November 02, 2022

01.11.2022: Кабмін звільнив голову Нафтогазу Вітренка

Кабмін звільнив голову Нафтогазу Вітренка

  • Кабмін звільнив голову Нафтогазу Вітренка.
  • Транзит українського зерна Чорним морем триває.
  • Іран та Росія підписали угоду про розвиток "економічного" співробітництва.

Війна

Фронт

  • Білорусь передала Росії ще 20 БМП-2, які перекинуто на фронт в Україну до Луганської області. Центр національного спротиву Міноборони України повідомив про прибуття до Білорусі російських інженерних частин для будівництва казарм та військових таборів для розміщення в країні підрозділів армії РФ.
  • На півночі Луганської області тривають активні бойові дії. Окупанти завдали за позиціями українських військ потужних вогневих ударів у районі Сватове та Кремінній. Підрозділи ЗСУ були вимушені посунутися назад, що розширило "сіру зону" поблизу в сіл Макіївка та Невське. Українські війська відбили атаки російських військ у районі автошляху Лисичанськ – Бахмут, на околицях Бахмута та на південь від міста й на північній околиці Горлівки – у Майорську. Окупанти не припиняють спроб прориву української оборони на північ від Донецька – у Первомайському, Новомихайлівці та Водяному, а також на околицях Вугледару – у Павлівці та Пречистівці. Генштаб повідомив про відбиття всіх атак окупантів.
  • Росія й далі завдає ударів по містах та селах України в прикордонній зоні Сумської та Харківської областей, а також на лінії фронту й у ближньому тилу ЗСУ. 14 ракет влучили в промислові підприємства Краматорська. Російські війська завдали удару ракетами комплексів ППО С-300 по Миколаєву, що спричинило руйнування цивільних об'єктів, кілька людей загинули та дістали поранення.
  • На окупованій території Херсонської області точаться бої в напрямку на Берислав. Російські війська в другій лінії оборони встановлюють бетонні стаціонарні вогневі точки, конструкції везуть із Криму. Окупаційну адміністрацію області переміщено до Скадовська. Український Генштаб повідомив, що окупанти й далі переміщують цивільне населення на лівий берег Дніпра, а також із Каховського району далі в центр та на схід області, залякуючи людей загрозою руйнування греблі Каховської ГЕС.
  • Командування Повітряних сил повідомило про знищення в ніч з 1 на 2 листопада 12 із 13 іранських БПЛА Shahed-136, які запустили російські війська по цілях у центрі та на сході України. Голова Київського обласного управління Нацполіції Небитов закликав населення повідомляти про проліт ракет та ударних БПЛА за телефоном 102.
  • Укренерго повідомило про відновлення енергопостачання після ракетних ударів, проте вимкнення енергопостачання відбуваються в 9 регіонах, зокрема, у Києві та області. Регулятор запровадив погодинні відключення із 6:00 ранку 2 листопада. Прем'єр-міністр Шмигаль закликав громадян країни готуватися до складної зими та запасатися всім необхідним. Голова Київської військової обладміністрації Кулеба не виключив, що перерви в електропостачанні можуть тривати тижнями в разі подальшої руйнації енергетичної інфраструктури російськими ракетними ударами. Мер Кличко повідомив про план розгортання в столиці 1000 пунктів обігріву із запасами води та всього необхідного на випадок повного припинення подавання електроенергії, водо- та теплопостачання. У Харкові до 20 хв збільшено інтервал руху поїздів метрополітену. У Черкасах та Києві для економії електроенергії електротранспорт замінено на автобуси.
  • Президент Зеленський заявив, що ставка Росії на зимові холоди та енергетичний терор є прозорим викликом усій Європі. Секретар РНБО Данилов вважає "головним ідеологом" ракетних ударів по українській енергоструктурі заступника голови адміністрації російського президента Кирієнка, який очолював Росатом і добре розуміється на енергетиці.
  • США виділили Україні $55 млн через агентство з міжнародного розвитку USAID для ремонту та підтримання енергетичної інфраструктури. У цю суму також включено постачання 1600 електрогенераторів, систем очищення води та іншого обладнання.
  • Зеленський зустрівся з єврокомісаром з енергетики Сімпсон та поінформував її про наслідки ударів Росії, унаслідок яких пошкоджено приблизно 40 % енергетичної інфраструктури. Він закликав Єврокомісію стати координатором допомоги держав – членів ЄС, створити платформу для підтримки української економіки, за прикладом групи воєнної підтримки у форматі "Рамштайн" та посилити санкції проти РФ в енергетичній сфері, зокрема, обмежити постачання російського скрапленого газу. Сімпсон заявила, що в разі, якщо ракетні обстріли триватимуть, ЄС надасть допомогу Україні постачанням електроенергії з європейської енергосистеми ENTSO-E.
  • Попри санкції, Росатом відправив до Франції один із 6 гігантських магнітів для міжнародного проєкту будівництва установки термоядерного синтезу.
  • Російська армія для удару по енергооб'єктах у понеділок застосувала найновішу надзвукову ракету Х-32 – "вбивцю авіаносців". Уперше в реальних умовах удару такою ракетою було завдано по Краматорську в травні. Перед вторгненням Росія планувала виготовити 30 подібних ракет модернізацією ракет Х-22, а також модернізувати для їхнього запуску 30 стратегічних бомбардувальників Ту-22М3.
  • Журналісти української версії видання Forbes оцінили у $760 млн вартість ракет та дронів, які застосувала Росія 31 жовтня для удару по Україні.
  • Окупанти попередили працівників Запорізької АЕС про анулювання українських перепусток у разі непідписання контрактів із Росатомом. Російський гарнізон встановив на даху машзала 5 енергоблока систему радіоелектронної боротьби. Місто-супутник АЕС Енергодар патрулюють "кадировці" групами з 15–20 вояків.
  • Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що адміністрація Путіна після аналізу законодавства дійшла висновку про непотрібність указу про завершення "часткової мобілізації". Міністр оборони РФ Шойгу стверджує, що солдатів строкової служби не відправлятимуть на війну з Україною, а демобілізовані військовослужбовці вирушать додому.
  • Представництво ЄС в Україні засудило призов кримських татар до армії РФ і назвало ці дії ще одним порушенням Росією норм міжнародного права.

