November 02, 2022

31.10.2022: Росія загрожує перевірками суден, що прямують "зерновим коридором"

Росія загрожує перевірками суден, що йдуть "зерновим коридором"

  • Росія загрожує перевірками суден, що прямують "зерновим коридором".
  • Російський ракетний удар завдав тяжких збитків українській енергосистемі.
  • Кабмін передав проєкт бюджету на 2022 р. до парламенту для другого читання.
  • Зеленський та Фіала підписали меморандум про перспективу вступу України до НАТО.
  • Путін повторив свою готовність до переговорів з Україною та Заходом.

Війна

Фронт

  • Президент Білорусі Лукашенко підписав указ про створення "навчально-бойових центрів для спільної підготовки військовослужбовців армій РБ та РФ. Британська розвідка вважає, що Росія перекинула до країни винищувачі МіГ-31К та гіперзвукові ракети "Кинджал" для того, щоби показати Заходу серйозність намірів і наголосити, що Білорусь бере участь у війні.
  • Генштаб не повідомляє, що саме відбувається на лінії фронту на півночі та сході Донбасу, проте з назв населених пунктів у зведення можна з'ясувати, що українські війська просуваються в напрямку Сватового. У районі Кремінної тривають зустрічні сутички. Жорстокі бої точаться на околиці Соледара, поблизу Бахмута та траси Лисичанськ-Бахмут. Окупанти не досягли успіху атаками на позиції ЗСУ на північній околиці Горлівки, у районі Авдіївки, на північ, схід та південь від Донецька, а також поряд із Вугледаром.
  • На півночі Херсонської області тривають запеклі зустрічні бої в районі Берислава. Російському командуванню вдалося "заткнути дірки" в обороні щойно мобілізованими військовослужбовцями. Українська артилерія знищила в районі Антонівського мосту на Дніпрі 2 баржі, які окупанти використовували для перекидання військ та техніки на правий берег. "Глава" окупаційної "адміністрації" Херсонської області колаборант Сальдо оголосив про "розширення зони евакуації" населення на 15 км на лівому березі Дніпра. Він стверджує, що Україна готова застосувати "заборонені методи війни", оскільки істотну частину області може бути затоплено "внаслідок ударів ЗСУ по греблі Каховської ГЕС". Сальдо пообіцяв тим, хто евакуюється, виплатити по 100 тис. рублів та надати "житлові сертифікати". Окупанти примусово виселяють із будинків мешканців населених пунктів на лівобережній частині області, зводять укріплення та встановлюють мінні загородження уздовж берега. Російська артилерія з Кінбурнської коси обстріляла два буксири в порту Очаків, які було залучено для транспортування баржі із зерном. Вночі на 1 листопада окупанти обстріляли Миколаїв ракетами комплексу ППО С-300.
  • Головнокомандувач ЗСУ Залужний заявив, що армія поступово звільняє територію країни, попри те, що Україні протистоїть країна, територія якої у 28 разів більша, з 4 рази більшим населенням, яка має військовий потенціал, що багаторазово перевищує український. Він наголосив, що перемога дається дуже важко, а Україна веде війну з Росією не 8 місяців, а 8 років та 8 місяців – на суші, на морі, у повітрі та в кіберпросторі.
  • У Полтавській області сили ППО збили 4 російські ударні безпілотники, їхнє падіння спричинило пожежі на цивільних об'єктах. Сили ППО та авіація вранці 31 жовтня збили 12 із 16 ракет, які було поцілено на енергооб'єкти Києва. Електростанція в Чернівецькій області внаслідок російського ракетного удару зазнала серйозних пошкоджень. Прем'єр-міністр Шмигаль повідомив, що Росія в понеділок завдала ударів по 18 об'єктах, які здебільшого – є об'єктами енергетики.
