April 16, 2020

15.04.2020: Приватбанк програв суд олігархам Суркісам

Приватбанк програв суд олігархам Суркісам
Приватбанк програв суд олігархам Суркісам
  • Приватбанк програв суд олігархам Суркісам.
  • Кабмін обіцяє кредити бізнесу під 0 % за умови збереження 80 % робочих місць.
  • Зеленський підписав закон про збільшення штрафів за підпали трави.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про багаторазове збільшення штрафів за умисний підпал рослинності, недотримання пожежної безпеки в лісах і забруднення повітря.
  • Кабмін визнав електронні копії паспортів у додатку для смартфона "Дія" повними аналогами паперових документів, що посвідчують особу.
    Уряд анонсував програму кредитних канікул для бізнесу з наданням позик під 0 % з початком погашення тіла кредиту за рік, за умови збереження 80 % робочих місць.
    12 днів наступного місяця оголошено вихідними, зокрема – з 1 до 3 травня та з 9 до 11 травня.
  • Лідер партії "Батьківщина" Тимошенко принесла лист до Офісу президента з вимогою ветування прийнятого парламентом закону про продаж землі. За її словами, більшість населення виступає проти відкриття земельного ринку. Депутати її фракції планують найближчим часом подати скаргу до Конституційного суду з вимогою визнання закону неконституційним.
  • Приватбанк програв апеляційний суд компаніям, що належать олігархам Суркісам і зобов’язаний виплатити їм понад $250 млн, які були конвертовано з депозитів у капітал під час націоналізації банку у 2016 р. Міністр юстиції Малюська заявив, що його не цікавить, звідки буде взято ці кошти. У змінах до бюджету цю виплату не враховано.
  • У березні безробіття зросло на 22 % проти аналогічного періоду минулого року.
  • НБУ оголосив 18,19 і 20 квітня вихідними днями для банківської системи.
    Регулятор із 28 квітня дозволив відкриття рахунків без безпосереднього відвідування відділення банку з використанням відеозв’язку, BankID й електронного підпису.
  • Поведінку ринку знову визначили іноземні банки, які скуповували валюту для виведення дивідендів та конвертації прибутку після погашення ОВДП Мінфіном. На малооб’ємному українському ринку навіть невеликі, за світовими мірками, закупівлі валюти призводять до розгойдування курсу. Гривня продовжує дешевшати, Нацбанк у торгах участі не брав: 27,22 ₴/$ (+0,13 грн), 29,64 ₴/€ (-0,07 грн), 3,65 ₴/10 руб (-0,05 грн).

Пандемія коронавірусу

  • Динаміка захворюваності на коронавірусну інфекцію в Україні зберігається – минулої доби захворіли 397 осіб, загальна кількість хворих сягнула 4161, померли – 116 осіб, одужали – 186. Після спілкування зі священнослужителями УПЦ МП захворів депутат від "опозиційної платформи" олігарх Новинський. Міністр охорони здоров’я Степанов вважає, що пом’якшувати карантинні заходи поки зарано.
    Кабмін закриває ще кілька пунктів пропуску на кордоні – залишиться всього 10 КПВВ для автомобільного транспорту.
    Київська міськадміністрація має намір відкрити 10 пунктів приймання використаних медичних рукавичок і масок. На в’їзді до столиці організовані контрольно-пропускні пункти для всіх пасажирів автотранспорту, зі спрямуванням їх на обсервацію або примусову госпіталізацію осіб із підвищеною температурою.
    За твердженням мера Львова Садового, порядку на ринках набагато більше, ніж у супермаркетах.
  • Кількість хворих у світі перевищила 2 млн осіб, померли – 0,13 млн, одужали – 0,50 млн. Влада Німеччини частково скасує карантинні обмеження з 20 квітня, а до 4 травня – відкриє школи. Масові заходи, футбольні матчі, тощо, заборонені до кінця літа. В Італії різко зменшилася кількість хворих у реанімаціях. Президент США Трамп оголосив про проходження піку захворюваності та планує оголосити в четвер принципи запуску економіки, попри зростання захворюваності.
    Президент РФ Путін прийняв рішення про перенесення параду перемоги з 9 травня на невизначений термін. Кількість жертв епідемії в країні швидко зростає, офіційно зафіксовано понад 24 тис. хворих та інфікованих.
    МВФ планує збільшити в 3 рази обсяг пільгового кредитування країн, що розвиваються, для боротьби з наслідками пандемії та довести його до $18 млрд.

Війна

  • На фронті триває відносне затишшя. Вогневі контакти зі застосуванням стрілецької зброї та гранатометів сталися лише в районі села Водяного на приморській ділянці фронту, й у Луганській обл. – в околицях Попасної та в Кримському. Армія завершила добу без втрат.
  • 16 квітня відбудеться обмін утримуваними особами. До України повернуться 19 громадян, яких буде відправлено на примусову обсервацію. Мова про обмін "всіх на всіх" не йде.

Україна та світ

  • Триває падіння ціни на нафту на тлі повідомлень про зростання запасів у США і прогнозів Міжнародного енергетичного агентства щодо різкого скорочення споживання у світі мінімум на 9,3 млн барелів на добу.

Тренди

  • Аналітики ProAgro Group спрогнозували зниження виробництва зернових в Україні на 5–25 % наступного маркетингового року через малу кількість опадів навесні й безсніжну зиму.
  • Глава Податкової служби Верланов відкинув звинувачення колишнього міністра фінансів Уманського, який заявив, що відомство осідлало "схеми" ухилення від оподаткування, насамперед, відшкодування ПДВ.

No comments:

Post a Comment