November 19, 2022

14.11.2022: ГА ООН ухвалила резолюцію про відшкодування збитків, які завдано війною в Україні

ГА ООН ухвалила резолюцію про відшкодування збитків, які завдано війною в Україні

  • ГА ООН ухвалила резолюцію про відшкодування збитків, які завдано війною в Україні.
  • Зеленський запропонував учасникам саміту G20 10 кроків до миру.
  • Росія невдоволена умовами, які висунуто Україною для початку переговорів.

Війна

Фронт

  • За інформацією Генштабу, військкомат Брестської області Білорусі замовив друк 50 тис. бланків мобілізаційних розпоряджень із терміном виконання замовлення до кінця року. За інформацією групи журналістів "Беларускі Гаюн", російська авіація перекинула з білоруського аеродрому в Мачулищах щонайменше 20 ракет ЗРК ППО С-300/С-400 до Ростовської області й далі – на Донбас.
  • Українські населені пункти Сумської та Харківської області поблизу кордону було обстріляно з території РФ із важкої артилерії та САУ.
  • Тривають бої на околицях Сватового та Кремінної. За інформацією Генштабу, окупанти мають намір виселити все цивільне населення з Кремінної, Сєвєродонецька та Рубіжного.
  • Українські війська відбили атаки в Білогорівці на березі Сіверського Дінця, у районі траси Лисичанськ – Бахмут, на околицях Соледара та Бахмута, у Майорську на північній околиці Горлівки.
  • Запеклі бої точаться на північ від Донецька в Опитному, Первомайському, Невельському та Красногорівці, а також у Павлівці на південь від Вугледару.
    У Донецькій області на позиції українських військ було скинуто з коптера аерозольні хімічні гранати Х-51.
  • Оперативне командування "Південь" повідомило про завершення перегрупування російських військ на лівому березі Дніпра. Армія РФ зміцнює позиції в прибережній смузі, а також відводить війська від берегової лінії. З території, що прилягає до Запорізької АЕС, знову обстріляно Нікополь та прилеглі населені пункти, які розташовано на протилежному березі Каховського водосховища. Також під вогонь РСЗВ із Кінбурнської коси потрапили населені пункти на узбережжі Миколаївщини.
    Російське командування, мабуть, упевнене, що ЗСУ найближчим часом не планує форсувати Дніпро, оскільки частину підрозділів уже перекинуто до району Вугледару, Донецька та Бахмуту.
    У Херсоні затримано переодягненого російського військовослужбовця, якого було залишено під час відступу для ведення розвідки та коригування вогню. Міністерство оборони опублікувало відео про те, що не всім окупантам вдалося переправитися на лівий берег Дніпра на поромах і мостами – деякі були змушені долати річку вплав, кинувши форму та зброю.
    Головнокомандувач ЗСУ генерал Залужний повідомив, що операція зі звільнення Херсона розпочалася ще на початку вересня, а успіх досягнуто ціною життя українських військовослужбовців.
    Окупанти перенесли "обласну адміністрацію" до Генічеська, щоб убезпечити "чиновників" від обстрілів української далекобійної артилерії. Ба більше, місто розташоване поряд із в'їздом до Криму, що полегшує перекидання підкріплень до цього району. У разі наступу українських військ у Запорізькій області "адміністрації" обох областей може бути об'єднано. Центр національного опору Міноборони повідомив про вивезення із селища Залізний Порт російського допоміжного персоналу через небажання місцевого населення співпрацювати з окупантами.
  • Чиновники американського військового відомства вважають, що російське керівництво не збирається віддавати захоплені території й будує потужну лінію оборони, яка може затримати просування ЗСУ в холодну пору року. За повідомленнями з півдня країни, "кадировці" примушують місцевих жителів будувати оборонні споруди та рити окопи. Для будівництва фортифікаційних систем окупанти розбирають бетонні дороги і знімають плити з річищ зрошувальних каналів.
  • Президент Зеленський приїхав до звільненого Херсону та взяв участь у піднятті національного прапора. Він назвав визволення Херсона переломним моментом війни, який свідчить про неминучість перемоги України. Зеленський провів нараду з керівництвом області та анонсував відкриття пунктів допомоги мешканцям, подібних тим, які було створено на Харківщині. Влада повідомила, що в місті залишилося від 70 до 80 тис. людей. Ситуація з електро-, водопостачанням та зв'язком вкрай складна, оскільки окупанти під час відступу підірвали основну розподільчу підстанцію. У Херсоні запроваджено заборону на виготовлення та продаж спиртних напоїв.
    Прессекретар російського президента Пєсков обурився приїздом Зеленського до міста, "яке є територією Росії".
    Український мобільний зв'язок відновлено в Чорнобаївці, на околицях обласного центру. У центрі Херсона з вівторка розпочне роботу публічна точка доступу WiFi.
  • Уповноважений із прав людини Лубинець звернувся до міністра оборони Рєзнікова з вимогою повернути акредитацію тележурналістам, які вели репортажі зі звільненого Херсона.
  • На окупованій території Запорізької області вимкнено електропостачання, одночасно припинено й подання води.
  • На Київщині з 15 до 17 листопада триватимуть навчання сил оборони столиці із залученням важкої техніки.
  • Росія відкрила рух легкових автомобілів мостом через Керченську протоку. Перед перетином мосту поліціянти ретельно оглядають автівки.
  • Російський президент Путін дозволив приймання іноземних громадян на термінову службу до армії РФ.

