November 14, 2022

13.11.2022: Воєнні злочини Росії зафіксовано й на Херсонщині

Воєнні злочини Росії зафіксовано й на Херсонщині

  • Воєнні злочини Росії зафіксовано й на Херсонщині.
  • Генштаб позбавив акредитації тележурналістів, які знімали сюжети в Херсоні.
  • УПЦ МП у Києво-Печерській Лаврі молиться за "велику Росію".

Війна

Фронт

  • Група журналістів-розслідувачів "Беларускі Гаюн" повідомила про перекидання ракет комплексів ППО С-300/С-400 з аеродрому в селищі Мачулищі до Ростовської області й далі – на Донбас. Цю версію підтверджує поява кількох тралів із "тубусами" від ракет у районі пропускного пункту "Червона Талівка" в Луганській області.
    Також група повідомила про розміщення на аеродромі в Барановичах принаймні трьох винищувачів МіГ-31К, які переобладнано для запуску гіперзвукових ракет "Кинджал" із радіусом ураження до 2 тис. км.
  • Після 2 тижнів запеклих боїв підрозділи ЗСУ звільнили село Макіївка на південь від Сватового. Тривають бойові зіткнення на всій протяжності лінії фронту в Донецькій області – на околицях Соледара, Бахмута, Горлівки, Авдіївки, Донецька, Вугледара. Президент Зеленський констатував, що бої в регіоні не вщухають.
  • Після відведення військ на лівий берег Дніпра на Херсонщині російське командування побудувало кілька ліній укріплень на півночі Запорізької області, щоби запобігти контрнаступу українських військ у напрямку Криму.
    Під час відступу з правого берега Дніпра російські військовослужбовці грабували будинки місцевих мешканців і відбирали автотранспорт, замінували будинки, дороги, лісосмуги та навіть трупи людей. Під час проведення розмінування загинув сапер, ще 5 – поранено. На міні підірвалися автівки Укрзалізниці та одного з місцевих мешканців.
    На Антонівському мосту через Дніпро піднято український прапор. У Херсоні вже працюють мобільні оператори Київстар та Vodafone. Голова Миколаївської адміністрації Кім звернувся до будівельних компаній із закликом повернутися до регіону й допомогти у відновленні зруйнованого житла та інфраструктури.
    Глава обладміністрації Янушевич закликав жителів звільнених районів евакуюватися через значний ризик обстрілів. Він також повідомив, що люди, що беруть участь у багатолюдних заходах у центрі Херсона, наражають себе на серйозну небезпеку через сильне замінування прилеглих будівель та територій.
    Генштаб ЗСУ позбавив акредитації журналістів кількох телеканалів, у тому числі CNN та SkyNews за знімання репортажів у Херсоні. Звільнене місто знімали й журналісти каналів "Рада", "Суспільне" та "Hromadske".
    На думку оглядачів видання The New York Times, зусилля Росії щодо асиміляції українського населення провалилися, попри репресії за етнічним принципом, агресивну пропаганду через "федеральні канали" телебачення та радіо, зовнішню рекламу, переведення шкіл на навчання російською мовою та запровадження обігу російського рубля.
  • Російські телеграм-канали розповсюдили відео страти найманця ПВК "Вагнера" ​​– колишнього в'язня, який здався в полон ЗСУ. На відео він каже, що його зловили в Києві й "судять", після чого кат розчавив йому голову кувалдою. Низка російських ЗМІ повідомили, що найманця було повернуто до РФ під час обміну військовополоненими. Власник ПВК – "кухар Путіна" Пригожин висловив задоволення стратою. Цей випадок – не перший в історії "Вагнера", подібні вбивства найманці скоювали й у Сирії.

Тил

  • Укренерго оголосило про перехід від аварійних до планових вимкнень електропостачання в 8 областях країни та Києві.
  • Укрзалізниця за кілька годин продала 1 тис. "квитків до перемоги" на перші рейси до українських міст Донецька, Маріуполя Луганська, Сімферополя та Херсона. На гроші від продажу квитків буде куплено автотранспорт для доставлення людей зі щойно звільнених районів до найближчих залізничних станцій.
  • Уряд Люксембургу надав Україні 30 портативних бездротових 3D-камер та 20 військових автомобілів для документування воєнних злочинів. Обладнання передано Київському інституту судово-медичних експертиз. Офіс генпрокурора зафіксував майже 46,5 тис. воєнних злочинів, які скоїли громадянами РФ під час вторгнення до України. На звільненій території Херсонщини, як і в інших деокупованих районах, виявлено катівні та братські могили.
  • Ченці УПЦ Московського патріархату в Києво-Печерській Лаврі досі моляться на славу Росії. Священник ПЦУ передав відеоматеріали про молебень СБУ, яка пообіцяла розслідувати дії УПЦ МП.

Україна та світ

  • Президент Аргентини Фернандес має намір запропонувати лідерам країн "Великої двадцятки" (G20) посадити за стіл переговорів Росію та Україну для припинення вогню. Видання Politico повідомило, що президент Філіппін Відодо закликав західних лідерів піти на поступки Росії, щоб уникнути завершення саміту без підписання підсумкової спільної декларації. Генеральний секретар ООН Гутерреш заявив, що мир між Україною та Росією може бути укладений лише на підставі принципів міжнародного права. Він наголосив, що вторгнення Росії є порушенням статуту ООН та територіальної цілісності України.
    Начальник Штабу оборони Великої Британії адмірал Радакін заявив, що рішення про мирні переговори має ухвалити президент України в момент, який він визнає зручним.
    Президент Зеленський повідомив, що виступить перед учасниками саміту в онлайн-форматі та надасть публічні відповіді на низку питань – задля того, щоби їх почули міжнародні партнери України та українські громадяни.
    Верховна Рада має намір перед самітом ухвалити звернення до лідерів країн-учасниць із закликом виключити Росію зі складу G20.
    Міністр фінансів США Єллен заявила, що частину санкцій проти Росії не буде скасовано й після підписання нею мирної угоди з Україною.
  • Міністр енергетики Галущенко та уповноважений президента США з питань клімату Керрі анонсували запуск пілотного проєкту будівництва модульних ядерних реакторів (MMP) малої потужності – до 60 МВт. Подібні реактори можуть забезпечити електропостачання кількох десятків тисяч будинків і мають набагато кращі показники безпеки, ніж великі енергоблоки.
  • Ізраїльська армія атакувала авіабазу Шайрат у Сирії, яку використовували іранські ВПС та російська авіація.
  • У столиці Молдови Кишиневі відбулася антиурядова демонстрація, яку влаштувала партія "Шор". Її лідер втік із країни до Ізраїлю після пред'явлення звинувачення в корупції та в допомозі Росії у втручанні у вибори. Уряд країни звернувся до Конституційного суду із позовом про визнання партії незаконною.

 

No comments:

Post a Comment