April 10, 2020

09.04.2020: МВФ прогнозує похмуре майбутнє світовій економіці

МВФ прогнозує похмуре майбутнє світовій економіці
МВФ прогнозує похмуре майбутнє світовій економіці
  • МВФ прогнозує похмуре майбутнє світовій економіці.
  • Курс гривні знову поступово падає.
  • Бої на Донбасі не припиняються ні на день.

В Україні

  • За даними Держстату, інфляція в березні виросла на 0,8 %, проте в річному вимірі – сповільнилася до 2,3 %.
  • Кабмін та НБУ представили президенту Зеленському оновлену програму кредитування 5–7–9 %, що передбачає полегшення отримання позик за умови збереження оплати праці.
  • За прогнозом Світового банку, ВВП України в нинішньому році впаде на 3,5 %, якщо кризу, пов’язану з пандемією, буде подолано до другого півріччя.
  • Антимонопольний комітет дозволив покупку олігархом Ярославським в олігарха Пінчука банка "Кредит-Дніпро".
  • Тренд на торгах сформував великий покупець – Сітібанк, через який працюють нерезиденти, що вклали кошти в ОВДП. У всьому світі інвестори виводять гроші з економік, що розвиваються, до яких належить й Україна – за останні 2 місяці, за оцінкою Світового банку, відтік коштів склав понад $100 млрд. Ринок, як і раніше, малооб’ємний, тому, попри спроби спекулянтів розгойдати курс, гривня продовжує дешевшати: 27,26 ₴/$ (+0,06 грн), 29,65 ₴/€ (+0,06 грн), 3,68 ₴/10 руб (+0,08 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні зареєстровано 2203 випадки захворювання на коронавірусну інфекцію, 69 осіб – померли, 61 – вилікувалися. За словами головного санлікаря Ляшка, піку епідемії 14 квітня вдасться уникнути за умови дотримання карантинних заходів.
    У Тернополі почали масово тестувати лікарів. Дуже багато хворих – серед священників. У Києво-Печерській Лаврі зареєстровано 32 випадки зараження. За твердженням Офісу президента, йти на Великдень до церкви планують лише 3 % мешканців. Глава УГКЦ Святослав закликав парафіян не приходити до церкви на Великдень і звільнив їх від сповіді та причастя. Нацполіція заявила, що поліціянти не виганятимуть людей із храмів.
    За словами мера Івано-Франківська, у трьох областях – Львівській, Тернопільській та Івано-Франківській може бути запроваджено комендантську годину. У Чернівецькій обл. із суботи до понеділка закривають усі магазини, заправки та аптеки і просять жителів залишатися вдома.
    Після захворювання депутата Шахова всім співробітникам Офісу президента зробили тест на коронавірус.
    Кабмін визначив, що особи, що перебувають на обсервації, мають платити за харчування та за проїзд до місця проживання після закінчення перебування, вживання алкоголю заборонено. За все інше платитиме місцева влада. Крім того, змінено постанову – знову заборонено роботу магазинів будматеріалів та дозволено роботу хімчисток.
    До апеляційного адмінсуду Києва надійшли 11 позовів щодо скасування постанови Кабміну про введення обмежень під час карантину.
    Антимонопольний комітет стверджує, що торгові мережі знижують націнку на продукти першої необхідності.
  • За даними університету Ґопкінса, кількість хворих та інфікованих у світі перевищило 1,6 млн, з них померли – 95,6 тис., вилікувалися – 355 тис. За твердженням корейських вчених, зафіксовано випадки повторного захворювання на коронавірус у пацієнтів, що видужали. Масштабне тестування дозволило пройти епідемію без карантину та закриття підприємств.
    Уряд Польщі подовжив карантин до 26 квітня та запровадив обов’язкове носіння масок у громадських місцях. Кількість померлих в Італії та Франції поступово скорочується, у Великій Британії – зростає. У Німеччині швидкими темпами збільшується кількість інфікованих, проте смертність – набагато нижча, ніж в Італії, Іспанії та Франції.
    За оцінкою Європейського центру з контролю та профілактики захворювань, пік епідемії в країнах ЄС ще не пройдено.
    МВФ очікує найбільшого падіння світової економіки з часів "великої депресії" 1929–1933 рр. Глава Фонду Георгієва висловила надію, що у 2021 р економіки частково відновляться, проте ситуація може розвиватися й за більш жорстким сценарієм. Вона закликала уряди надати підтримку підприємствам та громадянам, інакше, за її словами, процес відновлення піде набагато важче. Агентство Bloomberg оцінює втрати світової економіки протягом 2 років у $5 трлн. Експерти JP Morgan Chase прогнозують обвал світового ВВП на $5,5 трлн (8,8 %) до кінця 2021 р. Мюнхенський інститут економічних досліджень оцінюють падіння ВВП Євросоюзу за підсумками року на 10,5 %.
    Міністри фінансів ЄС погодили пакет заходів допомоги економікам на суму €540 млрд.

Війна

  • Окупанти не припиняють обстріли позицій українських військ усією лінією фронту. З мінометів було обстріляно захисників Водяного та Павлополя – на схід від Маріуполя, Новолуганського – на Світлодарському водосховищі, Попасної та сіл у її околицях – Новоолександрівки й Новозванівки, а також Орєхового й Золотого – у районі траси Р-66 у Луганській обл. У Новгородському в околицях Горлівки окупанти застосували протитанковий ракетний комплекс, а в Кримському – на півночі Луганської обл. – атакували за підтримки гармат БМП. Перестрілки зі застосуванням стрілецької зброї та гранатометів сталися в Павлополі, Пищовику та Водяному – на приморській ділянці фронту, у Старогнатівці та Богданівці – на південь від Докучаєвська, в околицях Донецька – у Красногорівці, Новомихайлівці та Авдіївці, а також у Новоолександрівці, Новозванівці, Попасній, Орєховому. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок бойових дій армія зазнала втрат – один боєць загинув, двоє отримали поранення. Захворювання на коронавірусну інфекцію серед особового складу не зафіксовано.

Україна та світ

  • Україна в січні збільшила експорт курятини до ЄС до 9,7 тис. т, що на 18,7 % більше, ніж минулого році й посідає третє місце після Таїланду та Бразилії.
  • На переговорах ОПЕК+ Росія та Саудівська Аравія практично домовилися про скорочення видобутку нафти. Падіння попиту на нафту у світі склало майже 30 млн барелів на добу. ОПЕК намагається скоротити видобуток на 20 млн барелів, оскільки у світі не вистачає місткостей для зберігання. На чутках про успішне завершення переговорів нафтові ф’ючерси поступово дорожчають.

Тренди

  • На думку колишнього спецпредставника Держдепартаменту США щодо врегулювання на Донбасі Волкера, Україна не зможе боротися з кризою та розкрити свій потенціал, якщо не відмовиться від упередженого правосуддя й захисту інтересів олігархів. Заступник глави Офісу президента Тимошенко заперечує посилення олігархічного впливу й розподіл регіонів між олігархами. За його словами, вони лише допомагають грошима та менеджерами.


No comments:

Post a Comment