January 24, 2023

22.01.2023: Глава МЗС Бербок: Німеччина не проти передавання Польщею танків Leopard II

Глава МЗС Бербок: Німеччина не проти передавання Польщею танків Leopard II

  • Глава МЗС Бербок: Німеччина не проти передавання Польщею танків Leopard II.

  • Начальник ГУР Буданов звинуватив СБУ у вбивстві свого співробітника – банкіра Кірєєва.

  • Колишній прем'єр-міністр Великої Британії Джонсон закликав світ збільшити допомогу Україні.

Війна

Фронт

  • Президент Зеленський в інтерв'ю німецькому телеканалу ARD заявив, що російське командування може розпочати наступ на будь-якому напрямку. Він підкреслив, що Путін поставив завдання захопити Луганську та Донецьку область у їхніх адмінкордонах, попри будь-які на втрати.

  • На півночі Луганщини щодня відбуваються бойові зіткнення навколо Сватового та Кремінної.

  • На сході Донецької області точаться бої уздовж траси Лисичанськ – Бахмут. З аналізу оперативних зведень випливає, що російським військам вдалося просунутися на північ і південь від Бахмута, бої тривають на околиці міста. Окупанти впритул наблизилися до Костянтинівки з південного сходу та атакують позиції українських військ у навколишніх селищах.
    Українські війська зазнають тяжких втрат під час боїв у районі Бахмута. Президент Зеленський повідомив, що військове керівництво отримало завдання створити резерви особового складу для відновлення боєздатності підрозділів.

  • Українські війська відбили атаки в районі Авдіївки – у Новобахмутівці, та Донецька – у Первомайському та Мар'їнці.

  • У ранковому зведенні Генштаб повідомив про бої на Запорізькому напрямку. Представник командування Таврійського напрямку Єрин спростував твердження російських пропагандистських ЗМІ про прорив російських військ на цій ділянці фронту. Він заявив, що російські підрозділи намагалися вести наступальні дії в напрямку Запоріжжя, але їх було відкинуто.

  • Упродовж доби російські війська обстріляли з території РФ прикордонні населені пункти Сумської та Харківської областей, серед мирного населення є жертви. Міста та села на лінії фронту безперервно зазнають обстрілів, зокрема, зі ЗРК С-300, а також ударів із повітря. Під обстріли потрапили міста та села на правому березі Дніпра в Дніпропетровській та Херсонській областях. Росія завдає ударів переважно по житловій забудівлі та об'єктах критичної інфраструктури.

  • Нацполіція повідомила, що з моменту вторгнення відкрито майже 60 тис. кримінальних проваджень за фактами воєнних злочинів Росії. З них майже 48 тис. – за порушення законів та звичаїв війни, понад 9 тис. – за посягання на суверенітет і територіальну цілісність країни, понад 2 тис. – за колабораціонізм.

Тил

  • Президент Зеленський випустив відео зі зверненням до українців на День Соборності. Він впевнений, що єдину та незалежну державу раніше чи пізніше буде відновлено, а Україна вже цього року переможе у війні, якщо українці не припинятимуть боротьбу та збережуть єдність. Зеленський наголосив, що українці не збережуть свою державу, якщо не переможуть Росію.

