April 01, 2020

31.03.2020: Кабмін дозволив роботу ринків та пом’якшив обмеження для хворих

Кабмін дозволив роботу ринків та пом’якшив обмеження для хворих
Кабмін дозволив роботу ринків та пом’якшив обмеження для хворих
  • Кабмін дозволив роботу ринків та пом’якшив обмеження для хворих.
  • Аваков вважає, що карантин в Україні не буде скасовано раніше середини травня.

В Україні

  • У Верховній Раді зареєстровано 2 постанови про скасування закону про продаж землі.
  • Новопризначений міністр фінансів Марченко заявив, що уряд не планує відмовлятися від виконання зобов’язань перед міжнародними партнерами. НБУ повідомив про погашення 14 березня $410 млн кредиту МВФ за програмою розширеного кредитування.
  • Мер Києва Кличко стверджує, що прийнятий 30 березня закон про боротьбу з наслідками епідемії істотно скорочує доходи місцевих бюджетів – зокрема, столиця втратить 1,6 млрд грн.
  • Останній день місяця ознаменувався різким зміцненням гривні після повідомлення про прийняття закону про продаж землі. Також учасники зовнішньоекономічної діяльності закривали місячні та квартальні контракти, тому на ринку виник надлишок валюти. Довідковий курс встановлено на рівні 27,63 ₴/$ (-0,43 грн), 30,26 ₴/€ (-0,70 грн), 3,52 ₴/10 руб (+0,01 грн). НБУ купував валюту вперше з початку кризи – за оцінкою учасників торгів, регулятор купив майже $50 млн.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні, нарешті, з’явився перший протокол лікування коронавірусної інфекції – його розробили медики Вінниці на базі досвіду Китаю, Південної Кореї та США. За даними Міністерства охорони здоров’я, на вечір 31 березня в країні зафіксовано 645 випадків захворювання, 17 пацієнтів померли, 10 – одужали. До України прибув ще один транспортний літак із Китаю з тестами, масками та апаратами штучної вентиляції легенів. Президент Зеленський повідомив про досягнення домовленості з канцлером Німеччини Меркель щодо виділення Україні допомоги на суму €150 млн. Глава президентського офісу Єрмак заявив, що влада робить усе можливе для наповнення аптек засобами захисту. Антимонопольний комітет стверджує, протягом останнього тижня фактів зростання цін на продукти не зафіксовано.
    На думку міністра внутрішніх справ Авакова, Україна зможе вийти з карантину не раніше 15 травня.
    Уряд пом’якшив карантинні вимоги – хворі зможуть в екстрених випадках відвідувати аптеки та магазини. Також знято заборону на роботу продуктових ринків за умови дотримання дистанції між торговими точками.
    Із 6 квітня на телеканалах транслюватимуться уроки для школярів з 11 основних предметів.
    У Києві два найбільших торгових центри – Океан Плаза та ДрімТаун – скасували орендну плату на період карантину.
    Держприкордонслужба очікує прибуття до країни на Великдень майже 200 тис. громадян. Міністр Аваков заявив, що не дасть дозволу на прибуття чартерів із туристами заради безпеки мільйонів громадян. Найбільші українські туроператори наполягають, що пандемія є форс-мажором, і це дозволяє їм не повертати гроші за продані тури.
  • Кількість зареєстрованих хворих та інфікованих у світі сягнула 850 тис. осіб, померли – понад 42 тис., одужали – 718 тис. Кількість смертей від коронавірусу у Франції ще зростає – минулої доби померли майже 500 хворих. В Італії смертність, а також кількість нових зареєстрованих хворих та інфікованих поступово зменшується. У Німеччині щотижня тестують 350 тис. осіб. На думку експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я, пік епідемії в Європі буде незабаром пройдено, після чого, ймовірно, кількість хворих суттєво зменшиться. За даними статистики, більшість тих, хто захворів – віком від 60 років.
    Президент США Трамп заявив, що наступні кілька тижнів будуть вкрай важкими – з різким зростанням кількості смертей, та закликав громадян дотримуватися карантину до кінця квітня. Група боротьби з вірусом при адміністрації президента не виключає, що кількість жертв епідемії може сягнути від 100 до 240 тис. осіб.
    Керівник клініки, яка приймає жертв епідемії, який контактував із президентом РФ Путіним повідомив про позитивний аналіз на коронавірус.
    Експерти ООН прогнозують, що негативні наслідки пандемії для світової економіки будуть довгостроковими – криза найсильніше вдарить по країнах, що розвиваються, до яких належить Україна.
    Організатори Євробачення планують у травні провести замість пісенного конкурсу онлайн-концерт за участі всіх заявлених виконавців.

Війна

  • Бойові дії на Донбасі не припиняються ні на день. Бої місцевого значення тривали всією лінією фронту: на схід від Маріуполя – у Широкиному і Гнутовому, у Старогнатівці – на південь від Докучаєвська, в околицях Донецька – у Мар’їнці, Красногорівці, Пісках та Опитному, в Авдіївці та Кам’янці, у Зайцевому – у районі Горлівки, у Луганському – на Світлодарському водосховищі й у Новотошківському – на трасі Р-66 у Луганській обл. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок бойових дій 1 військовослужбовець загинув, 4 – поранено та травмовано. Захворювання на коронавірус серед особового складу не зафіксовано. "Міністр охорони здоров’я Донецької республіки" повідомила про перший зареєстрований випадок інфікування.

Україна та світ

  • Угода ОПЕК із Росією щодо скорочення видобутку нафти закінчилася 1 квітня. Ціна нафти марки Brent з постачанням у травні впала до $22,7/барель.
  • МЗС РФ заявив, що вступ до НАТО Північної Македонії не сприятиме боротьбі з пандемією й не зміцнить європейську безпеку.

Тренди

  • Депутат від "Слуги народу" Лєрос, який опублікував відеоматеріали щодо торгівлі посадами братом глави Офісу президента Єрмака, заявив про переслідування з боку правоохоронних органів, що діють за вказівкою чиновника, та пообіцяв надати нові свідоцтва. За твердженням адвоката депутата, із 5 відкритих за фактом публікації кримінальних проваджень лише одно пов’язане з корупцією.
  • Виробники сільгосппродукції попередили про істотну нестачу вологи в ґрунті через безсніжну зиму, що може призвести до втрат врожайності основних експортних культур.

No comments:

Post a Comment