October 04, 2022

26.09-02.10.2022: Головні події і теми тижня


Головні події і теми тижня 26.09-02.10.2022 від Digests & Analytics Ukraine

  • Путін “приєднав” до Росії окуповані частини чотирьох областей України
  • ЗСУ впевнено просуваються вглиб Донеччини та Херсонщини
  • Спроба Росії використати аварії на “потоках” на свою користь провалилася
  • Україна отримала гарантії довготривалої фінансової та військової підтримки

Путін “приєднав” до Росії окуповані частини чотирьох областей України

Путін “приєднав” до Росії окуповані частини чотирьох областей України 

На окупованих частинах Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей росіяни провели під дулами автоматів так званий “референдум” про приєднання до Росії. За інформацією пропагандистських ЗМІ, за входження до складу РФ “проголосували” ледь не 100 % тих, хто взяв у ньому участь. Окупанти не контролюють жодну з областей, за “приєднання” яких “голосували” їхні мешканці. Російська влада оголосила про намір повністю окупувати територію Запорізької області в її адміністративних кордонах – саме в такому складі вона хоче включити її до складу РФ, як і всю Донецьку область, яку оголошено “територією ДНР”.

 

Серед цілей “референдумів” експерти називають також мобілізацію чоловіків, що мешкають на окупованих територіях до російської армії, яка зазнала значних втрат на фронті й терміново потребує поповнення. Для цього окупанти майже повністю заборонили виїзд українських громадян із території Херсонської області, збирають особисті відомості громадян та складають списки чоловіків призовного віку.

 

Результати фейкових “референдумів” не визнають навіть союзники Росії, а цивілізований Захід – категорично засуджує. Президент Зеленський на засіданні Ради безпеки ООН, яке було скликано щодо “референдумів”, підкреслив, що після спроби анексії захоплених територій із президентом Путіним уже нема про що говорити. Він звернув увагу членів Ради, що Путін на захоплених територіях діє так само як і під час окупації Криму, та закликав повністю ізолювати Росію.

 

Президент Путін 29 вересня підписав “договори” про приєднання до Росії Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей та створення на їхній основі нових суб’єктів федерації. Під час підписання “договорів” із новими “суб’єктами федерації” Путін цинічно заявив, що хоче припинити бойові дії та “повернути Київ за стіл переговорів”. Це свідчить про намір посилити тиск на Україну та Захід спираючись на “нові кордони”. Формально процес анексії ще не завершено – “договори” мають затвердити Конституційний суд, Держдума та Рада федерації. На честь анексії в Москві на Красній площі відбувся концерт-мітинг за участю Путіна, де він укотре повторював нісенітниці про те, що Росія створила сучасну Україну, а громадян ніхто не запитав, у якій державі вони хочуть жити.


Путін погрожує застосувати ядерну зброю в разі спроби ЗСУ звільнити населені пункти, які Росія вже вважає “своїми”. Західні політики запевнили, що дуже серйозно ставляться до ядерних погроз РФ. Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що ядерний шантаж Росії не вплине на підтримку України країнами-членами Альянсу. Він повідомив, що країни НАТО уважно стежать за ядерним потенціалом Росії й поки що не спостерігають ознак підготовки до застосування ядерної зброї.

 

Тим часом у Росії активно шукають нове “гарматне м’ясо” за допомогою оголошеної тижнем раніше “часткової” мобілізації. Намагаючись уникнути призову, з країни втекло понад 250 тисяч чоловіків, багато із них перетнули кордон з Естонією та Фінляндією. У кількох пунктах пропуску на кордоні з Фінляндією та Грузією російська влада встановила "мобільні військкомати". Глава Держдуми Володін запропонував конфіскувати автомобілі, які “уклоністи” кинули на кордоні, та роздати їх сім’ям військовослужбовців, що загинули на фронті. З його слів, влада вже складає списки осіб, які виїхали. Водночас багато тих, кого російській владі вдалося мобілізувати, уже перекинуто на фронт. Президент Зеленський запропонував мобілізованим росіянам здаватись у полон, щоби зберегти життя.

 

Аби виграти час для поповнення своєї армії живою силою, президент РФ Путін і далі шантажує Україну та Захід загрозою ядерної аварії на Запорізькій атомній електростанції. Росія планує під’єднати ЗАЕС своєї енергосистеми й підпорядкувати її Росатому. Окупанти викрали гендиректора АЕС Мурашова й вимагають від співробітників станції укласти контракти з російською держкорпорацією. Також окупанти систематично обстрілюють ЗАЕС. Реакція МАГАТЕ на дії росіян ніяк не впливає.

 

Отже, Росія демонструє готовність до затяжної війни для повної окупації східних та південних областей України захоплення яких вочевидь є проміжною метою “спеціальної воєнної операції”. А оскільки виконати план мобілізації в Росії владі досить складно, мешканці захоплених українських територій опинились іще в більшій небезпеці через високу ймовірність призову й відправлення на фронт для ведення бойових дій із власним народом.