    Укренерго обмежило подавання електроенергії у всій країні. У багатьох регіонах, у столиці тощо, зафіксовано перебої мобільного зв'язку. Енергопостачання вимикається без попередження – як промисловим, так і побутовим споживачам – без будь-якого графіка. Регулятор наголосив, що ракетні удари спричинили пошкодження обладнання магістральної мережі одразу в кількох регіонах. Пресслужба Укренерго попередила, що додаток для смартфонів, що розповсюджується від його імені, з "реальними" графіками відключень є шахрайським, оскільки оператор лише здійснює балансування навантаження, диспетчери віддають команди про обмеження споживання, а обленерго вже самостійно вимикають споживачів.
    Майже добу в багатьох київських квартирах не було води та світла. Водопостачання відновлено, проте аварійні відключення тривають. Компанія ДТЕК повідомила, що вже використала всі наявні запаси обладнання для ремонту енергооб'єктів і не має коштів для закупівлі нового. Міністерство цифрової трансформації оголосило про намір розгорнути в Києві публічні точки доступу Wi-Fi на випадок вимкнення електроенергії та оснастити їх терміналами Starlink. З 1 листопада інтервал руху поїздів столичного метрополітену збільшено до 10 хв. На низку маршрутів замість трамваїв та тролейбусів вийшли автобуси. Голова військової обладміністрації Кулеба спростував інформацію про евакуацію мешканців регіону через брак електроенергії. 31 жовтня тимчасово припинив роботу Харківський метрополітен.
    Глава Головного управління розвідки Буданов стверджує, що Росія спланувала удар по українській інфраструктурі задовго до атаки на Чорноморський флот у Севастополі. Він впевнений, що Путін використовує зиму та холод як зброю й засіб деморалізації населення України.
  • Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) розпочало інспекцію двох українських об'єктів, які Росія назвала місцями розроблення та виготовлення "брудної бомби".
    Інспектори МАГАТЕ зафіксували відключення 4 енергоблоку Запорізької АЕС від електропостачання після вибуху міни на лінії електропередач, що з'єднує блок із відкритим розподільчим пристроєм за межами периметра станції.
    З району ЗАЕС російська важка артилерія знову обстріляла Нікополь, Марганець та прилеглі села на протилежному березі Дніпра.
    Енергоатом повідомив, що зупинення скидання теплої води в ставок-охолоджувач АЕС може спричинити екологічну катастрофу внаслідок загибелі риби, яку було випущено в ставок для очищення його від водоростей.
  • Співробітники Відділу оборонної співпраці посольства США на чолі з військовим аташе розпочали інспекцію розміщення та використання західної зброї. Інспекція проводитиметься по всій території країни, крім прифронтової зони.
  • Низка фінських ЗМІ поширила інформацію про попадання зброї з України до рук фінських злочинців, проте на запит українського МЗС поліція країни цю інформацію не підтвердила.
  • У Білгороді знову спрацювала система ППО.
  • Прессекретар російського президента Пєсков уникнув відповіді на питання про те, чи підписав Путін указ про завершення "часткової" мобілізації. Російський генштаб повідомив ЗМІ, що мобілізаційні заходи завершено за вказівкою міністра Шойгу. Наразі на війну нібито відправлятимуть лише добровольців та тих, хто підписав контракт. Вочевидь командування стикнулося з украй низькою якістю поповнення та великими втратами серед щойно мобілізованих. Український Генштаб повідомив, що з африканської держави Малі виведено підрозділи найманців приватних військових компаній, яких перекидають на фронт в Україні. У Росії набирають популярності "кухар Путіна" – власник ПВК "Вагнер" Пригожин, а також лідер Чечні Кадиров, які критикують армійське керівництво. Кадиров заявив про подовження мобілізації в Чечні. МЗС України засудило намір окупантів розпочати "призов" до російської армії українських громадян на захоплених територіях півдня та сходу України.