  • Кабмін звільнив заступника міністра інфраструктури Лозинського, якого затримали детективи НАБУ на хабарі в $400 тис. Міністр Кубраков доручив перевірити всі наявні проєкти міністерства, які реалізуються як коштом бюджету, так і міжнародними партнерами й фінансовими організаціями. Президент Зеленський заявив, що звільнення Лозинського є "сигналом для всіх, чиї дії чи поведінка порушують принцип справедливості". Зі слів Зеленського, наступного тижня буде оголошено певні кадрові рішення, які, як він стверджує, уже підготовлено.
    За інформацією журналістів, Лозинський був ефективним "розв'язувачем проблем" в уряді й мав постійний контакт із прем'єр-міністром. Після переведення міністра Кубракова на нову посаду саме Лозинського було призначено в. о. міністра. Будь-яка велика корупційна операція вимагає погодження керівництвом відомств, тому, на думку низки експертів, міністр Кубраков, а, ймовірно, і прем'єр-міністр, були в курсі "схем" та допомагали їхній реалізації.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Великої Британії Клеверлі повідомив, що уряд має намір і далі вести переговори із союзниками з НАТО про постачання Україні танків Leopard II. Він наголосив на зацікавленості Великої Британії в тому, щоб українці перемогли Росію якнайшвидше, бо це дасть змогу врятувати безліч життів.
    Президент Макрон на спільній із канцлером Шольцом пресконференції заявив, що не виключає передавання Україні основних бойових танків Leclerc.
    Прем'єр-міністр Польщі Моравецький стверджує, що Україна та Європа неодмінно здобудуть перемогу у війні з Росією – з Німеччиною чи без неї. Він наголосив, що європейські країни, Німеччина насамперед, витрачають час на дискусії, які не мають сенсу, адже докази російських воєнних злочинів кожен може побачити на телебаченні та відеохостингу YouTube. За його твердженням, ніхто не вимагає послаблювати обороноздатність Німеччини, але вона має діяти відповідно до свого потенціалу.
    Видання Süddeutsche Zeitung повідомило про конфлікт на саміті "Рамштайн" міністра оборони США Остіна з радником канцлера Німеччини Шмідтом через умови, які Шольц поставив для постачання танків Leopard II до України. Всупереч зусиллям Остіна, міністр оборони Німеччини Пісторіус на саміті відмовився давати обіцянку про постачання танків. Радник президента США з нацбезпеки Салліван у розмові з радником канцлера Плетнером різко розкритикував позицію Німеччини. Глава комітету нижньої палати Конгресу сенатор від Республіканської партії Маккоул закликав адміністрацію Байдена відправити в Україну хоча б один танк M1 Abrams, щоби позбавити Німеччини підстави для відмови щодо погодження надання танків – як власних, так і тих, якими озброєнні армії європейських партнерів.
    Міжнародні партнери намагаються "дотиснути" Німеччину, й, схоже, їхні зусилля нарешті мали результат. Пісторіус заявив, що рішення щодо танків буде ухвалено вже незабаром, "і все одне, яким воно буде". Міністр закордонних справ Бербок у неділю заявила в інтерв'ю французькому телеканалу, що Німеччина не заперечуватиме проти передавання Польщею танків Leopard II Україні, навіть якщо дозвіл не буде надано. Постачання танків без дозволу країни походження озброєнь може зруйнувати систему контролю над продажем зброї, що створювалася десятиліттями.
    Командувач Об'єднаних сил генерал Наєв повідомив про формування нових танкових підрозділів, які буде укомплектовано західними машинами.

  • Глава МЗС Італії Таяні повідомив, що підготовку до передавання Україні комплексу ППО та ПРО SAMP/T майже завершено, за активної участі Франції. Італія вже надала Україні 5 пакетів воєнної допомоги на загальну суму приблизно €1 млрд.

  • Президент Зеленський повідомив німецькому телеканалу ARD, що, крім систем ППО, Україні потрібні артилерія, РСЗВ і важка бронетехніка – танки, БТР та БМП різного призначення. Також нагальною проблемою є забезпечення техніки боєприпасами. За його слів, передавання кількох десятків танків "не усуне проблему", оскільки Росії має на озброєнні орієнтовно 1 тис. танків, проте цей крок мотивуватиме українських бійців. Він наполягає, що для перемоги у війні потрібні сучасні літаки та ракети середньої та великої дальності. Зеленський наголосив, що вся ця техніка необхідна Україні для звільнення власної території, а не для дій на території Росії.

