November 14, 2022

12.11.2022: Держборг України наступного року перевищить річний ВВП

Держборг України наступного року перевищить річний ВВП

  • Держборг України наступного року перевищить річний ВВП.
  • ООН наполягає на розблокуванні експорту російських добрив.
  • Скандального колишнього голову "Укрексімбанку" Мецгера призначено директором держкомпанії "Укрфінжитло".

Війна

Фронт

  • Білоруська прикордонна служба висловила обурення тим, що Україна зміцнює кордон – зводить залізобетонний паркан та мінує прикордонну територію.
    12.11.2022 Куп'янськ-Сватове
  • На півночі Луганської області окупанти безперервно контратакують, аби не допустити звільнення українськими військами двох стратегічно важливих міст – Сватового та Кремінної. Українська артилерія "прасує" передові позиції та тили російських військ у цьому районі, тому атаки захлинаються, всупереч постійному введенню російським командуванням у бій нових підрозділів. На цю ж ділянку фронту перекинуто артбригаду "народної міліції ДНР" "Кальміус".
    12.11.2022 Кремінна-Бахмут
  • Підрозділи ЗСУ успішно відбивають усі атаки в районі траси Лисичанськ – Бахмут у Спірному та Білогорівці, а також на околицях Соледара та Бахмута, на північ від Горлівки – у Майорську та в районі Торецька.
    12.11.2022 Авдіївка-Донецьк
  • На околицях Донецька російські війська за підтримки "народної міліції ДНР" (1 армійського корпусу РФ) та "кадирівців" уже понад місяць не мають успіху в атаках Первомайського, Красногорівки, Мар'їнки та Новомихайлівки, а також не можуть захопити Павлівку на південь від Вугледара.
    12.11.2022 Донецьк-Велика Новосілка
  • Окупанти атакували Запоріжжя ракетами з касетною бойовою частиною. Одна з ракет не вибухнула, місцева влада евакуювала населення кварталів, що розташовані поблизу.
    12.11.2022 Херсон
  • Російські війська після вибуху мостів виводили залишки військ із правого берега Дніпра через понтонну переправу на південь від греблі Каховської ГЕС у селі Львове. За інформацією Генштабу, українська артилерія завдала удару по місцю скупчення військ, які вже переправилися на лівий берег у селі Дніпряни. У п'ятнадцятикілометровій смузі на лівому березі Дніпра армія РФ збудувала ешелоновану оборону й замінувала прибережну територію, щоби запобігти форсуванню річки підрозділами ЗСУ.
  • У звільнених районах військові адміністрації влаштували стабілізаційні заходи та виявляють колаборантів і російських військовослужбовців, що не встигли евакуюватися. В області відбувається масштабне розмінування. У Херсоні запроваджено комендантську годину з 17:00 до 8:00. Пресслужба Міністерства реінтеграції окупованих територій повідомила, що виплата пенсій у звільнених районах розпочнеться "негайно".
  • Побоюючись ударів української далекобійної ракетної артилерії, російське командування перекинуло вглиб Криму гелікоптери, які базувалися на аеродромі в Чаплинці, а також евакуювало окупаційні адміністрації з населених пунктів на лівому березі Дніпра. На всій захопленій території Запорізької та Херсонської областей окупаційна влада запровадила "сухий закон", весь алкоголь із магазинів та кафе вивезено.
  • Під час втечі з Херсона окупанти пограбували художній музей та вивезли до Криму майже 15 тис. картин та інших експонатів. Директорка музею Доценко заявила, що без участі місцевих колаборантів фонди музею вдалось би зберегти.
  • За інформацією британської розвідки, виведення російських військ із Херсона розпочалося ще 3 тижні тому.
  • Міністр оборони Великої Британії Уоллес назвав відступ із Херсона ще одним стратегічним провалом Росії. Він наголосив, що Путін не досяг жодної з цілей, які було поставлено, російська армія зазнала величезних втрат, а РФ набула лише міжнародної ізоляції та приниження. Радник президента США з нацбезпеки Салліван вважає визволення Херсона "надзвичайною перемогою" України.
  • Росія заборонила рух Керченською протокою під мостом суден, які завантажено не на російській території. Це обмеження стосується й турецьких суден.
  • Окупанти в Маріуполі зносять зруйновані бомбардуваннями та обстрілами багатоповерхівки, під руїнами яких поховані сотні мешканців міста, щоби приховати воєнні злочини. Маріупольська міська рада продемонструвала відео, на якому показано нову ділянку братських могил на міському цвинтарі.