Тил

  • СБУ влаштувала обшуки в Кіровоградській єпархії УПЦ Московського патріархату. Як і у Вінницькій єпархії, у "священнослужителів" було вилучено виготовлені в Росії антиукраїнські матеріали. "Священники" розповсюджували релігійну ворожнечу та вчиняли дії, що посягають на територіальну цілісність України, зокрема, виправдовували окупацію Криму Росією.
  • Вищий антикорупційний суд заарештував колишнього голову Держфіскальної служби Насірова з можливістю внесення застави в 523 млн грн. Йому пред'явлено підозру в отриманні неправомірної вигоди на суму 722 млн грн за сприяння агрохолдингу у відшкодуванні з бюджету ПДВ у розмірі понад 3,2 млрд грн.
  • Генпрокурор Костін заявив, що колишній власник підприємства Мотор-Січ Богуслаєв на початку вторгнення наказав співробітникам заводу розкомплектувати готові вертольоти, що були на території, щоби ними не мали змоги скористатися українські війська.
  • Заступник голови Офісу президента Тимошенко після широкого розголосу в ЗМІ та соцмережах відмовився від елітного позашляховика Chevrolet Tahoe, який було передано Україні компанією General Motors як допомогу на початку широкомасштабного вторгнення.
  • За оцінкою Міжнародної організації праці (підрозділу ООН), Україна внаслідок війни втратила приблизно 2,4 млн робочих місць (понад 15 %). У квітні прогноз МОП був песимістичнішим – скорочення ринку праці було оцінено в 4,8 млн робочих місць.
  • Кабмін схвалив проєкт бюджету на 2023 р та передав його Верховній Раді на затвердження в другому читанні. Прогноз зростання ВВП скориговано в менший бік – з 4,6 % до 3,2 %, а зростання інфляції – з 30 % до 28 %. Дохідна частина бюджету складатиме 1,3 трлн грн, її збільшено на 50 млрд грн завдяки скоригованим макропоказникам та змінам у податковому законодавстві. Витрати бюджету заплановано в розмірі 2,6 трлн грн, до другого читання вони зросли на 66,8 млрд грн. На потреби оборони заплановано витратити понад 1 трлн грн (18 % ВВП). Прогнозований дефіцит бюджету – понад 20 % ВВП. Уряд планує покрити його коштом грантів та кредитів від США, ЄС, МВФ та інших донорів.
  • За твердженням голови комітету Верховної Ради з питань фінансової, податкової та митної політики Гетманцева, Україна внаслідок кожної повітряної тривоги втрачає понад 7,5 млрд грн, а тривоги є одним із методів війни, які застосовує Росія проти України.
  • На тлі проблем в енергетиці та скорочення ділової активності українські держзобов'язання і далі дешевшають. Це автоматично означає підвищення їхньої прибутковості до рекордних рівнів, а обслуговування зобов'язань лягає важким тягарем на український бюджет. Ціна українських державних паперів знизилася майже до історичного мінімуму.
  • Члени Комітету з монетарної політики НБУ одноголосно підтримали збереження облікової ставки на рівні 25 %.

