January 24, 2023

21.01.2022: Заступника міністра інфраструктури Лозинського затримано на хабарі

Заступника міністра інфраструктури Лозинського затримано на хабарі

  • Заступника міністра інфраструктури Лозинського затримано на хабарі.

  • Міноборони заперечує корупцію закупівлі продовольства для армії.

  • Фонд держмайна продав за $5 млн порт Усть-Дунайськ.

  • Російські чиновники загрожують НАТО та США ядерним ударом у відповідь на воєнну допомогу Україні.

Війна

Фронт

  • За оцінкою Головного управління розвідки, білоруський президент Лукашенко "водить за ніс" керівництво РФ і цими діями розвінчує російську інформаційну спецоперацію про начебто підготовку вторгнення з території Білорусі. Представник ГУР Юсов заявив, що Росія вже готує населення до життя в стані війни. ГУР вважає, що Росія має намір зробити війну затяжною, тоді як мета України – завершити її якнайшвидше.

  • На півночі Сумської області вдалося припинити спробу прориву диверсійної групи з території РФ.

  • На півночі Луганщини точаться в'язкі бої в районі міст Сватове та Кремінна. Генштаб повідомив про відбиття атак поблизу Куп'янська та на Лиманському напрямку – у Новоселівському, Тернах та Серебрянському лісництві.

  • Тривають запеклі бої в районі траси Лисичанськ – Бахмут та на околицях Бахмута. Окупанти безперервно атакують малими групами, деякі з них дійшли до селищ на південний схід від Костянтинівки. Українські війська зазнають тяжких втрат.

  • У ранковому зведенні Генштаб повідомив про відбиття російських атак навколо Донецька – у Первомайському, Мар'їнці, Побєді.

  • Ділянка фронту в Запорізькій області поступово "оживає" після 9 місяців відносного "спокою". Українські війська відбили кілька атак окупантів уздовж автошляхів, що ведуть до Запоріжжя. За оцінкою департаменту розвідки Міноборони Великобританії, ситуація на фронті зайшла в глухий кут, проте в районі Бахмута російські війська можуть досягти локального успіху. На ділянці фронту в Запорізькій області обидві сторони зосередили значні сили.

  • Росія тримає в Чорному морі 5 кораблів із крилатими ракетами "Калібр" на борту. Оперативне командування "Південь" вважає, що Росія готується до нового ракетного удару по українських об'єктах інфраструктури, а поки збирає інформацію про можливі цілі та розташування українських засобів ППО.

Тил

  • Національний оператор Укренерго констатує, що споживання електроенергії зростає, тоді як генерація скоротилася через виведення в ремонт одного з енергоблоків ТЕС. що мало наслідком зростання дефіциту потужності в енергосистемі. Усім обленерго доведено ліміти споживання, перевищення яких призводить до аварійних вимкнень.

  • Детективи НАБУ провели обшуки та затримали заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Лозинського. Йому висунуто підозру в отриманні хабаря $400 тис. на закупівлі генераторів у вересні 2022 р. Сума контракту склала 1,8 млрд грн. Міністерство висловило готовність співпрацювати зі слідством та має намір звільнити чиновника.

  • Фонд держмайна повідомив про продаж цілісного майнового комплексу морського порту Усть-Дунайськ за 201 млн грн (трохи понад $5 млн). Порт купила вінницька компанія "Еліксир". Вона імпортує добрива із Сербії, звідки їх можна доставити до України Дунаєм. Під час торгів ціна зросла в 3,3 раза. Через порт з 1 квітня відвантажено 150 тис. т продовольства за проєктної потужності 4,1 млн т. Порт потребує повної реконструкції та поглиблення річища біля причалу.

  • НБУ минулого тижня продав із резервів понад $772 млн. У попередні тижні продажі становили $659 млн і $682 млн. За три тижні регулятор купив усього $21,8 млн, що свідчить про те, що агрохолдинги не повертають валютний виторг до країни.