Тил

  • Укренерго оголосило про планові відключення в Києві та 8 областях центру, півночі та сходу країни. Ремонтні бригади працюють цілодобово для відновлення зруйнованої інфраструктури.
    Міністр закордонних справ Великої Британії Клеверлі оголосив про перерахування £5 млн (€5,7 млн) до Фонду енергетичної підтримки України на відновлення інфраструктури після російських атак.
  • Укрзалізниця відновила сполучення з Миколаєвом, яке було перервано 24 лютого. Поїзди ходитимуть день за день.
  • Інспектори МАГАТЕ влаштують перевірку трьох АЕС України, що працюють – Південноукраїнської, Хмельницької та Рівненської, а також проконтролюють дотримання правил ядерної безпеки на Чорнобильській АЕС.
  • Укрпошта продала все попереднє замовлення на поштову марку "Херсон – це Україна", яка надійде в продаж до поштових відділень у грудні.
  • Набула чинності постанова уряду, що було ухвалено у вересні, про оформлення та видавання тимчасових посвідчень особи громадянам України, яких було насильно депортовано до Росії.
  • СБУ відкрила кримінальне провадження проти священнослужителів УПЦ Московського патріархату, які прославляли Росію під час богослужіння в Києво-Печерській Лаврі.
  • Міністр фінансів Марченко оцінив втрати української економіки від війни у ​​33–35 % ВВП у річному вимірі, що становить понад 1 трлн грн. Він заявив, що уряд очікує до кінця року отримати від міжнародних донорів $7,8 млрд.
  • НБУ "надрукував" 15 млрд грн через викуп "військових" держоблігацій уряду. Портфель таких облігацій зріс майже до 660 млрд грн.

