October 31, 2022

30.10.2022: Росія завдала ще одного потужного удару по енергетичній інфраструктурі України

Росія завдала ще одного потужного удару по енергетичній інфраструктурі України

  • Росія завдала ще одного потужного удару по енергетичній інфраструктурі України.
  • Судна з продовольством відновили рух коридором, попри вихід Росії з "зернової угоди".

Війна

Фронт

  • За оцінкою начальника Головного управління розвідки Буданова, вторгнення російських військ з Білорусі наразі навряд чи можливе. Росія перекинула до країни приблизно 4,3 тис. військовослужбовців, 80% яких – тільки-но мобілізовані, а підрозділи не озброєні сучасною технікою.
  • Російські війська намагаються зупинити просування ЗСУ на півночі Луганської області в районі Сватового та Кремінної. Російське командування перекинуло додаткові сили на передову, у цих районах зведено кілька ліній оборони. Окупанти також готують оборону в ближньому тилу – у Рубіжному та Сєвєродонецьку.
  • Українські війська вибили російські підрозділи та найманців з околиць Бахмута. На південь та схід від міста, а також на околицях Соледара та в районі траси Лисичанськ – Бахмут тривають запеклі бої.
  • ВСУ відбили атаки на північ від Авдіївки та на околицях Донецька.
  • На півночі Херсонської області щодня відбуваються запеклі бойові зіткнення, російські війська безперервно намагаються контратакувати, підрозділами, зі щойно мобілізованих військовослужбовців. За інформацією Генштабу, окупанти демонтують на правобережній частині області вежі стільникового зв'язку та вивозять їх до Донецької та Луганської областей для розширення покриття "національних операторів". Також армія РФ готує відведення далекобійної артилерії на лівий берег Дніпра. Окупаційна влада оприлюднила наказ про вивезення з магазинів та ринків Херсона всього продовольства та товарів й закриття їх із 1 листопада.
  • У неділю у багатьох регіонах було скасовано віялові відключення, оскільки інфраструктуру було відновлено. Проте вранці 31 жовтня Росія завдала ще одного масованого удару по містах та енергооб'єктах України крилатими ракетами та ракетами комплексів ППО С-300. Сили ППО та українська авіація збили 44 ракети практично у всіх регіонах країни, проте приблизно 15-20 ракет таки досягли цілей – у Харкові, Запоріжжі, Києві, Черкаській, Кіровоградській Чернівецькій областях. Уламки однієї із збитих ракет упали в молдавському місті Наславча. Вночі російські війська завдали удару дронами – камікадзе по енергооб'єкту в Кам'янському Дніпропетровській області.
    В усій Україні запроваджено широкомасштабні аварійні відключення електропостачання. Усі попередньо погоджені графіки відключень скасовано, диспетчери Укренерго керують системою у ручному режимі. Глави військових обладміністрацій закликали мешканців бути готовими до тривалих відключень та закликали економити електроенергію.
    Через перебої в електропостачанні затримано низку поїздів.
    Чорноморський флот РФ вивів у морі 8 військових судів різних типів, зокрема, 2 носії ракет "Калібр".
    Міністр закордонних справ Кулеба закликав світових лідерів не піддаватися на брехливі виправдання Росії про те, що вона завдає ракетних ударів у відповідь на атаку суден Чорноморського флоту. Він наголосив, що російські ракети націлено на мирне населення та критичну інфраструктуру. Це доводить, що справжньою метою Росії є вбивство українців.

Тил

  • Президент Зеленський скликав засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якому було обговорено ситуацію на передовій, постачання та ремонт техніки, постачання боєприпасів, забезпечення тилу, а також підготовку до зими.

