April 21, 2020

20.04.2020: Ціна американської нафти впала нижче $0

Ціна американської нафти впала нижче $0
Ціна американської нафти впала нижче $0
  • Ціна американської нафти впала нижче $0.
  • МВС починає "антидиверсійну операцію" в зоні пожеж на півночі країни.
  • На Донбасі – чергове загострення: 1 боєць загинув, 4 – поранено та травмовано.

В Україні

  • Пожежі в Житомирській обл. охопили майже 20 тис. га, до ліквідації залучено понад тисячу осіб та півтори сотні одиниць техніки. Міністерство внутрішніх справ оголосило про створення групи протидії підпалам та початок "антидиверсійної операції" за участі підрозділів Нацгвардії. Єврокомісія готова надати Україні допомогу для боротьби з пожежами в зоні відчуження Чорнобильської АЕС.
  • Вищий антикорупційний суд відмовився арештувати колишнього президента корпорації "Укрбуд" Микитася, якого прокуратура звинувачує в махінаціях із житлом для Нацгвардії. Микитась так і не вніс заставу 100 млн грн.

Пандемія коронавірусу

  • Під інформацією МОЗ, на ранок 21 квітня в Україні зареєстровано 6,1 тис. випадків зараження коронавірусною інфекцією, померли – 161, одужали – 367. У Рівненській обл. зафіксовано повторне зараження 4 пацієнтів, яких готували до виписки. Захворіли вже понад 1 тис. лікарів та медпрацівників, що свідчить про відсутність достатньої кількості засобів захисту. На нараді в президента Зеленського прем’єр-міністр Шмигаль пообіцяв виплатити до кінця квітня доплати медикам, яких залучено до боротьби з епідемією. Чиновники Кабміну прогнозують пік захворюваності за кілька тижнів. Головний санлікар Ляшко наполягає на подовженні терміну карантину після 24 квітня. За його словами, у разі відсутності превентивних заходів, ц країні захворіли б 125 тис. осіб, а наразі карантин працює ефективно та стримує поширення інфекції. Водночас Міністерство охорони здоров’я планує пом’якшити вимоги та відновити роботу деяких підприємств за умови дотримання протиепідемічних заходів.
    Нацполіція відкрила 5 кримінальних проваджень за фактами порушення карантину священниками Московського патріархату. Місто Почаїв Тернопільської обл., де розташовано одну з лавр, місцева влада закрила на в’їзд і виїзд.
  • Кількість хворих та інфікованих у світі наблизилася до 2,5 млн осіб, померли – 0,17 млн, одужали – 0,66 млн. У США протестовано понад 4 млн громадян, Темпи захворюваності поступово знижуються, хоча кількість жертв сягнула вже понад 40 тис. Вчені Гарвардського університету вважають, що для контролю над ситуацією та відкриття економіки треба тестувати понад 500 тис.осіб на день. Країною прокотилися ініційовані президентом Трампом мітинги за скасування карантину. На думку міністра фінансів Мнучіна, для відновлення економіки потрібно "кілька місяців, а не років".
    Стабілізується ситуація в Італії, Іспанії, Франції, Німеччині.
    Президент Білорусі Лукашенко планує влаштувати парад 9 травня, попри епідемію. У країні відновлено навчання в школах.
    Президент РФ Путін стверджує, що владі країни вдалося загальмувати розвиток епідемії, хоча минулої доби тільки в Москві зареєстровано понад 2 тис. нових хворих.
    Глава Всесвітньої організації охорони здоров’я Гебрейесус вважає, що боротьба з пандемією триватиме ще довго.
    На світ швидкими темпами насувається економічна криза. Споживання енергоресурсів різко впало, ціна американської нафти марки WTI стала негативною – компанії доплачуватимуть за її відкачування та зберігання. Президент Трамп вважає, що це дозволить поповнити стратегічні сховища до 75 млн барелів. Експорт Японії впав майже на 12 %. Економіка Іспанії може втратити понад 12 % ВВП, оскільки уряд поки не планує відкривати країну для туристів, а галузь приносить левову частку доходів. За оцінкою Бундесбанку, економіка Німеччини скотилася у важку рецесію і її відновлення навряд чи буде швидким. Консалтингова компанія McKinsey прогнозує різке зростання безробіття в країнах ЄС і Великобританії – під скорочення може підпасти до 59 млн робочих місць у разі, якщо пандемію не вдасться приборкати за 2–3 міс.
    Єврокомісія відтермінувала запровадження низки кліматичних обмежень, проте залишила чинним прогноз цільового показника викидів до 2030 р.

Війна

  • На Донбасі – знову загострення, Окупанти обстріляли українські війська з мінометів у Кримському на півночі Луганської обл. в районі траси Р-66. Перестрілки зі застосуванням гранатометів та стрілецької зброї сталися в Гнутовому – на приморській ділянці фронту, у Тарамчуку – на захід від Докучаєвська, у Мар’їнці, Пісках, Опитному – в околицях Донецька, а також в Авдіївці й поруч – у Кам’янці. Унаслідок обстрілів 1 українського військовослужбовця вбито, ще 4 – поранено і травмовано.

Україна та світ

  • Канцлер Німеччини Меркель скасувала відеоконференцію з прем’єр-міністром України Шмигалєм, через "непередбачені невідкладні справи".
  • Саміт "Східного партнерства" ЄС та країн колишнього СРСР буде перенесено з червня на другу половину року. Єврочиновники не виключають, що його буде проведено у форматі відеоконференції. У середу, 22 квітня, міністри закордонних справ ЄС обговорять зміну політики щодо країн "Східного партнерства" через пандемію.

Тренди

  • За твердженням радника президента Устенка, Україні конче необхідно продовжити співпрацю зі МВФ. За його словами, новий кредит дозволить покрити дефіцит бюджету та розблокує вихід на міжнародні ринки запозичень на фоні втечі капіталів з економік, що розвиваються, до яких належить і Україна.

No comments:

Post a Comment