March 29, 2020

28.03.2020: Зеленський призначив Хомчака головнокомандувачем ЗСУ.

Зеленський призначив Хомчака головнокомандувачем ЗСУ.
Зеленський призначив Хомчака головнокомандувачем ЗСУ.
  • Зеленський призначив Хомчака головнокомандувачем ЗСУ.
  • Україна перейшла на літній час.
  • Прикордонники пропускають до країни всіх громадян і після закриття кордонів.

В Україні

  • За словами депутата від "Слуги народу" Кравчук, на позачерговому засіданні парламенту буде проголосовано закон про підтримку підприємців, малого та середнього бізнесу, що найбільш постраждали від введення карантину. Ще один законопроєкт має дозволити використання лікарями лікарських засобів, які не є препаратами проти грипу. Фракція "Голос" підготувала проєкт постанови про звільнення міністра охорони здоров’я Ємця. ЗМІ повідомили, що разом із ним може бути звільнено й міністра фінансів Уманського.
  • Компанія олігарха Ахметова "ДТЕК-Енерго" звернулася до власників облігацій із проханням про реструктуризацію боргів та готується до технічного дефолту. Генеральний директор компанії олігарха Пінчука "Інтерпайп" прогнозує зниження обсягів продажу труб в ІІ-ІІІ кварталах на 30–50 %.
  • За даними Мінфіну, у лютому сукупний державний та гарантований державою борг у гривневому еквіваленті зменшився через ревальвацію гривні на 29,8 млрд і склав 2,05 трлн грн.
  • Україна перейшла на літній час. Ефективність цього переходу для економіки ніхто останніми роками так і не зміг довести. Українські чиновники мають намір скасувати перехід на літній час разом із Євросоюзом у березні 2021 р.
  • За твердженням колишнього генпрокурора Рябошапки, після звільнення його заступника Тріпака справу про вбивство активістки Гандзюк буде "поховано" чинним генпрокурором Венедиктовою.

Пандемія коронавірусу

  • Кількість зареєстрованих випадків захворювання на коронавірус в Україні збільшується швидкими темпами. Станом на ранок 29 березня зафіксовано 418 хворих і інфікованих, 9 осіб – померли, 5 – одужали. Підтверджено діагноз ще в одного депутата – Скороход. За її твердженням, звичайний пацієнт практично не має шансів пройти тестування – їй допомогло це зробити лише посвідчення депутата.
    Міністр внутрішніх справ Аваков виступає за запровадження максимально жорсткого режиму карантину. За його словами, існує ймовірність введення керівництвом країни комендантської години або, навіть, режиму надзвичайного стану, як це вже зробили деякі країни. На в’їзді до Києва встановлено блокпости, на яких поліціянти вибірково вимірюють температуру, проте рух автотранспорту не перекрито. Мерія Сум заборонила громадянам виходити на вулиці без нагальної потреби та збиратися групами понад 2 особи, хоча подібні заходи суперечать законодавству. Голова Чернівецької обласної державної адміністрації закликав запровадити в області особливий режим в’їзду та заборонити поїздки пасажирського транспорту між областями.
    МОЗ не виключає проведення швидкої перекваліфікації лікарів на спеціальності, що необхідні для боротьби з епідемією. Протокол лікування хворих коронавірусів у країні – відсутній. Чиновники підтримують відновлення виробництва апаратів штучної вентиляції легенів, які дозволяють знизити смертність. Головний санлікар Ляшко доручив забезпечити гарячим харчуванням лікарів, які надають допомогу хворим, а також створити мобільні бригади для збирання зразків для дослідження. Також МОЗ планує обладнати кімнати відпочинку для співробітників поліції в шпиталях, куди направляють хворих на коронавірус. У неділю із Китаю очікується прибуття літака з тестами, апаратами штучної вентиляції легенів та засобами захисту для медпрацівників, які будуть передані до лікарень, що приймають жертв епідемії.
  • Темпи поширення пандемії зростають. Минулої доби зафіксовано 70 тис. нових хворих. В Італії від коронавірусу смертність дещо знизилася – до 889 осіб за добу, з початку епідемії померли понад 10 тис. хворих. В Іспанії минулої доби померли 832 хворих, число жертв перевищило 5,7 тис. У Великобританії померли понад 1 тис. осіб. У США кількість загиблих перевищила 1,5 тис., кількість інфікованих та хворих – 100 тис. Епіцентром епідемії став Нью-Йорк, президент Трамп оголосив про можливе введення в місті двотижневого жорсткого карантину.
    Фондові індекси США продовжують падіння. Падають і фчерси на нафту – Brent з постачанням у травні вже коштує $25 за барель. А в США ціна важкої нафти впала нижче $0 за барель – деякі компанії стали доплачувати за її відкачування зі сховищ.
    Водночас, уряд Словаччини прийняв рішення про пом’якшення режиму карантину. Через важку ситуацією в економіці про можливе розширення списку підприємств, яким дозволено працювати, оголосив прем’єр-міністр Італії Конте.
    Спецрейсом МАУ з Нью-Йорка евакуювано 359 громадян України, ще майже 800 – спецпотягом із Москви. У суботу до країни повернулися понад 16 тис. осіб, виїхали – 5,7 тис. Держприкордонслужба заявила, що впускатиме всіх громадян, які хочуть повернутися додому.

Війна

  • Окупанти обстріляли позиції українських військ із мінометів у Водяному на схід від Маріуполя, у Пісках та Красногорівці на околиці Донецька та в Орєховому – на трасі Р-66 у Луганській обл. На південь від Докучаєвська – у Старогнатівці, у районі Горлівки – у Шумах та Зайцевому, а також у Золотому поблизу від ділянки розведення військ сталися перестрілки зі застосуванням стрілецької зброї та гранатометів. Унаслідок обстрілу поранено 2 українських військових, один із них – у важкому стані.
  • Президент Зеленський розділив посади начальника Генеральним штабом та головнокомандувача Збройними силами. Він звільнив генерала Хомчака, який обіймав обидві посади та призначив його головнокомандувачем ЗСУ й підпорядкував йому Генштаб, начальником якого призначено генерала Корнійчука, який обіймав посаду заст. головного інспектора ЗСУ. Крім того, Зеленський створив ще одну посаду – командувача об’єднаними силами ЗСУ та призначив на неї генерала Наєва, який виконував у 2018 р обов’язки командувача операцією об’єднаних сил.

Тренди

  • За твердженням глави комітету Верховної Ради з охорони здоров’я Радуцького, запровадження другого етапу медичної реформи, яке заплановано на 1 квітня, відкладено не буде, попри провальні результати в боротьбі з епідемією.

No comments:

Post a Comment