  • В Україну на запрошення президента Зеленського знову приїхав колишній прем'єр-міністр Великої Британії Джонсон. Він відвідав Бучу й зустрівся із Зеленським. Джонсон закликав світову спільноту подвоїти зусилля та надати Україні "всі необхідні інструменти" для перемоги. Він підкреслив, що єдиний спосіб завершення війни – це перемога України, і чим швидше Путін зазнає поразки, тим краще для України та для всього світу.

  • Депутат від "Єдиної Росії" Вяткін запропонував вилучити зі шкільної програми книгу Солженіцина "Архіпелаг ГУЛАГ", яка, нібито, суперечить справжнім історичним подіям. Цю тему одразу ж підхопили пропагандистські ЗМІ та інші російські депутати.

  • Начальник департаменту Офісу генпрокурора Білоусов повідомив, що розслідування про злочини ПВК "Вагнера" ​​триває для притягнення її керівництва та найманців до відповідальності.

  • Заступник секретаря російської Ради безпеки, колишній президент Медведєв констатував, що через нові постачання західних озброєнь Україні "Росії буде дуже непросто – і не треба ілюзій". Однак, за його твердженням, після затяжної війни складеться альянс країн, які незадоволені США, які "кинуть стару Європу та нещасних українців", після чого "світ знову прийде до стану рівноваги".

  • Блогери виявили комплекси ППО "Панцир-С1" на дахах уже 3 московських будівель, які оточують Кремль. Міністерство оборони повідомило про проведення в Московській області навчань підрозділів ППО, зокрема, розрахунків ЗРК С-300.

  • Глава МЗС Австрії Шалленберг вважає загрози Росії застосувати ядерну зброю небезпечними, морально неприйнятними та такими, що суперечать міжнародному праву. Він підкреслив, що багато країн модернізують свої ядерні арсенали й це є ознакою нових перегонів ядерних озброєнь, але з більшою кількістю учасників, ніж це було під час холодної війни.

  • Міністр закордонних справ Ірану Амір-Абдоллахіян заявив, що країна визнає армії Європи терористичними організаціями в разі, якщо подібне рішення буде ухвалене ЄС щодо Корпусу вартових ісламської революції. Він також погрожує Європі денонсуванням Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

  • Міністр енергетики Росії Шульгін повідомив про досягнення домовленості з Пакистаном про постачання до країни російської нафти та газу, які сплачуватимуться "валютою дружніх країн".

  • Президент Європейської Ради Мішель закликав країни ЄС домовитися про управління замороженими активами Центробанку Росії для отримання прибутку, який можна направити на відновлення України.

  • Глава МВС Латвії Кучинскіс заявив, що країна не впускатиме російських чоловіків, які тікають від мобілізації.

  • У Чехії в неділю відбудеться другий тур президентських виборів. Колишній прем'єр-міністр країни мільярдер Бабіш позиціює себе як проросійського кандидата і звинувачує свого опонента, генерала Павла, у спробі втягнути країну у воєнний конфлікт. Бабіш заявив, що в разі перемоги на виборах не планує відправляти чеських військовослужбовців на допомогу Польщі та країн Балтії, якщо на них нападе Росія. У відповідь на репліку журналістів, що це є зобов'язанням Чехії перед НАТО, він заявив, що прагне миру, а не війни.

Тренди

  • Публікація у виданні The Wall Street Journal про вбивство банкіра Кірєєва, який брав участь у мирних переговорах із Росією в складі української делегації, надалі бентежить українське інформаційне поле. На поверхню спливають нові факти. Начальник Головного управління розвідки Буданов заявив, що Кірєєва вбили співробітники СБУ, причому голова відомства Баканов не зміг пояснити мети цієї операції. Буданов стверджує, що Кірєєв був засекреченим співробітником ГУР, а він особисто відправив банкіра на переговори з Росією для затягування процесу та виграшу часу. Зі слів Буданова, Держбюро розслідувань наразі розслідує цю справу, а слідчим надано всю потрібну інформацію. Він підтвердив, що знає поіменно всіх осіб, які брали участь у позасудовій страті Кірєєва. 

No comments:

Post a Comment