April 18, 2020

17.04.2020: На півночі й центрі України вирують пожежі

На півночі й центрі України вирують пожежі
На півночі й центрі України вирують пожежі
  • На півночі й центрі України вирують пожежі.
  • За оцінкою Мінекономіки, ВВП країни за рік впаде на 4,2 %, інфляція зросте до 7 %.
  • ФДМ заявив про рейдерське захоплення Об’єднаної гірничо-хімічної компанії.

В Україні

  • Профільний комітет Верховної Ради у вівторок розгляне поправки до закону про гарантії неповернення збанкрутілих банків їхнім колишнім власникам. Без прийняття цього закону Україна не може розраховувати на отримання кредиту від МВФ. За словами президента Зеленського, гроші МВФ потрібні країні, як кров для організму.
  • Апеляційний адмінсуд Києва поновив позов про визнання незаконною формули розрахунку ціни енергетичного вугілля "Роттердам+", яку Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики й комунальних послуг затвердила в березні 2016 р.
  • Фонд держмайна заявив про рейдерське захоплення одного з найбільших підприємств – Об’єднаної гірничо-хімічної компанії, яку готують до приватизації.
  • 19 квітня істотно змінюються умови проведення тендерів на закупівлю товарів та послуг через систему Prozorro. Посилено також відповідальність за порушення тендерного законодавства.
  • Уряд планує проведення ревізії в Нафтогазі та всіх його дочірніх підприємствах.
  • Усією країною вирують пожежі. Найважкіша ситуація – у зоні відчуження Чорнобильської АЕС та в Житомирській обл., де вогонь охопив житлові споруди. До гасіння залучено сотні співробітників Держслужби з надзвичайних ситуацій та авіатехніку. У Тернопільській обл. виникла пожежа в орнітологічному заказнику. Якість повітря в Києві знову помітно погіршився. Синоптики не прогнозують дощі найближчим часом, що призведе до неминучого загострення ситуації. Директор Укргідрометцентру Кульбіда повідомив, що викидів радіоактивних речовин в атмосферу не зафіксовано. Міністр внутрішніх справ Аваков та голова Держслужби з надзвичайних ситуацій Чечьоткін стверджують, що погіршення якості повітря в Києві не пов’язане з пожежами в зоні відчуження. Німеччина передасть ДСНС обладнання для гасіння пожеж вартістю €230 тис.
  • Перед довгими вихідними на міжбанківському ринку зберігалася затишшя, за невеликого перевищення пропозиції валюти над попитом. Усі надлишки (майже $40 млн) викупив Нацбанк. Довідковий курс встановлено на позначці 27,08 ₴/$ (-0,12 грн), 29,43 ₴/€ (-0,20 грн), 3,66 ₴/10 руб (-0,02 грн). За оцінкою експертів, ситуація в банківському секторі помітно погіршилася – позичальники масово припиняють платежі та реструктуризують кредити через карантин. Ліквідності банків поки ще вистачає для обслуговування зобов’язань, проте вона погіршуватиметься щотижня.

Пандемія коронавірусу

  • Станом на ранок 18 квітня, кількість хворих на коронавірусну інфекцію в Україні зросла на 444 осіб і сягнула 5,1 тис., померли – 133 хворих, одужали – 275. Чиновники Офісу президента стверджують, що пік захворюваності ще не пройдено. Поліція склала вже 7 тис. протоколів за порушення карантинного режиму. У Самборі Львівської обл., попри попередження поліції, священник провів хресну ходу за участю великої кількості парафіян. Настоятель Почаївської лаври УПЦ МП не допускає епідеміологів на територію, хоча є підозра про можливий спалах захворювання. Збільшилася кількість хворих і у Києво-Печерській лаврі. У Києві на Великдень біля всіх храмів чергуватимуть співробітники поліції та бійці Нацгвардії для недопущення порушень карантину. Президент Зеленський не виключає спалаху захворюваності після Пасхи, у разі дозволу на проведення масових релігійних заходів. Він заявив про те, що наразі головним завданням влади є виживання країни, а після закінчення пандемії "ми як-небудь вирулимо".
    На в’їздах до Києва перевіряють температуру у всіх пасажирів автотранспорту. Міністр інфраструктури Криклій вважає, що громадський транспорт навряд чи відновить роботу до початку червня.
    Фонд держмайна не планує скасовувати орендну плату – орендарі мають довести, що не використовували майно, а припинення їхньої діяльності викликано саме карантином.
  • У світі зареєстровано понад 2,25 млн випадків захворювання, померли – 154 тис. осіб. Понад 700 тис. хворих – у США. Функціонери Всесвітньої організації охорони здоров’я не виключають, що наступний масштабний спалах захворювання може статися в Африці. Дослідницький центр університету Чикаго повідомив про успішне випробування противірусного препарату на людях, проте остаточний висновок про його ефективність робити зарано.
    Влада Німеччини оголосила, що епідеміологічна ситуація повністю під її контролем, що *дозволяє поступово знімати карантинні обмеження. Чехія відкриває храми з 27 квітня.
  • У Росії кількість хворих збільшилася на понад 4 тис. протягом доби й перевищила 32 тис.
  • Швидкими темпами зростає кількість хворих у Білорусі, яка вже обігнала Україну за темпами поширення епідемії.
  • Рейтингове агентство Standard & Poor's оцінює падіння світової економіки у 2020 р у 2,4 %, а наступного року – очікує зростання на 5,9 %. ВВП Китаю впав уперше з 1992 р – в І кварталі зниження склало рекордні 6,8 % проти аналогічного періодом минулого року й на 9,8 % проти грудня.
  • Американські ЗМІ повідомили, що розвідка країни ще в листопаді 2019 р попередила міжнародних партнерів про можливу загрозу епідемії.

Війна

  • На Донбасі після обміну утримуваними особами бойова ситуація знову загострюється. Українські війська було обстріляно з мінометів у районі Південного (Чигирів) під Горлівкою, перестрілки зі застосуванням стрілецької зброї та гранатометів сталися в Гнутовому – на схід від Маріуполя, у Старогнатівці – на південь від Докучаєвська, а також в Опитному та Авдіївці в районі Донецька. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, армія завершила минулу добу без втрат.
  • ПАРЄ заявила, що обмін утримуваними особами на Донбасі "відкриває вікно можливостей для припинення конфлікту".
  • Влада "Луганської народної республіки" прийняла рішення про перейменування Луганська на Ворошиловград.
  • Президент Зеленський вважатиме перемогою в збройному конфлікті на Донбасі повернення території та людей після виведення російських військ, і лише потім – отримання контролю над кордоном і проведення місцевих виборів. Він заявив, що буде радий будь-якому обміну утримуваними особами, навіть якщо мова буде йти про одну людину.

Тренди

  • Міністерство економіки опублікувало новий макропрогноз на 2020 р, у якому оцінює падіння ВВП країни в 4,2 %, проти закладеного до проєкту бюджету зростання на 3,2 %. Чиновники оцінили прискорення зростання інфляції за підсумками року в 7,0 %. На їхню думку, найбільшою загрозою економіці є подовження й посилення карантинного режиму. Аналітики інвесткомпанії Concorde Capital допускають фінансування урядом дефіциту бюджету 2020 року шляхом емісії гривні на суму 100 млрд грн. Вони оцінюють втрати економіки від карантину у 2,5 % ВВП на місяць.
  • Президент Зеленський не очікує зростання недовіри до нього та його партії з боку громадян та запевнив, що він разом з урядом працюватиме над поліпшенням умов життя населення.


No comments:

Post a Comment