Україна та світ

  • Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію, яку запропонувала Україна. Нею визнається, що РФ мусить бути притягнута до відповідальності за воєнні злочини та порушення міжнародного права в Україні та проти України, за порушення гуманітарного права та прав людини. Резолюція наголошує, що РФ має понести правові наслідки за свої дії, відшкодування збитків тощо. Також має бути створено міжнародний механізм такого відшкодування на підставі реєстрації доказів злочинів та "реєстру збитків". За резолюцію проголосували 94 країни, 74 – утрималися. Проти, крім Росії, проголосували Китай, Білорусь, Куба, Сирія, КНДР – усього лише 14 країн. Всупереч резолюціям Ради Безпеки, резолюція Генеральної Асамблеї не має силу зобов'язання, а лише є відбитком намірів та думок країн-учасниць. Президент Зеленський заявив, що Росії незабаром доведеться заплатити за злочини, що вона скоїла, оскільки резолюція стала "частиною міжнародної правової реальності".
  • Європейський парламент наступного тижня розгляне резолюцію щодо визнання Росії терористичною державою.
  • Єврокомісар Боррель оголосив про початок дискусії про перегляд майбутніх відносин Євросоюзу з Росією, оскільки 4 з 5 "керівних принципів", прийнятих за його попередниці Могеріні, на практиці виявилися мертвими. За попередніми оцінками, головними засадами нової політики будуть ізоляція Росії, підтримка України та кроки щодо зменшення наслідків війни.
  • На індонезійському острові Балі розпочався саміт "Великої двадцятки" (G20), основним питанням порядку денного якого буде війна в Україні. Українську делегацію очолив посол в Індонезії Гамянін. Президент Зеленський у виступі перед учасниками кілька разів назвав організацію G19, з прозорим натяком на те, що з неї слід виключити Росію. Він заявив, що настав час, коли війна Росії проти України може й має бути припинена. З його слів, Україна не дасть Росії перепочинок, який дасть їй змогу накопичити та наростити сили. Зеленський зазначив, що Росія шантажує світ аварією на Запорізькій АЕС, яку перетворила на ядерну бомбу, яка здатна вибухнути будь-якої миті. Він закликав учасників чинити тиск на РФ, щоби змусити її відмовитися від загрози застосування ядерної зброї. Зеленський підкреслив, що умовами мирних переговорів мають стати ядерна, продовольча та енергетична безпека, виведення російських військ та відновлення територіальної цілісності України, звільнення всіх військовополонених та повернення насильно депортованих громадян, відшкодування збитків та покарання винних в агресії та воєнних злочинах, а також фіксування закінчення війни.
  • Перед початком саміту прем'єр-міністр Великої Британії Сунак назвав Росію "країною-ізгоєм" та запропонував план її економічної ізоляції.
    Генеральний секретар ООН перед самітом заявив про важливість подовження "зернової угоди" з Росією для забезпечення світової продовольчої безпеки та запобігання голоду.
    Главу російської делегації, міністра закордонних справ Лаврова після прибуття на Балі було доставлено до лікарні через хворобу серця, проте практично відразу ж він покинув заклад.
    Заступник голови найбільшої групи Європарламенту – "Європейської народної партії" Юкнявічене висловила обурення допуском Росії на саміт G20.
    Канцлер Німеччини Шольц вважає, що відмова Путіна їхати на саміт пов'язана з тим, що російському президентові довелося б зіткнутися з жорсткою критикою більшості учасників.
  • Перед самітом відбулася зустріч президента Байдена та лідера Китаю Сі – перша з моменту вступу американського президента на посаду. Вони дійшли загального висновку про те, що ядерна зброя ніколи не має бути використана, зокрема в Україні, оскільки переможців у такій війні не буде.