Тил

  • Кабмін звільнив голову правління Нафтогазу Вітренка на підставі заяви про відставку. Влада планує призначити на його місце міністра розвитку громад та територій Чернишова. Міністр енергетики Галущенко заявив у відповідь на звільнення Вітренко, що воно ніяк не вплине на забезпечення населення та промисловості газом та теплом: "Був цей менеджер – буде й інший".
  • Держкомпанія "Оператор ГТС України" подовжила до 31 березня 2022 р. угоду про імпортування газу обсягом 42 млн м³ на добу зі словацьким оператором Eurostream.
  • Уряд скасував заборону на експорт коксівного вугілля понад обсяги, необхідні для теплової генерації.
  • Змінення терміну чинності закордонних паспортів та внесення до них інформації про дітей для українських біженців буде безплатною, а всі дії мають бути проведено в день звернення до консульства.
  • Міграційна служба під час дії режиму воєнного стану не прийматиме запити громадян Росії на імміграцію, обмін посвідки на проживання, крім осіб, які мають близьких родичів – громадян України.
  • Мінагрополітики повідомило, що Україна припинила імпорт продукції з маркуванням "Коньяк", окрім тієї, що вироблено у Франції – на підставі нещодавно прийнятого закону про впровадження положень Угоди про асоціацію з ЄС.
  • Пресслужба Мінекономіки повідомила, що 63 юридичним особам та підприємцям за програмою "єРобота" виділено гранти на загальну суму майже 381 млн грн для створення та розвитку підприємств переробної промисловості.
  • Конституційний суд визнав законним скасування депутатської недоторканності у 2019 р.
  • Мінфін уперше за кілька місяців суттєво підвищив прибутковість короткотермінових 6-місячних облігацій – з 12,0 до 13,5 %, що дало змогу продати їх на суму 11,9 млрд грн. Загалом у гривні було розміщено ОВДП на суму 13,4 млрд грн, а також 6-місячні облігації в доларах під 4,25 % річних на $38,8 млн.
  • За інформацією Мінфіну, дефіцит бюджету за 10 місяців склав 638 млрд грн, у жовтні він зріс на 143 млрд грн.
  • Згідно з результатами опитування представників бізнесу, який влаштували фахівці НБУ, індекс оцінки бізнесом економічних перспектив знизився з 47,1 пункту у вересні до 45,8 – у жовтні через проблеми з енергопостачанням. Підприємці очікують зниження обсягів замовлень та темпів будівництва, знижують нормативи запасів сировини та торговельну маржу.
  • Нацбанк емітував ще 10 млрд грн через викуплення держоблігацій в уряду. У жовтні НБУ "надрукував" 15 млрд грн. З початку року регулятор профінансував уряд ("надрукував") 340 млрд грн із максимального обсягу емісії в 400 млрд грн, який затверджено Верховною Радою.