Тил

  • Депутати міськради Ізмаїла ухвалили рішення прибрати із центру міста пам'ятник Суворову.
  • Бюджетом наступного року передбачено зростання держборгу до рівня, що перевищує річний ВВП, оскільки левову частку коштів Україна отримує від міжнародних партнерів та фінансових організацій як кредити, а не гранти.
  • Упродовж тижня Нацбанк продав на міжбанківській біржі $326 млн, купив – $31 млн, а тижнем раніше – $410 млн, купив – $16 млн. Загалом за місяць міжнародні резерви зменшуються на понад $1,3 млрд завдяки продажу валюти на міжбанку.

Україна та світ

  • Президент Туреччини Ердоган вважає за необхідне подовжити "зернову угоду" за участю Росії. Термін чинності "ініціативи" Туреччини, ООН та України, а також "паралельної" угоди, яку підписали Туреччина, Росія та ООН, спливає 19 листопада. Як "оплату" за участь Росія вимагає відновити підключення державного "Россільгоспбанку" до системи міжнародних банківських розрахунків SWIFT. Чиновники ООН закликали країни Заходу усунути геть усі перешкоди для експорту російських добрив. Міністр закордонних справ Кулеба вважає, що однієї лише "присутності" Росії в "ініціативі" недостатньо – вона мусить виконати взяті на себе зобов'язання. Кулеба наголосив, що гальмування російськими інспекторами проходження судів протокою Босфор спричиняє зростання світових цін на продовольство.
  • Президент Туреччини Ердоган на переговорах із президентом Зеленським має намір знову порушити питання щодо відновлення мирних переговорів між Україною та Росією.
  • Видання The Telegraph повідомило, що британська та американська делегації мають намір під час саміту "Великої двадцятки" (G20) на індонезійському острові Балі бойкотувати виступи міністра закордонних справ РФ Лаврова й закликатимуть до подібного кроку інших учасників. Метою демаршу буде демонстрація неприйняття воєнних злочинів Росії.
    Командування Повітряних сил ЗСУ вважає, що російська армія може завдати ще одного потужного удару по українських енергооб'єктах під час саміту.
  • Економічна та воєнна співпраця між Росією та Іраном стрімко розвивається. У суботу відбулася розмова президентів Путіна та Раїсі про нарощування взаємодії, зокрема у галузі логістики. Головне управління розвідки Міноборони України стверджує, що договір про постачання іранських ракет армії РФ уже реалізується.
  • Російське "інформагентство" ТАСС повідомило, що міністерство оборони замовило виготовлення "кількох десятків" гіперзвукових ракет морського базування "Циркон" із постачанням у 2023 р.
  • За інформацією агентства Bloomberg, російському уряду вдалося зберегти профіцит бюджету через збільшення податкових надходжень від Газпрому. Прибутки російського монополіста зросли, попри скорочення видобутку, через рекордно високі ціни на енергоносії в Європі, які було спровоковано енергетичною агресією Росії.
  • Єврокомісія виділила Німеччині €225,6 млн для націоналізації підприємства SAFE – колишньої дочірньої компанії Gazprom Germania. Компанії належить найбільше європейське підземне сховище газу "Реден" у Нідерландах.
  • Російська Держдума ухвалила закон про кримінальну відповідальність за пропаганду гомосексуальних зв'язків чи вподобань.

Тренди

  • Колишнього голову правління державного "Укрексімбанку" Мецгера призначено головою "Української фінансової житлової компанії" ("Укрфінжитло"). Мецгера було звільнено з банку після нападу на журналістів, які поставили йому питання щодо видавання кредиту бізнесменові, який пов'язаний із "ДНР". На думку низки експертів, "Укрфінжитло" є корупційним "клондайком", оскільки є розпорядником усіх коштів урядової програми "дешева іпотека".

 

No comments:

Post a Comment