April 14, 2020

13.04.2020: Верховна Рада прийняла поправки до бюджету на 2020 р

Верховна Рада прийняла поправки до бюджету на 2020 р
Верховна Рада прийняла поправки до бюджету на 2020 р
  • Верховна Рада прийняла поправки до бюджету на 2020 р.
  • Києво-Печерську лавру закрили на карантин.
  • Спроби заблокувати підписання закону про відкриття ринку землі провалилися.
  • Ухвалено закон про єдиний рахунок для сплати податків.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла закон про зміни до бюджету на 2020 року з урахуванням виділення коштів на боротьбу з епідемією коронавірусу, медицину, соціальні виплати й пенсії. Витрати на культуру та дорожнє будівництво, підтримку агровиробників, фінансування армії не скорочено. Міністр фінансів Марченко заявив, що документ враховує отримання Україною кредиту МВФ. У закон закладено збільшення дефіциту бюджету в 3 рази – до 298 млрд грн. За словами заст. глави НБУ Сологуба, покриття дефіциту бюджету через емісію неприпустимо, оскільки призведе до неконтрольованого зростання цін і обвалення курсу гривні. Він підкреслив, що Україна має подовжити співпрацю зі МВФ.
    Закон надав владі на період дії карантину можливість перекриття Збройними силами в’їздів до міст і адміністративно-територіальних одиниць з організацією контрольно-пропускних пунктів, запровадив визначення термінів "обсервація" та "самоізоляція", а також дозволив обробку персональних даних без згоди громадян.
    Депутати ухвалили закон про введення єдиного рахунку для сплати податків, який ветував президент та повернув до парламенту без "тютюнових правок" депутата Дубинського.Прийнято закон про відкриття безоплатного доступу громадян і підприємств до даних Держгеокадастру.Депутати відхилили всі проєкти постанов про скасування голосування закону про відкриття ринку землі.Прийнято постанову, яка зобов’язала спікера парламенту негайно підписати всі прийняті закони.
    Депутати "групи Коломойського" голосували синхронно з фракцією "Слуга народу", що дозволило прийняти всі необхідні президенту Зеленському закони монобільшістю. Це може свідчити про досягнення певних домовленостей з олігархом щодо законопроєкту про гарантії неповернення збанкрутілих банків їхнім колишнім власникам. За словами голови фракції "Слуга народу" Арахамії, за закон уже знайдеться достатня кількість голосів. Заст. глави фракції Корнієнко вважає, що його може бути винесено на голосування на початку травня, однак спікер парламенту Разумков цього не підтвердив. Низка депутатів попередили, що, навіть у разі прийняття закону, спробують визнати його неконституційним.
  • Згідно з даними Держслужби зайнятості, кількість безробітних минулого тижня зросла на 10 % й сягнула 388 тис. працездатних громадян.
  • Попри дощі, пожежі в зоні відчуження Чорнобильської АЕС та околицях Києва не вщухають. Держслужба з надзвичайних ситуацій стверджує, що загрози сховищу радіоактивних відходів немає. На 10 день пожеж президент Зеленський, нарешті, висловив стурбованість ситуацією, що склалася. Верховна Рада збільшила в 18 разів штрафи за умисні підпали трави.
  • Платіжна система VISA збільшила до 1500 грн ліміт безконтактних транзакцій без використання PIN-коду.
  • Правління державного Укрексімбанку вирішило залучити 20 млрд грн кредиту рефінансування від НБУ. Регулятор для відкриття програми рефінансування зажадав у заставу активи на 30 млрд грн. Серед банкірів поширюються чутки, що рефінансування потребують і інші держбанки.
    У зв’язку зі святковим днем ​​у Європі попит на валюту на міжбанку був незначним, нерезиденти активності не проявляли. Нацбанку вдалося купити майже $50 млн, курс гривні незначно зміцнився: 27,04 ₴/$ (-0,16 грн), 29,54 ₴/€ (-0,02 грн), 3,68 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Київ

  • Київська міська адміністрація повідомила про потужну DDoS атаці на сайти та електронні сервіси міста, яку вдалося успішно відбити.
  • Член політради партії "Голос", шоумен Притула не планує балотуватися на посаду мера Києва й не розуміє, навіщо його було включено соціологічними службами до рейтингів. Лідером серед кандидатів залишається чинний мер Кличко.

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я, кількість нових хворих та інфікованих на коронавірусну інфекцію в Україні зросла на 270 й сягнула 3372 осіб, 98 з яких – померли, 119 – одужали. МОЗ обіцяє не допустити лікування пацієнтів експериментальними препаратами, що мають побічні ефекти. Головний санітарний лікар Ляшко заявив, що медична система України не в змозі прийняти понад 3,5 тис. хворих на коронавірус у важкій стадії. Кількість тестованих пацієнтів зросла до 3 тис. на добу.
    Ляшко знову заборонив роботу продуктових ринків через системне невиконання ними протиепідемічних заходів. Він заявив, що на Вербну неділю кількість порушень карантину священнослужителями було незначним. Київська влада повністю перекрила Києво-Печерську лавру, де захворіли понад 90 священнослужителів.
  • У світі підтверджено вже 1,92 млн випадків зараження на коронавірус, 0,12 млн осіб – померли, 0,45 млн – одужали. Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила, що у світі триває розробка майже 70 вакцин, з яких 3 – уже проходять клінічні випробування на людях. ВООЗ не виключає повторного інфікування іншими мутаціями вірусу й закликала керівництво країн не поспішати зі скасуванням обмежувальних заходів.У місцях спалаху захворюваності в США спостерігається поступове зниження смертності. В Італії після декількох днів поліпшення епідеміологічної ситуації, смертність знову зросла, проте в регіоні Венето карантинні обмеження поступово пом’якшуються. Президент Франції Макрон подовжив карантин до 11 травня, попри те, що кількість хворих зменшується вже 4 день поспіль. У Німеччині понад половина інфікованих уже одужали. Президент Туреччини Ердоган оголосив комендантську годину й на наступні вихідні.

Війна

  • На Донбасі всією лінією фронту відбуваються перестрілки з використанням стрілецької зброї та гранатометів: у Павлополі – на приморській ділянці фронту, у Тарамчуку – на захід від Докучаєвська, у Пісках, Опитному і Красногорівці – в околицях Донецька, а також у Кримському – у районі траси Р-66 на півночі Луганської обл. Захисників Широкиного було обстріляно з мінометів. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, минулу добу армія завершила без втрат, захворювання на коронавірус серед військовослужбовців не зафіксовано.

Україна та світ

  • У багатьох європейських країнах ціна на електроенергію стала негативною через її надвиробництво.
  • Після оголошення угоди країн ОПЕК та Росії щодо скорочення видобутку нафти, ціна на неї на світових ринках знову знижується.

Тренди

  • Міністр цифрової трансформації Федоров оголосив про приєднання України до ініціативи щодо впровадження електронного підпису серед країн Східного партнерства ЄС.

No comments:

Post a Comment