиробництво електроенергії зупинено енергоблок Запорізької АЕС. Вартість 1 кВт•год на АЕС у кілька разів нижче за альтернативну енергетику. Темпи будівництва сонячних та вітрових станцій не знижуються, левова частка потужностей належить олігархові Ахметову.
  • Укртрансгаз запропонував уряду скасувати забезпечення сплати митних платежів для розміщення газу в підземних сховищах у режимі митного складу. Ці виплати зменшують економічну привабливість подібних операцій для європейських енерготрейдерів.

No comments:

Post a Comment