Україна та світ

  • Попри вихід Росії із "зернової угоди", Координаційний центр у складі представників ООН, України та Туреччини погодив проходження 14 суден із зерном чорноморським маршрутом. З українських портів уже вийшли 12 балкерів зі збіжжям. Міністерство інфраструктури України повідомило, що Росія заблокувала рух 218 суден, з яких 95 – вже пройшли Чорне море й очікують на інспекцію у Стамбулі.
    Міністерство оборони РФ заявило, що надводні безпілотники, якими було пошкоджено військові судна Чорноморського флоту, було запущено з району Одеси з одного з кораблів, що йдуть "зерновим" коридором, а навігаційні модулі дронів вироблені в Канаді. Секретар РНБО Данилов назвав "маренням й параноєю" твердження російської влади про запуск дронів з цивільного судна, оскільки вантажні судна з продовольством не мають жодного відношення до процесів "в окупованій частині нашої країни з назвою Крим".
    Після відмови Росії від угоди ф'ючерси на збіжжя на світових ринках суттєво зросли. Президент Зеленський назвав Росію єдиним винуватцем того, що харчові продукти дорожчають у всьому світі.
    Влада Туреччини негайно розпочала переговори з РФ після відмови її від "угоди". Агентство Bloomberg повідомило, що у турецькі чиновники висловили "підстави для оптимізму" щодо відновлення транзиту. НАТО закликало Росію негайно повернутися до виконання своїх зобов'язань щодо "зернової угоди".
    Заступник міністра закордонних справ РФ Руденко заявив про можливість поновлення домовленостей "після завершення розслідування ударів по Севастополю".
    Польща у кооперації з ЄС висловила готовність допомогти в експорті зерна своєю територією.
    Видання The Financial Times влаштувало власне розслідування, яке підтвердило продаж Росією краденого українського зерна Туреччини. Зерно було доставлено до Туреччини сирійським судном під британським прапором, відправником була компанія "Державний зерновий оператор", яка фактично не існує.  Вона легалізувала постачання через російську фірму-прокладку "Геос", яка зареєстрована в окупованому Криму.
  • Міністр закордонних справ Лавров повідомив про готовність Росії до переговорів із західними лідерами щодо врегулювання в Україні у разі отримання від них "реалістичних пропозицій", які засновано на "рівноправних підходах".
  • Турецька компанія – виробник безпілотників Baykar Makina оголосила про доопрацювання своїх ударних БПЛА Bayraktar та Akıncı та дооснащення їх ракетами "повітря-повітря", які дають можливість збивати іранські дрони – камікадзе.
  • Росія включила до списку недружніх країн 11 заморських британських територій, які підтримали санкції Великобританії.
  • Посол у Німеччині Макєєв вважає, що німецький уряд має відмовитися від приймання російських чоловіків – "уклоністів", оскільки вони є загрозою як для самої Німеччини, так і для українських біженців. Посол наголосив, що більшість осіб, які втекли з Росії – це молоді здорові чоловіки, які роз'їжджають колонами німецькими містами, розмахуючи російськими прапорами, замість того, щоб протестувати проти примусової мобілізації у себе в країні.
    У Празі відбулася багатотисячна маніфестація на підтримку України проти екстремізму та політики угоди з агресором – Росією. Акцію проведено як противагу демонстрації лівих партій, які вимагали відновлення постачання російського газу та відмови від військової допомоги Україні.
    Поліція Кишинева затримала 79 учасників антиурядової демонстрації, яку організувала партія "Шор", лідер якої втік із країни після перемоги нинішньої президентки Санду. США запровадили санкції за дестабілізацію ситуації у Молдові проти фактичного власника партії політика Шора та місцевого олігарха Плахотнюка.
    Лідер однієї з партій владної коаліції Італії, колишній прем'єр-міністр Берлусконі вважає, що Україну можна примусити до переговорів із РФ, якщо перестати допомагати їй зброєю та пропонувати лише допомогу у відновленні економіки. Берлусконі позиціює себе другом російського президента Путіна й неодноразово заявляв, що Крим вже назавжди увійшов до складу Росії, а доля "донбаських республік" має вирішуватись на новому "референдумі" під контролем Заходу.
  • Угорщина продовжила ще на 180 днів режим надзвичайного стану через війну в Україні, ситуацію в енергетиці та проблеми з мігрантами.
  • У Генеральній Асамблеї ООН відбулося голосування щодо резолюції про відмову Ізраїлю від ядерної зброї, наявність якої він заперечує. Проти проголосували США, Канада та сам Ізраїль, утрималися – майже всі країни ЄС, а українська делегація проголосувала "за" разом із РФ, Китаєм та арабськими державами.
    Український посол в Ізраїлі Корнійчук намагається через політиків США вплинути на ізраїльську владу для змінення позицій уряду країни щодо постачання воєнної допомоги Україні.

No comments:

Post a Comment