November 23, 2022

20.12.2022: Росія обстріляла територію Запорізької АЕС

Росія обстріляла територію Запорізької АЕС

  • Росія обстріляла територію Запорізької АЕС
  • Польська прокуратура спростувала участь України в розслідуванні падіння ракети.

Війна

Фронт

  • Генштаб не спостерігає формування ударних угруповань у Білорусі. За інформацією Головного управління розвідки, Росія готує в Білорусі диверсії на великих об'єктах інфраструктури, зокрема, на АЕС, для втягування армії країни у війну. Білоруська прикордонна служба повідомила про перетин кордону з Україною людиною, яка була озброєна автоматом.
  • Президент Зеленський повідомив, що ЗСУ поступово звільняють Луганську область. Прессекретар Східної групи військ Череватий повідомив, що на цій ділянці фронту російське командування активно використовує військовослужбовців "народної міліції ЛНР" (2-го армійського корпусу РФ), багато з яких готувалися до бойових дій протягом понад 8 років.
  • Упродовж доби українські війська відбили атаки в Стельмахівці – на околицях Сватового на півночі Луганщини На Донеччині сталися бойові зіткнення на трасі Лисичанськ – Бахмут – у Спірному, Білогорівці та Яковлівці, в околицях Бахмута та Соледара – у Підгородньому, Бахмутському та Кліщіївці та Курдюмівці, а також на околицях Донецька – в Опитному, Первомайському, Мар'їнці та Новомихайлівці.
  • По всій лінії фронту та в прикордонних районах Сумської та Харківської областей окупанти завдали ракетних ударів із повітря та скоїли артналети. Під обстріл із майданчика Запорізької АЕС потрапили Нікополь та навколишні населені пункти на правому березі Дніпра на Дніпропетровщині. Енергоатом та Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомили про 12 вибухів на території Запорізької АЕС унаслідок обстрілу, які пошкодили кілька будівель ядерного об'єкта. Інспектори констатували, що пошкодження не є критичними для ядерної безпеки. Пресслужба Енергоатому наголошує, що метою обстрілу було виведення з ладу інфраструктури, яка є ключовою для запуску 5 та 6 енергоблоків та відновлення виробництва електроенергії для української енергосистеми. Енергоатом вкотре закликав світову спільноту вжити заходів для якнайшвидшої демілітаризації АЕС, виведення російських військ з Енергодару та повернення станції під повний контроль України.
  • Пресслужба Генштабу повідомила, що повітряні тривоги в країні оголошуються в той момент, коли з аеродромів у Білорусі злітають винищувачі МіГ-31К, які здатні запускати гіперзвукові ракети "Кинджал" із дальністю ураження 2 тис. км. Прессекретар Оперативного командування "Південь" Гуменюк попросила громадян країни не публікувати інформацію про роботу ППО, оскільки окупанти намагаються вирахувати позиції установок, зокрема, за допомогою аналізу повідомлень у соцмережах та месенджерах. Президент Зеленський повідомив, що Росія з початку вторгнення випустила за метою в Україні понад 4,7 тис. ракет.
  • Уповноважений Верховної Ради з прав людини Лубинець заявив, що відео, яке поширили російські ЗМІ про нібито вбивство російських полонених, є інсценуванням і свідчить про те, що українські бійці потрапили в засідку. Він вважає подібні дії російських військовослужбовців воєнним злочином. Віцепрем'єр-міністр із євроінтеграції Стефанишина повідомила, що українська влада проведе розслідування щодо цього відеоролика, який, за її твердженням, є відредагованим.
  • На контрольовану територію повернулося кілька морських піхотинців, яким вдалося втекти з російського полону.
  • Російські ЗМІ розповсюдили відео демонстративного арешту двох військовослужбовців, які відмовилися їхати на війну.

Тил

  • На всій території Україні тривають планові вимкнення електроенергії. Фахівці Укренерго констатували, що протягом вихідних вдалося скоротити споживання електрики, навіть попри похолодання. Президент Зеленський повідомив, що енергетики стабілізували ситуацію в низці регіонів. У всій країні цілодобово тривають відновлювальні роботи на мережах та розподільних пристроях.
    Прем’єр-міністр Шмигаль стверджує, що щодня до України ввозиться орієнтовно 8,5 тис. генераторів різних типів.
  • Україна вийшла зі складу Міжнародного центру науково-технічної інформації через участь у ньому Росії. Штаб-квартира МЦНТІ розташована в Москві та має статус дипмісії.
  • Заступник міністра економіки Бережна повідомила, що внаслідок війни роботу втратили понад 5 млн українських громадян, а країну залишили приблизно 7 млн осіб. Також суттєво зріс рівень безробіття.
  • Міністерство інфраструктури повідомило, що завдяки "зерновій ініціативі" з портів "великої Одеси" з початку серпня вийшли понад 480 суден, які вивезли 11,6 млн т українського продовольства.
  • Нацбанк скоротив продаж валюти на міжбанківському ринку. Минулого тижня регулятор продав $182 млн, купив – $16 млн. Позаминулого тижня регулятор продав $326 млн.