Україна та світ

  • Міністри закордонних справ країн Балтії закликали уряд Німеччини негайно надати танки Україні. Вони наголосили, що Німеччина як одна з провідних держав ЄС несе особливу відповідальність за допомогу Україні.
    Заступник міністра закордонних справ, колишній посол у Німеччині Мельник висловив розчарування нерішучістю Німеччини. Він вважає "смішним" те, що міністерство оборони Німеччини майже за рік після вторгнення Росії все ще не завершило інвентаризацію запасів Бундесверу й техніки на складах виробників.
    Голова Комітету з оборони німецького Бундестагу Штрак-Циммерман заявила, що Німеччина так і не змогла продемонструвати рішучу підтримку України, відклавши рішення щодо відправлення танків. Депутат назвала комунікацію канцлера Шольца з парламентом та народом із цього приводу "катастрофою". Вона закликала уряд дати дозвіл на постачання хоча б партнерам. Міністр оборони Німеччини Пісторіус має намір незабаром відвідати Україну для переговорів із міністром оборони Резніковим.
    Координатор Ради нацбезпеки США Кірбі заявив, що адміністрація Байдена не викручує руки, не підштовхує та не вмовляє [уряд Німеччини]. Кірбі наголосив, що країна сама має визначити, яку техніку та в яких обсягах вона може надати Україні.
    Видання Spiegel повідомило, що Бундесвер має на озброєнні 212 справних танків Leopard II різних модифікацій. З них 19 танків моделі A5 використовуються лише на навчаннях і їх може бути передано Україні, ще 99 – перебувають у ремонті.
    Міністр оборони Рєзніков заявив, що низка країн Європи готові розпочати підготовку українських екіпажів на танках Leopard II. Він висловив сподівання, що Німеччина після політичних консультацій усередині країни все ж таки погодиться надати їх Україні, а також дозволить це зробити іншим країнам.
    Міністерство оборони Чехії спростувало інформацію про готовність надати Україні танки Leopard II, які отримано за "обміном колом" від Німеччини. Також названо неправдивим повідомлення, що Чехія нібито планувала отримати американські танки M1 Abrams в обмін на танки Leopard II, які буде надано Україні.
    Голова комітету з оборони парламенту Фінляндії Хяккянен вважає, що Німеччина зрештою погодиться на постачання танків Україні. Сама Фінляндія танки не постачатиме через те, що має найпротяжніший кордон із Росією. Армія країни має на озброєнні 239 танків Leopard II.
    Заступник голови Офісу президента Сібіга повідомив, що наступна зустріч групи воєнної підтримки України у форматі "Рамштайн" відбудеться в лютому. Її головною темою буде постачання авіації.
    Уряд Кіпру висловив готовність передати Україні танки Т-80У в обмін на їхню швидку заміну танками Leopard II, які могла б надати Греція. Армія Кіпру (грецька) має на озброєнні 82 радянські танки.

  • Заступник секретаря російської Ради безпеки, колишній президент Медведєв заявив, що "укронацисти" та Західна Європа є прямими спадкоємцями тих, хто воював із Росією, тому для росіян війна в Україні є "новою вітчизняною", і вона обов'язково завершиться перемогою РФ.
    Глава російської Держдуми Володін погрожує США та НАТО глобальною ядерною катастрофою за постачання озброєнь, які може бути використано для завдання ударів по російських містах та спроб захоплення "російських територій". Він наголосив, що до цього моменту ядерні держави не стикалися із загрозами порушення територіальної цілісності, тому не застосовували ядерної зброї.

  • Колишній президент Молдови, лідер Партії соціалістів Додон лякає населення можливістю втягування країни у війну "НАТО з Росією" через дії та заяви президента Санду про відмову від нейтрального статусу. Додон звинуватив Санду в тому, що вона діє "за наказами своїх заокеанських господарів" усупереч інтересам країни.

  • За інформацією телеканалу YLE, уряд Фінляндії заморозив російські активи вартістю приблизно €187 млн. Їх може бути передано Україні та витрачено на відновлення, як тільки буде визначено правовий механізм конфіскації.

  • Президент Зеленський виступив перед міністрами сільського господарства низки країн, які зібралися для обговорення проблем із продовольством на Глобальному сільськогосподарському форумі в Берліні. Він заявив, що Росія штучно гальмує рух суден "зерновим коридором". З його слів, російські інспектори створили чергу з понад 100 суден, що затримує їхній рух на кілька тижнів. Зеленський наголосив, що ці дії провокують зростання соціальної нестабільності в країнах Азії і можуть спричинити голод в Африці. Україна до вторгнення експортувала 6,5 млн т продовольства на місяць, а зараз – у 2 рази менше. Він закликав міністрів до участі в програмі "Зерно з України", створення продовольчих хабів у країнах Африки, а також до допомоги в реалізації його "формули миру".

  • Туреччина скасувала візит до країни міністра оборони Швеції Йонсона. Міністр оборони Акар назвав його "безглуздим" через антитурецькі акції прихильників терористичної організації YPG, сирійського крила Робітничої партії Курдистану у Швеції, а також після провокації зі спаленням копії Корану перед турецьким посольством у Стокгольмі. Прем'єр-міністр Швеції Крістерссон висловив жаль щодо випадку зі спаленням Корану. За його твердженням, свобода є фундаментальною частиною демократії, але не все те, що є законним, є прийнятним.