Україна та світ

  • Міністр оборони Туреччини Акар повідомив про подовження виконання країною домовленостей щодо "зернового коридору". Туреччина фактично проігнорувала оголошення Росії про вихід із них. Зі слів міністра, турецьке керівництво веде активні переговори з Україною та РФ щодо поновлення чинності угоди. Він підтвердив, що турецькі судна й далі транспортуватимуть українське зерна Чорним морем. Акар обговорив процес транзиту з українськими міністрами оборони та інфраструктури.
    Українське міністерство інфраструктури повідомило, що рух суден коридором відновиться 3 листопада. Міноборони Туреччини повідомило про вихід з українських портів ще 3 зерновозів. загалом упродовж 2 діб "коридором" рушили 17 суден, з них 2 – до портів "великої Одеси". Міністр закордонних справ країни Чавушоглу анонсував переговори президента Ердогана з президентами Путіним та Зеленським щодо поновлення "зернової угоди".
    Спікер Держдепартаменту США Прайс наголосив, що Росія знову зробила продовольство зброєю у війні, яку сама розв'язала. Він закликав російську владу негайно повернутися до виконання домовленостей.
  • Українське Дунайське пароплавство оголосило про запуск проєкту перевалки пшениці до великотоннажних суден у румунському порту Констанца під назвою "Дунайський зерновий шлях".
  • Пакистан рятує російський зерновий експорт. Уряд країни підписав угоду з РФ про купівлю 300 тис. т пшениці через дефіцит продовольства, що виник унаслідок масштабних повеней.
  • Держдепартамент США профінансував американську компанію Tetra Tech на $47,6 млн для надання допомоги Україні в розмінуванні території.
  • Іран та Росія підписали угоди про поглиблення економічного співробітництва, зокрема, в енергетиці, а також про впровадження російської платіжної системи "Мир".
    Головне управління розвідки Міноборони України (ГУР) повідомило, що Іран планує відправити до Росії приблизно 1 тис. балістичних ракет та ударних дронів, з них 200 БПЛА – уже на початку листопада.
    Спікер Повітряних сил Гнат заявив, що російське командування має намір розгорнути іранські ракети на північ від кордону з Україною. Він підкреслив, що наразі ЗСУ не мають ефективного способу захисту від ударів подібних ракет – для відбиття атак ними потрібні системи протиракетної, а не протиповітряної оборони.
    Воєнне відомство США поки не спостерігає ознак отримання Росією від Ірану додаткових партій ударних БПЛА, а також балістичних ракет "земля-земля", проте речник Пентагону Райдер висловив стурбованість подібними планами. Спікер Держдепартаменту Прайс заявив про намір американської адміністрації застосувати всі наявні засоби для запобігання постачанню іранської зброї Росії.
    Саудівська Аравія повідомила США про плани нападу з боку Ірану, влада якого хоче відвернути увагу від широкомасштабних антиурядових акцій протесту, що тривають уже понад місяць. Американська адміністрація висловила готовність захистити свої інтереси в регіоні насамперед посиленням тиску на Іран.
  • За інформацією видання The New York Times, українські військовослужбовці вже закінчили навчання застосуванню комплексів ППО NASAMS. 2 такі комплекси буде передано Україні вже за кілька днів, а всього США планують надати 8 систем.
    Президент Франції Макрон повідомив, що пообіцяв президенту Зеленському збільшити воєнну допомогу, зокрема надати системи ППО. Зеленський ознайомив Макрона із ситуацією на фронті та на захопленій Росією Запорізької АЕС. Президенти обговорили створення повітряного щита для України.
