April 17, 2020

16.04.2020: На контрольовану територію з ОРДЛО повернулися 20 осіб

На контрольовану територію з ОРДЛО повернулися 20 осіб
На контрольовану територію з ОРДЛО повернулися 20 осіб
  • На контрольовану територію з ОРДЛО повернулися 20 осіб.
  • На Київ обрушилася пилова буря зі смогом від пожеж у Чорнобильській зоні.
  • Верховна Рада змінила регламент і відкрила шлях до ухвалення "антиколомойского" закону.
  • Колишнього депутата Чорновіл відправлено ​​під домашній арешт.

В Україні

  • На позачерговому засіданні Верховної Ради депутати ухвалили антиконституційні поправки до регламенту, що дозволяють проголосувати "пакетами" поправки до закону щодо гарантії неповернення збанкрутілих банків їхнім колишнім власникам.
    Чиновники Мінфіну не збираються примушувати виконавців до виконання рішення суду, який постановив повернути кошти компаніям олігархів Суркісів, які було конвертовано в капітал під час націоналізації Приватбанку. Виконання рішення суду спричинить аналогічні позови від компаній, що належать колишнім власникам – олігархам Коломойському й Боголюбову.
  • Кабмін призначив виконувачем обов’язків міністра енергетики чиновницю Буславець, яку пов’язують з олігархом Ахметовим, як і прем’єр-міністра Шмигаля. Буславець у 2016 р очолювала профільний комітет парламенту, який погодив скандальну формулу "Роттердам+". Уряд відтермінував до 1 травня введення загороджувальних мит на імпорт енергетичного вугілля з РФ.
  • Фонд енергоефективності спростив умови отримання кредиту на утеплення багатоквартирних будинків.
  • Одіозний суддя Вовк обрав цілодобовий домашній арешт як запобіжний захід колишньому депутату Чорновіл, Держбюро розслідувань звинувачує її в смерті чоловіка внаслідок пожежі в офісі Партії регіонів під час подій на Майдані.
  • Податкова служба повідомила про продовження до 31 травня мораторію на стягнення штрафів за несвоєчасну сплату або часткову несплату єдиного соціального внеску, а також за несвоєчасне подання звітності.
  • Нацбанк стверджує, що зміни, внесені до закону про боротьбу з відмиванням доходів, не зупинять платежі й перекази грошових коштів, попри різке ускладнення процедури ідентифікації учасників угод.
  • Перед довгими вихідними торгівля на міжбанку практично завмерла. На малооб’ємному ринку гривня трохи зміцнилася: 27,22 ₴/$ (+0,13 грн), 29,64 ₴/€ (-0,07 грн), 3,65 ₴/10 руб (-0,05 грн).

Київ

  • Через буревії в зоні відчуження Чорнобильської АЕС знову почала палати трава, у Житомирській області виникли нові осередки пожежі. Київ накрило пиловою бурею, яка принесла з півночі продукти горіння, столиця на 1 день стала найбруднішим містом на планеті. Рятувальники продовжують скидання води на ділянки лісу в районі ЧАЕС, що палають. За твердженням мера Кличка, загрози радіоактивного зараження столиці немає, проте, що на вулиці виведено поливальну техніку.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні зареєстровано рекордне зростання захворюваності – кількість хворих і інфікованих за добу, що минула, збільшилася на 501 й сягнула 4,6 тис., померли – 125 хворих, видужали – 246 осіб. Велика кількість випадків пов’язана з відвідуванням вірянами церков та контактами зі священнослужителями. Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що лікарів, що контактують із хворими, тестуватимуть кожні 5 днів.
    Медичний центр Діапроф-Мед оголосив про виготовлення тестів, що дозволяють виявити зараження на ранніх стадіях, що дозволить забезпечити масову перевірку населення.
    Поліція під час великодніх свят проводитиме роз’яснювальну роботу з парафіянами, що йдуть до храмів, у разі повторних порушень – складатиме протоколи.
    За оцінкою експертів інвестфонду Concorde Capital, після закінчення карантину можуть закритися до 30 % магазинів. За результатами опитування Європейської бізнес-асоціації, карантин може призвести до припинення діяльності 20 % підприємців. Президент Торгово-промислової палати Чижиков оцінює зростання кількості безробітних на 1,0–1,3 млн унаслідок запровадження карантину.
    За твердженням директора компанії "Київхліб", у країні склалися умови для зростання цін на хліб через зростання вартості зерна, проте виробники поки їх не підвищують.
  • Протягом доби у світі зареєстровано 96 тис. нових хворих на коронавірусну інфекцію. Загальна кількість хворих склала 2,15 млн осіб, померли – 0,14 млн, одужали – 0,54 млн. Найбільша смертність, як і раніше, – у США, де цієї доби померли 2,2 тис. осіб, а кількість хворих сягнула 667 тис. Президент Трамп представив план зняття карантинних обмежень із поступовим відкриттям підприємств громадського харчування та місць загального користування, а потім – і навчальних закладів, проте остаточне рішення прийматиме влада штатів. Поступово поліпшується ситуація у Європі, хоча про подовження карантину до 2 травня оголосила Португалія, на 3 тижні подовжила карантин і Великобританія. Польська влада відкрила доступ громадян до парків і лісів. У Чехії протягом доби не зареєстровано жодної смерті від коронавірусу.
    За оцінкою експертів МВФ, негативні наслідки пандемії відчуватимуться до 2025 р. За оптимістичним сценарієм, падіння світової економіки у 2020 р складе 3,0 %, а у 2021 р – вона виросте на 5,8 %.

Війна

  • У день обміну утримуваними особами бойові дії на фронті практично припинилися – сталася лише перестрілка в Пісках на околиці Донецька. На контрольовану територію повернулися 20 осіб. Генеральний секретар ООН Гутерріш привітав обмін та висловив надію, що це дозволить знизити напруженість у регіоні.

Україна та світ

  • На думку міністра закордонних справ Кулеби, розслідування знищення українського літака в небі над Тегераном залежить від співпраці з іншими країнами, громадяни яких загинули в катастрофі. Координуватиме цю роботу буде його заступник Єнін.
  • Європарламент планує надати країнам Східного партнерства можливість поступової інтеграції до економіки ЄС.

Тренди

  • На думку аналітиків компанії Wood MacKenzie. європейські споживачі до відновлення попиту на енергоносії можуть використовувати українські підземні сховища для зберігання надлишків газу.
  • Депутат фракції "Слуга народу" Лєрос заявив, що надав НАБУ документи, що свідчать про масштабну організовану корупцію у вищих ешелонах влади, зокрема про схеми ухилення від сплати податків великим бізнесом за хабарі. Він оцінив втрати бюджету від незаконних операцій у 25,5 млрд грн.

No comments:

Post a Comment