April 15, 2020

14.02.2020: Затримано шпигуна ФСБ РФ – генерал-майора СБУ Шайтанова

Затримано шпигуна ФСБ РФ – генерал-майора СБУ Шайтанова
Затримано шпигуна ФСБ РФ – генерал-майора СБУ Шайтанова
Головні події і теми доби від Digests & Analytics Ukraine
Теми ЗМІ та соцмереж
  • Затримано шпигуна ФСБ РФ – генерал-майора СБУ Шайтанова.
  • Головний санлікар Ляшко не виключає пом’якшення карантину з 26 квітня.
  • Рейтинг Зеленського та його партії, усе ще дуже високий, попри скандали.

В Україні

  • Наступне позачергове засідання Верховної Ради, ймовірніше, відбудеться в четвер, 16 квітня. За словами голови фракції "Слуга народу" Арахамії, на ньому буде затверджено нового міністра енергетики та внесено поправки до закону про регламент для боротьби зі "спамом" поправок до законопроєктів. 16 тис. поправок до закону про гарантії неповернення збанкрутілих банків їхнім колишнім власникам розбито на 63 частини, які будуть голосуватися пакетами.
  • Через падіння попиту на електроенергію, компанія олігарха Ахметова ДТЕК зупиняє одне з найбільших вугледобувних підприємств – "Павлоградвугілля" та відправляє співробітників у відпустку. За даними "Укренерго", імпорт електроенергії в березні скоротився на 20 % проти лютого – до 442 млн кВт•год.
  • Глава СБУ Баканов заявив про викриття агента ФСБ – генерал-майора Служби Шайтанова, який керував штурмом Будинку профспілок у лютому 2014 р, а також очолював затримання лідера партії "Укроп" Корбана. Про його роботу на Росію журналісти, експерти та військовослужбовці попереджали керівництво України ще з початку 2014 р, проте президентові Порошенку він був корисний, оскільки беззаперечно виконував усі вказівки.
    СБУ проводить обшуки в приміщеннях Київської міської адміністрації після затримання на хабарі від забудовника заступника мера Поворознюка.
  • Під час військових навчань у Донецькій області стався вибух міномета – один військовослужбовець загинув, 8 – отримали поранення.
  • Дощі загасили пожежу в зоні відчуження Чорнобильської АЕС, проте деінде залишаються осередки тління. Двом місцевим жителям вручено підозри в навмисному підпалі.
  • За інформацією Держстату, дефіцит зовнішньої торгівлі товарами протягом січня-лютого скоротився до $0,42 млрд із $0,85 млрд за аналогічний період минулого року.
  • Курс гривні зранку покотився вниз і пробив психологічний бар’єр 27 грн, після чого іноземні банки – Сітібанк та ING банк почали скуповувати долари для виведення дивідендів та фіксації прибутку від погашення ОВДП. Попри вигідний курс, Нацбанк валюту не купував, тому учасники ринку звинуватили чиновників у змові з іноземцями. Через ці покупки курс долара швидко зріс. Довідковий курс зафіксовано на позначці 27,09 ₴/$ (+0,05 грн), 29,71 ₴/€ (+0,17 грн), 3,70 ₴/10 руб (+0,02 грн). За інформацією НБУ, міжнародні резерви України знову зросли до $25 млрд, а валютна ліквідність банків перевищує $7,9 млрд.

Пандемія коронавірусу

  • Станом на ранок 15 квітня, в Україні зафіксовано 3,7 тис. хворих на коронавірусну інфекцію (протягом останньої доби – 392), 108 осіб – померли, 143 – одужали. Президент Зеленський заявив, що найближчим часом до України прибудуть ще 11 авіарейсів із засобами захисту та медобладнанням для боротьби з епідемією. Він вважає, що епідеміологічна ситуація в країні поступово стабілізується завдяки дотриманню громадянами режиму самоізоляції, проте не виключає спалаху захворюваності починаючи з 20 квітня.
    За твердженням мера Києва Кличка, міська влада розробляє програму поступового виходу з карантину, яку буде реалізовано в разі зниження кількості хворих після великодніх свят. Цю ж інформацію підтвердив і головний санлікар Ляшко, який анонсував поступовий вихід із карантину з 26 квітня.
    У разі хвороби прем’єр-міністра Шмигаля, його обов’язки виконуватиме віцепрем’єр-міністр Резніков. Уряд має намір повернутися до державного регулювання цін на соціальні продукти, ліки та засоби захисту. У список включено 10 продуктів, 8 препаратів, маски та медичні рукавички.
    Директор аеропорту "Бориспіль" Рябікін очікує відновлення міжнародного пасажирського авіасполучення лише на початку осені.
  • У світі кількість хворих та інфікованих перевищила 2 млн осіб, померли – понад 126 тис., одужали – 484 тис. Темпи захворюваності знижуються вже 4 день поспіль. Найгірша ситуація – у США, де зареєстровано понад 600 тис. хворих, кількість жертв епідемії перевищила 25 тис. Президент США Трамп має намір поступово скасувати карантинні обмеження до 1 травня. Він оголосив про припинення фінансування Всесвітньої організації охорони здоров’я, яка, за його словами, продемонструвала свою неефективність у боротьбі з пандемією, а також приховала масштаби поширення захворювання. На тлі позитивної динаміки захворюваності уряд Італії з 14 квітня скасував частину обмежень, з 19 квітня відновлюють роботу більшість підприємств Польщі. Попри 4 місце у світі за кількістю хворих, смертність у Німеччині, як і раніше, одна з найнижчих у Європі, клініки приймають пацієнтів з інших країн.

Війна

  • На Донбасі внаслідок бойових дій 2 українських військовослужбовців отримали поранення, 1 – бойову травму. Локальні бої із застосуванням стрілецької зброї та гранатометів сталися в Павлополі – на схід від Маріуполя, у Старогнатівці та Тарамчуку – у районі Докучаєвська, в околицях Донецька – у Новомихайлівці, Красногорівці й Пісках, а також у промзоні Авдіївки й неподалік – у Кам’янці.

Україна та світ



  • За оцінками експертів МВФ, ВВП України у 2020 р скоротиться на 7,7 %, а економіка почне зростати лише у 2021 р – на 3,6 %. Інфляція за підсумками поточного року складе 4,5 %, наступного – зросте до 7,2 %. Світовий ВВП у поточному році впаде на 3,3 %.
  • Президент Франції Макрон закликав російського президента Путіна припинити вогонь у "гарячих точках", щоби світ міг зосередитися на боротьбі з пандемією.

Тренди

  • Згідно з результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), лише третина респондентів (32 %) підтримують співпрацю зі МВФ, 46 % – виступають проти нових кредитів. 54 % опитаних побоюються негативних наслідків карантину для економіки більше, ніж самої епідемії, бояться епідемії – лише 26 %. Відкриття ринку землі підтримують приблизно чверть опитаних (26 %), 74 % – проти продажу землі.
    Про скандал із "плівками Єрмака" чули лише третина респондентів, переважна більшість із тих, хто в курсі подій, вважають, що Єрмака має бути відсторонено від посади на час розслідування або відразу відправлено у відставку. Підтримка президента Зеленського поступово падає, але поки ще безпрецедентно висока – 44 % (у березні – 46 %), зросла й кількість тих, хто налаштований проти нього. Лише незначно впав парламентський рейтинг президентської партії – до 25,5 %, на другому місці – "Європейська солідарність" з 10,3 % підтримки, на третьому – "Опозиційна платформа – За життя" з 9,5 %, на четвертому – “Батьківщина” із 6,1 %.

No comments:

Post a Comment