Україна та світ

  • Міністерство оборони РФ оголосило про призупинення руху "зерновим коридором". Водночас Росія погрожує тим, що "не може і йтися про гарантії безпеки для будь-якого об'єкта на вказаному напрямку до того, поки українська сторона не візьме на себе додаткових зобов'язань щодо невикористання цих маршрутів у воєнних цілях". Пресслужба міністерства підкреслила, що йдеться лише про "тимчасове зупинення" угоди, а не про вихід із неї – до розслідування "терористичної атаки" на російські військові кораблі в Севастопольській бухті.
    Президент Ердоган заявив, що Туреччина й далі має намір надавати допомогу в транзиті зерна, оскільки її метою є служіння людству та ліквідація голоду. Він підкреслив, що рішення Росії є одностороннім та "тимчасовим" і поки що не впливає на рух суден.
    Постійний представник Росії при ООН Небензя заявив, що домовленості про транспортування зерна Чорним морем припинено, а Чорноморський флот РФ доглядатиме балкери, що йдуть до портів "великої Одеси" й у зворотному напрямі.
    Уряд Франції разом з іншими країнами ЄС розробляє альтернативні варіанти транспортування українських продуктів у разі, якщо морські перевезення буде припинено.
    Президент Зеленський обговорив подовження транзиту з генеральним секретарем Гутеррешем та канцлером Німеччини Шольцем. Він заявив, що Україна й далі відвантажуватиме збіжжя, оскільки угоду про транзит було підписано з ООН та Туреччиною, а Росія уклала з ними окремий договір, який формально не пов'язано з українським.
    Заступник генерального секретаря ООН із гуманітарних питань Гріфітс на засіданні Ради Безпеки висловив упевненість, що жодне гуманітарне судно, що прямуватиме "зерновим коридором", не може бути причетним до атаки російських військових кораблів. Ба більше, "коридор" є це лише лінією на мапі, яка фактично є зоною обмеженого доступу. Коридор не забезпечує ні захисту, ні прикриття від військового втручання. А в ніч на 29 жовтня, коли було здійснено атаку, жодне судно не було присутнє в коридорі. Гріфітс наголосив, що "зернова угода" й далі буде чинною.
  • Російський президент Путін назвав удари по українських енергооб'єктах "помстою" за атаку на російські кораблі в Севастополі. Він поскаржився, що Україна "заборонила сама собі" переговори з Росією, і висловив готовність чекати, допоки українське керівництво до них дозріє.
    Міністр оборони Рєзніков заявив, що Росія ударами по цивільній інфраструктурі України фактично визнала себе терористичною державою, тому їй має бути надано відповідного статусу.
    Міністр закордонних справ Кулеба повідомив, що Україні допомагають у відновленні енергетичної інфраструктури вже 12 країн, а з низкою інших тривають активні переговори. МЗС надало запити щодо надання допомоги до Європейського механізму цивільного захисту та Центру кризового реагування НАТО.
  • Попри відмову уряду Болгарії постачати зброю Україні, ЗСУ отримують велику кількість болгарських боєприпасів через Польщу та Румунію. За оцінками експертів, в Україну вже доставлено болгарське озброєння та боєприпаси на суму понад €1 млрд.
    Міністр оборони Швеції Йонсон заявив про готовність уряду країни надати Україні переносні зенітно-ракетні комплекси RBS-70, які було знято з озброєння шведської армії, а також сучасні колісні гаубиці Archer.
    Після зустрічі з міністром оборони Чехії міністр Рєзніков анонсував понад 50 проєктів підтримки ЗСУ за чеською участю, зокрема, постачання важкої техніки та систем ППО, а також гуманітарної допомоги.
  • У Києві відбулося засідання Українського Кабміну за участю прем'єр-міністра та ще кількох міністрів Чехії. Прем'єр-міністр Шмигаль заявив, що Україна готова виконати всі 7 основних вимог Єврокомісії щоби розпочати переговори щодо вступу до ЄС, проте визнав, що це є необхідною, проте не достатньою умовою. Глави урядів домовилися про взаємодію задля прискорення вступу України до Євросоюзу. Єврокомісар Вархеї, якого призначено за квотою Угорщини, всіляко гальмує процес і прагне відтермінувати оцінювання Єврокомісією зусиль України на кінець 2023 р, що відсуває початок переговорів як мінімум на 2024 р. Прем'єр-міністр Чехії Фіала та президент Зеленський підписали спільний меморандум щодо намірів вступу України до НАТО.
  • Арабські країни прагнуть скористатися дефіцитом енергоносіїв у Європі, призначаючи монопольно високі ціни на нафту та газ. Вони сприймають обмеження цін на російські постачання як безпосередню загрозу власним доходам. Міністр енергетики Катару аль-Каабі пригрозив скоротити постачання СПГ у разі введення "стелі" ціни, оскільки "вільний ринок є завжди найкращим рішенням, а ціна визначається попитом компаній, які готові платити за газ". Він наголосив, що Європі буде складно задовольнити свої потреби в газі доти, доки постачання з РФ не відновиться до рівня до 24 лютого.
  • Газпром скоротив постачання газу до Молдови майже на 50 %. МЗС країни констатувало, що російські атаки на Україну спричинили зростання загроз енергетичній безпеці Молдови.
    Молдова оголосила російського дипломата персоною нон грата. Журналісти видання RISE Moldova та центру "Досьє" провели розслідування діяльності російських спецслужб у країні та вирахували конкретних виконавців та керівників агентурної мережі, їхні зв'язки з молдавськими політиками та канали фінансування антиурядових рухів та партій.
    Спікер командування Повітряних сил України Ігнат заявив, що Росія вже не вперше запускає ракети, які летять повітряним простором Молдови, а поблизу румунського кордону помічено російські оперативно-тактичні безпілотники. Він підкреслив, що це є ще одним злочином, який треба документувати та демонструвати західній спільноті. Міністерство оборони Молдови не підтвердило вторгнення російської ракети в повітряний простір країни, попри падіння уламків ракети в населеному пункті Наславча. Українське МЗС наголосило, що Росія веде війну не лише проти України, а і проти всієї Європи, оскільки ракетні атаки є безпосередньою загрозою безпеці сусідніх країн.
  • Єврокомісія виділила ще €100 млн 7 країнам, які прийняли українських біженців – Польщі, Словаччини, Чехії, Болгарії, Естонії, Латвії та Литви.
  • За даними Євростату, інфляція в зоні євро вперше перевищила 10 % з моменту запровадження загальноєвропейської валюти.


 

No comments:

Post a Comment