ЗСУ впевнено просуваються вглиб Донеччини та Херсонщини

ЗСУ впевнено просуваються вглиб Донеччини та Херсонщини 

Генштаб тривалий час геть нічого не повідомляв про поточну оперативну ситуацію на півночі Донбасу, проте з фронту надходили повідомлення про поступове просування українських військ на схід та звільнення населених пунктів на схід від річки Оскіл та вздовж течії Сіверського Дінця.


Окупаційні війська вже місяць без успіху штурмують околиці Бахмута та Соледара. Унаслідок невдалих атак на околицях Горлівки та Донецька окупанти щоразу відкочуються на попередні позиції.

 

1 жовтня Генштаб повідомив про звільнення великого залізничного вузла Лиман на півночі Донецької області та 5 населених пунктів поблизу міста. Міністерство оборони РФ підтвердило, що російські війська його залишили. Незабаром про повну зачищення міста оголосив президент Зеленський. Міністр оборони США Остін назвав звільнення Лимана "обнадійливим успіхом ЗСУ". На думку більшості аналітиків, втрата Лимана є політичною поразкою президента Путіна, який оголосив увесь Донбас територією РФ. ЗСУ й далі ведуть наступальні дії в районі Куп’янська та вздовж течії Сіверського Дінця в напрямках на Сватове та Кремінну.

 

Про події на правому березі Дніпра на Херсонщині можна здогадуватися з назв населених пунктів, які потрапляють під обстріли. Українська ракетна артилерія успішно перешкоджає перекиданню військ та техніки на правий берег Дніпра. На лінії фронту тривають артилерійські дуелі. Президент Зеленський 2 жовтня повідомив про звільнення двох сіл на південь від водосховища Криворізької ТЕС. Оперативне командування "Південь" знову звернулося до користувачів соцмереж із проханням не розповсюджувати передчасну інформацію про просування українських військ. Втім, успіхи ЗСУ очевидні.


Отримуючи поразку за поразкою в зіткненнях зі ЗСУ, російська армія тероризує мирне населення. Вона постійно піддає варварським ракетним обстрілам Запоріжжя, Миколаїв, Дніпро та Кривий Ріг. Наймасштабнішою була атака на південь від Запоріжжя, де російська армія обстріляла гуманітарну колону, яка прямувала на окуповану територію 16 ракетами комплексу ППО С-300. Унаслідок обстрілу загинула 31 особа, ще понад 100 ­дістали поранення. 30 вересня Одеську область було атаковано двома ракетами комплексу "Іскандер", які вибухнули на території одного з підприємств та пошкодили електропідстанцію.

 

Армія РФ активно використовує безпілотники Shahed-136, які закупила в Ірані, пофарбувала у свої кольори й назвала “Герань-2”. Ці БПЛА вона скеровує на Миколаїв, Одесу та Кривий Ріг. В останньому за допомогою цього безпілотника окупанти знищили ліцей. ЗСУ вже навчилися збивати іранські БПЛА навіть стрілецькою зброєю, більшість із них не досягають українських міст.

 

Загалом іранські безпілотники не виправдали очікувань Росії, яка намагалася з їхньою допомогою досягти технологічної переваги на фронті. Переоцінили їх і західні розвідки. Підсумовуючи тиждень, можна констатувати, що ЗСУ впевнено просуваються Донеччиною, Луганщиною та Херсонщиною.


Спроба Росії використати аварії на “потоках” на свою користь провалилася

 Спроба Росії використати аварії на “потоках” на свою користь провалилася

Диспетчер газогону "Північний потік-2" у ніч на 26 вересня зафіксував різке падіння тиску в трубі. Витік газу було виявлено в Балтійському морі в районі острова Борнгольм у винятковій економічній зоні Данії. Тиск упав і в "Північному потоці", яким Росія з початку вересня припинила прокачувати газ до Європи через нібито несправності в помпах на газокомпресорній станції. Росія непрямо звинуватила в диверсіях США, Польщу та Україну, західні ж експерти навпаки стверджують, що РФ сама пошкодила свої газогони, щоб уникнути відповідальності за зривання постачання блакитного палива до Європи. Міністр оборони Естонії Певкур вважає, що аварії на газогонах можуть бути спробою РФ відвернути увагу світової спільноти від анексії українських територій.

 

Експерти агентства Bloomberg вважають, що Європа готова до опалювального сезону та зможе обійтися без російського газу завдяки швидкому нарощуванню імпорту скрапленого газу. Американська адміністрація заявила про готовність підтримати ЄС постачанням газу для заміни обсягів, які не постачає Росія. Президент Дуда урочисто відкрив газогін Baltic Pipe, яким газ із Норвегії надходитиме до Польщі через Данію. За словами прем’єр-міністра Моравецького, запуск газогону завершує епоху домінування Росії у сфері постачання газу до Європи. Він наголосив, що "потоки" є зброєю президента Путіна. Глава українського міністерства енергетики Галущенко заявив, що із введенням в експлуатацію Baltic Pipe Україна отримає додаткові можливості диверсифікації постачання газу.


