November 06, 2022

05.11.2022: Іран визнав постачання дронів – камікадзе Росії

Іран визнав постачання дронів – камікадзе Росії

  • Іран визнав постачання дронів – камікадзе Росії.
  • Аварійні вимкнення електропостачання тривають у 7 областях та Києві.
  • Відновлено під'єднання Запорізької АЕС до української енергосистеми.

Війна

Фронт

  • Генштаб у вечірніх та ранкових зведеннях повідомив про запеклі бої та відбиття атак російських військ на північному сході й у центрі Донецької області – у районі траси Лисичанськ – Бахмут, на околицях Соледара, на схід та південь від Бахмута, на північній околиці Горлівки, на захід від Донецька та в районі Вугледару. Зведення не містять Інформацію про ситуацію на півночі Луганщини – у районі Сватового та Кремінної, а також на правобережній частині Херсонщини.
  • Оперативне командування "Південь" повідомило, що окупанти на Херсонщині будують багаторівневу лінію оборони на правому березі Дніпра, а також мінують лівий берег і вивозять із прибережної території місцеве населення, зокрема, до Криму.
  • Російські війська ні на день не припиняють обстріли прикордонних територій Чернігівської, Сумської та Харківської областей, а також прифронтових населених пунктів. Під обстріли із російських комплексів ППО С-300 потрапили житлові квартали та промислові підприємства Запоріжжя та Миколаєва.
  • Видання Politico повідомило, що за даними Пентагону, російській армії в Україні не вдалося знищити жодного РСЗВ HIMARS.
  • Інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомили про відновлення під'єднання Запорізької АЕС до української енергосистеми.

Тил

  • Президент Зеленський скликав засідання Ставки верховного головнокомандувача, яке тривало 3 години. На ньому було обговорено ситуацію на передовій, постачання армії зброї, боєприпасів та зимового спорядження, а також протидію російським ударам по енергооб'єктах. Зеленський оголосив, що за кілька тижнів чекає позитивні звістки про передавання міжнародними партнерами систем ППО та ПРО.
  • Укренерго оголосило погодинні вимкнення електроенергії в столиці та 7 областях, проте відразу повернулося до аварійних графіків через зростання споживання.
    Мер Києва Кличко заявив, що внаслідок російських обстрілів у столиці може статися повне припинення електропостачання ("блекаут"), отже, буде припинено подавання тепла, води, газу. Директор департаменту безпеки Ткачук заявив, що в разі блекауту в столиці може бути оголошено евакуацію. Поки влада контролює ситуацію і вживає всіх необхідних заходів для захисту об'єктів інфраструктури.
  • Сервісні центри Пенсійного фонду прийматимуть цифрові паспорти із програми для смартфона "Дія",
  • НБУ пом'якшив обмеження для купівлі валюти експортерами, волонтерами, благодійниками та офіцерами. Скасовано порядок надання комерційним та державним банкам кредитів рефінансування без застави через рекордну ліквідність банківської системи

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Ірану Амір-Абдоллахіян визнав постачання Росії "невеликої кількості" ударних безпілотників, але стверджує, що їх було передано ще до вторгнення в Україну. Він назвав "галасом, які підняли певні західні країни" інформацію про те, що постачання тривають. Німецьке видання Bild повідомило про прибуття до московського аеропорту Внуково іранського військово-транспортного літака компанії Pouya Air, який, на думку видання, доставив до Росії чергову партію ударних безпілотників. Президент Зеленський заявив, що ЗСУ щодня збивають щонайменше 10 іранських БПЛА – камікадзе, якими Росія бомбардує українські об'єкти інфраструктури, енергетичні тощо. Він наголосив, що Іран геть нічого не говорить про навчання російських військовослужбовців його інструкторами застосуванню дронів. Прессекретар МЗС Ніколенко повідомив, що Україна в кооперації з міжнародними партнерами вживатиме максимально жорстких заходів для припинення використання іранської зброї на фронті. Ці заходи впливатимуть доти, доки влада країни не усвідомить, що наслідки співучасті в злочинах РФ будуть набагато гіршими, ніж вигода від постачання зброї.
  • МЗС Румунії спростувало брехню президента РФ Путіна про територіальні претензії, які країна нібито має до України, і підтвердило підтримку її суверенітету та територіальної цілісності в кордонах, які визнано світовою спільнотою.
  • Президент Зеленський констатував, що "зерновий коридор" функціонує й далі. Він повідомив, що за тиждень із портів "великої Одеси" вийшли 28 суден, які вивезли 0,8 млн т агропродукції. Один із балкерів зафрахтовано Продовольчою організацією ООН для Ефіопії.
  • Видання The Washington Post стверджує, що адміністрація президента США Байдена "приватно" змушує українське керівництво пом'якшити позицію щодо переговорів із Росією та визнати готовність до них.
  • МЗС України спростувало звинувачення лідера Соціал-демократичної партії Німеччини Мютценіха про те, що його нібито внесено до списку терористів за послідовне просування дипломатичного способу врегулювання "конфлікту в Україні". Прессекретар МЗС Ніколенко заявив, що в Україні проти Мютценіха немає відкритих кримінальних проваджень. Мютценіх заперечує постачання озброєнь Україні.
  • Норвегія продасть Румунії 32 винищувачі F-16. Постачання заплановано на 2023–2024 роки. Літаки буде модернізовано літаків, постачання міститимуть запчастини, обслуговування та навчання льотчиків та технічного персоналу.
  • Новий уряд Швеції для прискорення вступу до НАТО має намір максимально дистанціюватися від курдських організацій, які пов'язані з Курдською робочою партією, яку владою Туреччини визнано терористичним угрупуванням.
  • Фінляндія планує подовжити автоматично ще на 1 рік статус тимчасового захисту українським біженцям, які його отримали раніше.

No comments:

Post a Comment