    Сі також зустрівся із президентом Франції Макроном. Макрон закликав Сі вплинути на російського президента Путіна, щоби підштовхнути його до мирних переговорів з Україною. Китайський лідер наголосив, що підтримує припинення вогню в Україні, проте не назвав вторгнення Росії війною. Водночас він закликав дотримуватися "законних інтересів безпеки всіх сторін" і поклав провину за агресію Росії на США та НАТО. У повідомленні на офіційному сайті французького президента йдеться про підтримку обома лідерами територіальної цілісності України та неприйняття застосування ядерної зброї. У китайському пресрелізі фрази про згоду щодо незастосування ядерної зброї немає.
    Канцлер Шольц вважає ядерний шантаж "червоною лінією, яку не можна переходити" і привітав загальний підхід США та Китаю до проблеми незастосування ядерної зброї.
  • У столиці Туреччини Анкарі без оголошення відбулася зустріч голови ЦРУ Бернса та директора Служби зовнішньої розвідки РФ Наришкіна. Представник Ради національної безпеки США повідомив телекомпанії CNN, що зустріч не була переговорами, а була присвячена поверненню американських громадян, утримуваних Росією. Бернс попередив Наришкіна про наслідки застосування ядерної зброї. Президент Байден заявив, що США далі дотримуються принципу: не обговорювати мирне врегулювання в Україні без участі українських представників.
  • Заступник міністра закордонних справ РФ Грушко заявив, що керівництво країни вважає неприйнятним умови, які висунуто Україною для започаткування мирних переговорів, зокрема, про виведення військ із захоплених територій. У відповідь речник українського МЗС Ніколенко зазначив, що Росія перебуває не в тій позиції, щоби диктувати умови. Вимоги України не змінилися – мирні переговори розпочнуться після негайного припинення бойових дій, виведення всіх російських військ, відновлення української територіальної цілісності, компенсації завданих збитків та надання Україні гарантій неповторення агресії. Міністр закордонних справ Кулеба стверджує, що підштовхувати Україну до мирних переговорів із Росією безглуздо, оскільки вона сама тисне, змушує зважати на свої інтереси, і не піде на будь-які поступки щодо статусу Криму.
    Президент Зеленський у Херсоні заявив, що Україну не цікавить територія "іншої країни", зокрема Москва, а метою українських військ є звільнення власної території.
    Головнокомандувач ЗСУ Залужний у розмові з головою Об'єднаного комітету начальників штабів Міллі заявив, що українські військовослужбовці не схвалюватимуть жодних домовленостей чи "компромісних рішень" – доти, доки російські війська не покинуть територію України.
    Міністр закордонних справ Кулеба на зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС наголосив, що виконання російських ультиматумів не принесе миру, оскільки керівництво РФ докладає всіх зусиль, щоб отримати паузу в бойових діях, накопичити сили та завдати ще потужнішого удару по Україні.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що саме Україна має обрати прийнятні для неї умови переговорів. Столтенберг застеріг партнерів від недооцінювання сил Росії, яка все ще контролює суттєву частину української території та ще раз підтвердив, що Альянс підтримуватиме Україну та зміцнюватиме її позиції. Єврокомісар із закордонних справ Боррель заявив, що Росія зазнала поразки в Херсоні, але ще має достатні ресурси для руйнування критичної інфраструктури України, а українські засоби ППО не в змозі повністю захистити об'єкти від російських атак.
  • Литва передала Україні ще 10 бронетранспортерів M112, які оснащено 120 мм мінометами та 2 – зі встановленими радіолокаторами й системи управління вогнем.
    Міністри закордонних справ країн ЄС схвалили створення місії для навчання щонайменше 15 тис. українських військовослужбовців. Єврокомісар із закордонних справ Боррель заявив, що місія розпочне роботу за кілька тижнів. З його слів, Єврокомісія та країни ЄС надали Україні воєнну допомогу на суму щонайменше €8 млрд.
    Прем'єр-міністр Канади Трюдо оголосив про надання воєнної допомоги Україні на суму 500 млн канадських доларів ($375 млн). До пакета включено летальні озброєння, обладнання зв'язку та спостереження, паливо та медичні засоби.