  • Заступник секретаря російської Ради безпеки, колишній президент Медведєв заявив, що деокупація Україною своїх територій, які "анексувала" Росія, є прямим приводом для російського ядерного удару.
    Секретар РНБО Данилов назвав актом суїциду загрозу застосування ядерної зброї проти України, оскільки Росія в цьому випадку перетвориться на ворога № 1 для всього світу.
    Колишній прем'єр-міністр Великої Британії Джонсон вважає, що Путін не настільки божевільний, щоби завдати удару по Україні тактичними ядерними зарядами. Джонсон підкреслив, що після подібного удару Росія опиниться в стані "кардіогенного економічного заморожування", а Путін втратить значну частину світової підтримки, яку мав досі.
    Глава Київської військової обладміністрації Кулеба повідомив про намір привести до ладу 425 спеціальних укриттів та оснастити їх портативними радіоприймачами на батарейках для оповіщення в разі ядерного удару.
  • Прем'єр-міністр Естонії Каллас заявила, що шлях до миру в Україні лежить через її перемогу над Росією та вигнання російських військ з окупованих територій. Каллас зазначила, що Путін прагне використати всі наявні засоби, щоби отримати паузу для перегрупування та відновлення боєздатності військ, а також розраховує на втому й переляк Європи. Вона наголосила, що в разі, якщо агресія десь окупиться, це стане запрошенням використати її в інших місцях.
    Президент Зеленський опублікував відео наслідків російського ракетного удару по Миколаєву та поставив риторичне питання щодо можливості "мирних переговорів" із Росією. Він наголосив, що результатом війни стане поразка армії РФ і справедливе покарання за всі скоєні нею злочини.
    Прессекретар МЗС Ніколенко заявив, що російському президенту Путіну, який особисто наказав завдати ударів по українському мирному населенню та енергетичній інфраструктурі, не можна дозволити сидіти за столом "з закривавленими руками" поряд з іншими світовими лідерами. МЗС України закликає "Велику двадцятку" (G20) відкликати запрошення Путіна на саміт до Індонезії та виключити Росію з членів організації.
  • Президент Зеленський за підсумками парламентського саміту "Кримської платформи" заявив, що позиція всіх учасників є чіткою і зрозумілою: Крим є частиною України, а спроба його анексії Росією є порушенням норм міжнародного права й ніколи не буде визнано міжнародною спільнотою.
  • Уряд Болгарії подовжив програму розміщення українських біженців. На зимовий період їх планують переселити на територію державних об'єктів упродовж 15 діб. Статус тимчасового захисту в країні отримали 143 тис. осіб, а загалом до Болгарії в'їхали 853 тис. українських біженців.
  • Прибутки нафтових та газових компаній зростають рекордними темпами через зростання попиту та цін на енергоресурси. Держкомпанія Саудівської Аравії Saudi Aramco повідомила про зростання прибутку на 39 %. Газпром за 9 місяців 2022 р. скоротив видобуток на 18,6 %. Експорт у країни далекого закордоння скоротилися на 42,6 %, хоча обсяги прокачування газопроводом "Сила Сибіру" до Китаю суттєво зросли. Прибуток компанії з початку 2022 р також суттєво зріс проти аналогічного періоду торік.
  • У Великій Британії подано позов проти російської ПВК "Вагнер" та її власника – "кухаря Путіна" – російського олігарха Пригожина за воєнні злочини, які скоєно найманцями під час бойових дій в Україні у взаємодії з армією РФ. Йдеться про тортури, вбивства, зґвалтування та інші заходи впливу на мирне населення для примусу українців до покори.



No comments:

Post a Comment