April 20, 2020

19.04.2020: Європа готується до поступового пом’якшення карантину

Європа готується до поступового пом’якшення карантину
Європа готується до поступового пом’якшення карантину
  • Європа готується до поступового пом’якшення карантину.
  • Храми УПЦ МП провели масові богослужіння, всупереч вимогам поліції.
  • Секретар РНБО Данилов вважає землевласників одними з основних винуватців пожеж.

В Україні

  • Не припиняються пожежі в зоні відчуження Чорнобильської АЕС і у Житомирській обл. За твердженням Держслужби з надзвичайних ситуацій, швидкому гасінню пожеж перешкоджають відсутність доріг та зарості. На думку низки експертів, причиною пожеж могло стати обміління річок унаслідок неконтрольованої оранки земель та знищення лісосмуг, що призвело до пилових буревіїв та вітрової ерозії ґрунту. Секретар РНБО Данилов вважає, що до підпалів можуть бути причетні власники землі. Глава Держлісагентства Заблоцький заявив, що подібні пожежі сталися в 1996 р. Міністр внутрішніх справ Аваков наполягає на зміні правил поведінки в заповідних зонах та в зоні відчуження ЧАЕС.
  • Агентство Standard & Poor's понизило рейтинг Укрзалізниці до рівня CCC- з негативним прогнозом. Керівництво компанії назвало причиною падіння рейтингу світову кризу й погіршення економічної ситуації в країні.
  • Укрнафта підписала мирову угоду з 5 компаніями з групи "Приват" олігархів Коломойського та Боголюбова, яким у 2015 році було безкоштовно передано сиру нафту вартістю 7,6 млрд грн. З компаній знято вимогу виплату відсотків та штрафних санкцій, а також надано розстрочку виплати боргу від 3 до 6 років.

Пандемія коронавірусу

  • Темпи поширення захворювання на коронавірус в Україні дуже низькі, порівнянні з країнами, що оточують – зареєстровано всього 5,7 тис. випадків, померли 151 особа. За словами міністра охорони здоров’я Степанова, мала кількість хворих пов’язана з відсутністю даних щодо тестів із кількох областей.
    Найбільші храми Московського патріархату провели служби за участі великої кількості парафіян. Порушено карантинні вимоги священниками Почаївської та Святогірської лавр. За фактом порушення карантину поліція відкрила кримінальні провадження. За твердженням Міністерства охорони здоров’я, в Україні стався стрибок захворюваності після відвідування парафіянами храмів минулого тижня.
  • Кількість офіційно зареєстрованих хворих на коронавірусну інфекцію у світі перевищило 2,4 млн, з них одужали понад чверть – 0,61 млн, померли – 0,15 млн. Станом на 19 квітня кількість жертв епідемії в Європі перевищила 100 тис. осіб. У США захворюваність поки не падає, що, ймовірно, пов’язано з великими обсягами тестування населення. Президент Трамп оголосив про намір відправити до Китаю слідчих для розслідування причин виникнення пандемії. Зажадала від Китаю пояснень і Німеччина.
    Італійський уряд готується послабити карантинні заходи з 4 травня -– спочатку буде відновлено ​​роботу промислових підприємств. Різке зниження захворюваності та смертності зафіксовано в Нідерландах та Великій Британії.
    У багатьох країнах населення протестує проти обмеження громадянських прав та свобод, які було запроваджено урядами через пандемію.
    У Москві протягом доби виявлено 3,5 тис. нових хворих, усього в Росії зареєстровано майже 43 тис. випадків інфікування. Президент Білорусі Лукашенко демонстративно відвідав церкву та заявив, що країна переживає вірусні атаки щорічно.
    Міністри охорони здоров’я країн "великої двадцятки" констатували критичні недоліки систем медицини більшості країн, що призвело до неготовності до пандемії.

Війна

  • Окупанти не припиняють бойові дії, навіть у церковні свята. Українські війська було обстріляно з мінометів у Пісках в околицях Донецька, перестрілки сталися в Широкиному й Павлополі – на приморській ділянці фронту, а також у Мар’їнці – на околиці Донецька. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців минулої доби не було.

No comments:

Post a Comment