Україна та світ

  • Міністр оборони Франції Лекорню повідомив, що в черговому пакеті воєнної допомоги Україна отримала ЗРК Crotale та 2 РСЗВ LRU (M270). Уже передані ЗСУ ракети Milan та Mistral, майже 60 бронетранспортерів VAB, протитанкові міни, прилади нічного бачення, засоби захисту від ядерної, біологічної та хімічної зброї. Уряд розглядає запит України щодо надання радіолокаційних станцій.
    Український Генштаб повідомив про отримання від Німеччини боєприпасів для РСЗВ MARS II, великовантажних напівпричепів, бронеавтомобілів для прикордонної служби, запчастин для кулеметів, систем та компонент комплексів боротьби з БПЛА, а також польових обігрівачів.
    Міністр оборони Італії Крозетто повідомив про намір уряду подовжити на 2023 рік декрет про підтримку України.
  • Прем'єр-міністр Польщі Моравецький заявив, що влада країни поки не знає, хто саме запустив ракету, яка впала в селі Пшеводув за 6 км від кордону з Україною. У розслідуванні беруть участь фахівці кількох країн, зокрема, США та України. Він наголосив, що Польща зробила розслідування абсолютно прозорим. Польське інформагентство PAP повідомило про завершення слідчих дій на місці інциденту. Польська прокуратура оголосила, що слідство проводять лише польські фахівці, а участі осіб з інших країн не передбачено, допоки не буде створено міжнародну слідчу комісію. Американська участь полягає в наданні секретних даних системи AWACS, а українців допустили лише для огляду уламків та місця вибуху.
    Після падіння ракети Німеччина запропонувала Польщі, окрім підтримки з повітря своїми винищувачами, розмістити на її території ще й комплекси ППО Patriot.
    70 % респондентів спільного опитування RMF FM та Dziennik Gazeta Prawna вважають, що інцидент жодним чином не вплине на двосторонні відносини Польщі та України.
  • Керівник британського Нацагентства по боротьбі зі злочинністю Біггар заявив, що, попри ризик попадання західної зброї до рук злочинців, подібних випадків Європолом та поліцією Великої Британії поки не зафіксовано.
  • Уперше в історії України Київ відвідав Міністр оборони Нової Зеландії Хенаре. Він заявив, що його країна рішуче підтримує Україну у війні проти Росії.
  • Віцепрем'єр-міністр із євроінтеграції Стефанишина вважає, що Україна може вступити до ЄС ще до закінчення війни, а після її завершення пріоритетом країни стане вступ до НАТО.
  • Міністр закордонних справ Кулеба закликав країни всього світу заборонити російські пропагандистські канали, що постійно закликають до геноциду українського народу.
  • Заступник глави МЗС Мельник закликав канцлера Німеччини Шольца поставити російському президенту Путіну ультиматум із важкими наслідками для припинення енергетичного геноциду українців.
  • Заступник голови Єврокомісії Домбровскіс повідомив, що макрофінансова допомога Україні в розмірі €18 млрд, яку ЄС планує надати наступного року, буде безвідсотковими кредитами з терміном погашення до 35 років і з 10-річним пільговим періодом без платежів. Платежі за кредитом у період буде покрито коштом грантів.
  • Єврокомісар Боррель під час візиту до Казахстану заявив про намір ЄС розширювати економічні зв'язки з державами Середньої Азії, зокрема створити транспортний Транскаспійський коридор, який не залежатиме від РФ. За результатами екзитполів, президент Токаєв виграє позачергові вибори в країні.
  • Уряд Грузії стверджує, що не має доказів отруєння колишнього президента Саакашвілі, про що повідомив його адвокат. Саакашвілі заарештовано та поміщено до в'язниці після його таємного в'їзду до країни перед місцевими виборами 2021 р., а з травня 2022 р. він перебуває в тюремній клініці.
  • Генеральний секретар ООН Гутерреш та заступник голови Єврокомісії Тіммерманс висловили незадоволення результатами кліматичного саміту в Єгипті COP 27. На їхню думку, угоди, що досягнуто на ньому не матимуть наслідком до скорочення викидів парникових газів до атмосфери, отже, спричинять подальше глобальне потепління.
  • Північна Корея не має наміру відмовлятися від програми будівництва міжконтинентальних балістичних ракет. Глави МЗС країн "Великої сімки" заявили, що Рада безпеки ООН має вжити "значних заходів" у відповідь на випробування подібної ракети армією КНДР. Міністр закордонних справ країни Чхо звинуватив генерального секретаря ООН у тому, що той став на бік США й "не зберіг об'єктивність", виступивши проти північнокорейської ядерної програми.
    Міністр оборони США Остін вважає, що перемога Росії у війні проти України може спонукати автократичні режими всього світу до гонитви ядерних озброєнь, яке їм дасть "індульгенцію" для агресії.
  • Глави урядів Польщі та Фінляндії підтримали включення конфіскації російських активів у Європі на користь України до наступного пакета санкцій ЄС.
  • Глава МЗС Угорщини Сійярто візьме участь у форумі "Атомекспо", який організував та проводить Росатом у Сочі.
  • Французький президент Макрон на форумі "Франкофонів" (франкомовних країн) звинуватив Росію в поширенні дезінформації в країнах Африки про невдачі, які зазнала Франція в регіоні. Він підкреслив, що РФ та "певні інші країни" активно фінансують цей "хижацький проєкт" для просування власних інтересів.

No comments:

Post a Comment