    Міністр оборони Великобританії Уоллес заявив, що Німеччина зазнає "невиправданої" критики за затягування постачання військової техніки в Україну. Посол України Макєєв та його попередник Мельник вважають, що уряд Німеччини міг би приймати рішення про воєнну допомогу набагато швидше. Макєєв заявив, що практика "обмінів колом" технікою є неефективною, оскільки Україна отримує застаріле радянське озброєння й це затягує війну та перешкоджає руху до миру.
    Уряд Нової Зеландії оголосив про збільшення воєнної допомоги Україні. Країна відправить інструкторів до Європи для навчання українських військовослужбовців, а також надасть нелетальне військове та медичне обладнання на суму $1,86 млн і вживе заходів на підтримання світової продовольчої безпеки.
  • Пентагон уклав контракт із виробником боєприпасів для РСЗВ HIMARS на суму $520 млн для поповнення запасів американської армії у зв'язку з постачанням ракет Україні.
  • МЗС України закликає сербський уряд не надавати дозвіл на мовлення російському пропагандистському каналу Russia Today, який виправдовує агресію та закликає до геноциду українського народу, ба більше, може будь-якої миті почати розхитувати ситуацію всередині самої Сербії.
  • Уряд Польщі вилучив частку Газпрому (48 % акцій) у спільному підприємстві EuRoPol Gaz, яке є власником ділянки газогону Ямал – Західна Європа. Також запроваджено тимчасове управління в компанії Novatek Green Energy, "дочці" російської промислово-фінансової групи Novatek, яка постачала до Польщі російський скраплений газ.
    Уряд Німеччини завершив процес націоналізації дочірнього підприємства Газпрому – Gazprom Germania і "влив" у нього кредитні ресурси в розмірі €13,8 млрд задля того, щоб уникнути його банкрутства та зривання постачання газу німецьким споживачам.
    Україна запропонувала країнам ЄС використати свої підземні сховища газу для зберігання стратегічних запасів. Для цього до українського законодавства вносяться зміни, а Укртрансгаз планує отримати європейську сертифікацію як оператор сховищ.
  • Глава Єврокомісії фон дер Ляєн заявила, що країни ЄС готові обговорювати запровадження "стелі цін" на російську нафту. Вона наголосила, що метою цих заходів є збереження прийнятного рівня цін для країн, які залежні від цих постачань.
    За інформацією низки європейських ЗМІ, лідери країн Балтії, Польщі та Швеції висловлюють роздратування гальмуванням тиску на Росію, водночас як низка інших країн вважають, що санкції сильно б'ють по їхнім економікам, тому посилювати тиск не варто.
  • Іспанія подовжила розміщення своїх комплексів ППО Patriot у Туреччині до червня 2023 р у провінції Адана поблизу кордону із Сирією для запобігання ракетним атакам із її території. США, Німеччина та Нідерланди свої комплекси вивезли.
  • Міністр фінансів США Єллен анонсувала введення санкцій проти 14 фізосіб та 28 компаній, у тому числі – фінансових посередників, які займалися закупівлею військових технологій для Росії.
  • Міністри закордонних справ країн ЄС запровадили санкції проти громадян та організацій Ірану за порушення прав людини. До списку санкцій включено керівників Корпусу вартових ісламської революції. У середині жовтня ЄС запровадив санкції проти іранської поліції та працівників спецслужб, а на початку листопада – проти трьох генералів та компанії-виробника дронів – камікадзе, які було продано Росії.
    Поліція Канади повідомила, що з моменту запровадження санкцій у країні заморожено російські активи на суму 412 млн канадських доларів ($330 млн).
  • Шведська компанія IKEA вже 8 місяців виходить із Росії. У понеділок ліквідовано закупівельний підрозділ. До початку 2023 р має бути продано 4 заводи на території РФ.
  • Уряд Польщі повідомив про готовність прийняти ще одну хвилю українських біженців. У центрах приймання підготовлено місця для розміщення понад 100 тис.осіб.
  • МЗС Замбії звернулося до російської влади з вимогою з'ясувати, як зімбабвійський громадянин, якого засуджено і який відбував тюремне ув'язнення у РФ, міг загинути на фронті в Україні.
  • За інформацією ООН, населення Землі сягнуло 8 млрд осіб.

 

No comments:

Post a Comment