  • США і далі укріплюють східний фланг НАТО. Декілька тисяч військовослужбовців 101 повітряно-десантної дивізії буде розміщено на базі в Румунії. Вони перебуватимуть на базі понад 9 місяців.

  • Болгарія має намір наростити обсяг газосховищ у 2 рази – до 1 млрд м³. Після припинення постачання з Росії за відмову платити рублями, Болгарія докладає суттєвих зусиль для підвищення стабільності газопостачання. Ціни на спотових європейських ринках і далі знижуються і вже досягли рівня вересня 2021 року.

  • Товарообіг між Грузією та Росією у 2022 р зріс на 50 % і сягнув $2,5 млрд. Минулого року Росія стала другим за обсягами торговим партнером Грузії після Туреччини. Основними товарами, що імпортуються з Росії, є нафтопродукти, пшеничне борошно, кокс, газ, а також скраплений газ. Грузія реекспортувала у РФ легкові автомобілі, постачала вино та спиртні напої. Опозиція стверджує, що Грузія допомагає Росії оминати західні санкції. Водночас президент Зурабішвілі категорично не підтримує відновлення авіасполучення з Росією, попри те, що владна партія "Грузинська мрія" заявила, що подібний крок допоміг би грузинам, які мешкають у РФ. Зурабішвілі звернулася до парламенту із закликом врегулювати масовий в'їзд до країни російських громадян, аби суспільство відчуло, що національна безпека не постраждала.

Тренди

  • Видання "Дзеркало тижня" опублікувало розслідування про масштабні розкрадання в міністерстві оборони на закупівлі продуктів для армії. До рук журналістів потрапив договір про постачання на суму 13,16 млрд грн, яку чиновники уклали з фірмою-"прокладкою" "Актив компані" зі статутним капіталом 1 тис. грн, з адресою в місці "масової реєстрації". Договір підтверджує, що ціни на продукти перевищують роздрібні у 3–10 разів, причому журналісти порівнювали їх із цінами магазинів "Сільпо", а не з гуртовими. У 2019 р. Нацполіція зареєструвала кримінальне провадження за фактом підробки посадовими особами цієї компанії акту про постачання яловичини установам виконання покарань та слідчим ізоляторам. Засновниками компанії є колишні чиновники Міноборони. Уся інформація про тендери Міноборони зникла із сайту держзакупівель Prozorro, що дає змогу чиновникам красти кошти бюджету мільярдами без жодних побоювань.
    Пресслужба Міністерства оборони назвала інформацію ЗМІ "брехнею та маніпуляцією". Чиновники повідомили, що Міністерство має намір звернутися до СБУ з вимогою про розслідування фактів, які наведено журналістами, а міністр Рєзніков звернувся до парламентського комітету з оборони та нацбезпеки з проханням влаштувати слухання щодо закупівлі продовольства за участю представників НАБУ та Держбюро розслідувань.
    Заступник голови комітету, депутат від "Слуги народу" Арістов заявив, що публікація контракту з постачальниками "дестабілізувала ситуацію" і може бути помстою конкурентів, які не отримали підряди.
    Двох представників міністерства оборони затримано за заволодіння коштами під час закупівлі бронежилетів для армії. Вони отримали $0,5 млн за фіктивну закупівлю через свою офшорну компанію.
    Варто зазначити, що влада намагається заперечувати хабарництво й корупцію, і називає те, що відбувається, інформаційною спецоперацією, яка має метою зірвання постачання допомоги та ллє воду на млин агресора.

  • Прокурор з Офісу генпрокурора Чижевський у коментарі Громадському телебаченню заявив, що слідство поки не може підтвердити факту того, що ударні дрони, якими Росія завдає ударів по українських об'єктах, зроблено саме в Ірані. З його слів, досудове розслідування не буде швидким, оскільки вимагає проведення великої кількості експертиз. Наступного дня в ефірі телемарафону директор департаменту Офісу генпрокурора Білоусов стверджував, що слідство не має жодних сумнівів щодо причетності посадових осіб і компаній Ірану до виробництва та продажу цих БПЛА Росії – на підставі як власних оперативних даних, так і інформації міжнародних партнерів. Він запевнив, що слідство має незаперечні дані про причетність Ірану до постачання дронів. 

No comments:

Post a Comment