Греція та Болгарія запустили газогін, який допоможе знизити залежність держав Південно-Східної Європи від російського газу. “Газпром” припинив постачання до Болгарії через відмову країни платити в російських рублях, відтак для офіційної Софії новий газогін стане дуже помічним. Газогоном також можуть імпортувати газ Сербія, Північна Македонія, і Румунія, а далі – Україна через Молдову.

 

Отже, європейські країни фактично нічого не втратили від аварій на російських “потоках”, а Росія хіба виграла трохи часу, щоби не платити за зрив постачання блакитного палива. Але рівно до того моменту, поки незалежна експертиза не з’ясує, хто стояв за пошкодженням газогонів.


Україна отримала гарантії довготривалої фінансової та воєнної підтримки

Україна отримала гарантії довготривалої фінансової та воєнної підтримки 

Україна і далі отримує новітні зразки озброєння та фінансову підтримку західних партнерів. За інформацією чеського видання iDnes, США планують закупити в Південній Кореї озброєння на суму близько $3 млрд і доставити їх в Україну за посередництва Чехії. Йдеться про системи ППО Chiron, які є украй ефективними проти цілей, що літають низько, наприклад, закуплених Росією в Ірані безпілотників Shahed.


Посол у США Маркарова підтвердила, що американська адміністрація не накладає жодних обмежень на завдання ударів американською зброєю по окупованому Криму, який вважає частиною України, а заборона на удари по Росії стосується лише РСЗВ HIMARS. США планують надати Україні іще 18 РСЗВ HIMARS, 150 позашляховиків HUMVEE, 40 вантажівок та 80 платформ для транспортування важкої техніки. Посол в Україні Брінк повідомила, що США вже надали озброєння та послуги для ЗСУ на суму $16,2 млрд.

 

Міністр оборони Німеччини Ламбрехт оголосила про передавання Україні першої системи ППО Iris-T SLM, яких немає навіть на озброєнні Бундесверу. Система має дальність ураження до 40 км і може збивати цілі, що летять на висоті до 20 км. Водночас Німеччина не ставить умов Україні, як і де можна застосовувати німецькі озброєння. Україна й далі веде переговори щодо надання їй німецьких танків, але канцлер Шольц поки не підтримує це рішення, "яке має бути узгоджено з партнерами".


Наступне засідання групи воєнної підтримки України "Рамштайн" відбудеться в Брюсселі 12 жовтня.

 

Агентство Bloomberg повідомило, що американська адміністрація готова надавати Україні щомісячну підтримку в розмірі $1,5 млрд і очікує на такий же регулярний внесок від ЄС.

 

Практично всі країни висловлюють підтримку Україні, крім Угорщини, яка виступає проти запровадження антиросійських санкцій і передавання Києву озброєнь, а також Болгарії. В.о. міністра оборони Болгарії Стоянов заявив, що Україна не отримає важких озброєнь, доки він обіймає посаду.

 

Тим часом президент Зеленський оголосив про подання заявки на вступ до НАТО за прискореною процедурою. Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що треба "разом ударити по руках Путіну" прямо зараз, або про міжнародний мир та безпеку можна буде забути. Такий крок української влади було неоднозначно сприйнято на Заході. Міністр закордонних справ Канади Жолі підтримала вступ України до Альянсу, у неділю подібну спільну заяву зробили лідери 9 країн Східної та Південної Європи. Генеральний секретар НАТО Столтенберг ухилився від відповіді на запитання, чи підтримує він вступ України. Він заявив, що Україна має право подати заявку на членство, проте пріоритетом назвав надання воєнної допомоги для захисту від збройної агресії Росії. Міністр закордонних справ Німеччини Бербок скептично висловилася щодо приймання України, зауваживши, що цей крок втягне у війну інші країни Альянсу.

 

За інформацією видання Politico, подання заявки стало несподіванкою і для американської адміністрації, хоча українські чиновники стверджують, що радились із колегами зі США. Лідерка демократичної більшості Конгресу Пелосі не підтримала цей крок, хоча висловилася за надання "гарантій безпеки" Україні. Держсекретар США Блінкен заявив, що Вашингтон підтримує політику відчинених дверей НАТО. Радник президента з питань національної безпеки Салліван заявив, що питання про вступ України має вирішуватися "в інший час".

 

Речниця МЗС Росії Захарова зробила традиційно уїдливу заяву, у якій назвала НАТО “помийкою”. Заступник секретаря Ради безпеки РФ, колишній президент Медведєв висловив думку про те, що спроба вступу України до НАТО наближає світ до початку Третьої світової війни та матиме наслідком зникнення значної частини українців.

 

Для Росії є нестерпним той факт, що підтримка України зростає, а країна-агресорка поступово втрачає важелі впливу на ситуацію.

 

No comments:

Post a Comment